Provincie Overijssel

Kwartiermaker aan de slag voor nieuw debatcentrum

Luuk Giebels is de nieuwe kwartiermaker die het onderzoek naar de mogelijkheden van een debatcentrum in Overijssel voor zijn rekening gaat nemen. Een eigen debatcentrum om structureel en breed debatten in te organiseren, daarmee wil de provincie burgers meer bij de politiek betrekken en omgekeerd. Naar het voorbeeld van De Balie of De Rode Hoed in Amsterdam wil het provinciebestuur een ontmoetingsplaats creëren voor overheid, wetenschappers, bedrijfsleven en kritische burgers.

De heer Giebels zal het voorstel voor de organisatie en opzet van het debatcentrum in de vorm van een businessplan rond november dit jaar aan Gedeputeerde Staten presenteren. Voor die tijd kan de nieuwe kwartiermaker al flink aan de slag met de organisatie van het debat over 'Demografische ontwikkelingen in relatie tot wonen en zorg op de lange termijn'. Dit debat zal begin juni plaatsvinden en levert de nodige input op voor het businessplan.

Na negentien jaar gewerkt te hebben als oprichter/directeur van een HBO-academie en veertien jaar als oprichter/directeur van een kenniscentrum, heeft Luuk Giebels het kenniscentrum overgedragen aan twee nieuwe directeuren. Vanaf 1 februari 2005 is hij zelfstandig projectleider voor innovatieve, uitdagende projecten. Vanuit deze positie is Luuk Giebels door de provincie aangetrokken als kwartiermaker voor het nieuwe debatcentrum.

Gedeputeerde Gert Ranter, portefeuillehouder Zorg en Participatie in Overijssel: "Als provincie moet je weten wat er in de samenleving speelt. Daarnaast willen we ook dat de samenleving weet wat de provincie doet en wat je van deze overheidslaag mag verwachten. Een debatcentrum kan bijdragen aan het behalen van dit doel. Zo'n centrum kan er ook voor zorgen dat discussies die daar worden opgestart op andere plaatsen in en buiten Overijssel worden opgepakt".

Het debatcentrum maakt onderdeel uit van het provinciaal beleid 'Burgerparticipatie in Overijssel' en de 'Andere Provincie'. Deze notities zijn na te lezen en te downloaden via www.prv-overijssel.nl.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2005 Provincie Overijssel