Gemeente Sneek


Leskist Energieproject voor t eerst in gebruik op SBO Het Kompas Leskist energieproject De nieuwe leskist Energieproject van het Natuur en Milieu Educatie (NME) steunpunt gemeente Sneek is voor het eerst in gebruik genomen door leerlingen van Het Kompas. Met behulp van de materialen en opdrachten uit de leskist leren de leerlingen van alles over het thema Energie.

In de leskist wordt aandacht besteed aan wat energie nu precies is en waarmee het gemaakt wordt. Er is aandacht voor de verschillende manieren waarmee elektriciteit wordt opgewekt maar ook voor toepassingen van duurzame opwekking van energie. Zo zit er in de leskist een heuse mini stoommachine, waarmee door verbranding van fossiele brandstof stoom kan worden opgewekt, wat onder druk weer omgezet wordt in beweging. Maar ook een vliegtuigje wat zichzelf ronddraaiend voortbeweegt op zonne-energie en een opdraai-radio waarmee door het draaien aan een interne dynamo de bewegingsenergie wordt omgezet in elektriciteit waardoor de radio het doet.

Bewust worden van de kosten Ook is er een kostenbewustwording onderdeel in opgenomen. De leerlingen moeten hiervoor een apparaatje gebruiken wat ze tussen een elektrisch apparaat en het stroomnet moeten plaatsen. Het apparaatje registreert het stroomgebruik en heeft een stand waarmee direct af te lezen is hoeveel het stroomgebruik tot dan toe gekost heeft. De leerkrachten Petra Zeilstra en Otto Greiner zijn er enthousiast over. "De leerlingen hadden een uur lang het elektrisch gebruik van een tosty ijzer gemeten. Het bedrag wat er voor een uur uitkwam viel ze tegen. Toen we dat echter door gingen rekenen naar de kosten voor het gebruik ervan elke dag van het jaar begon het bedrag zo ineens te leven."

Werken met de leskist biedt stof tot nadenken. "De materialen en opdrachten uit de leskist geven aanleiding tot allerlei discussies. Bijvoorbeeld doordat ze zien hoeveel elektriciteit kost bedenken ze met elkaar manieren om energie te kunnen besparen. Het ene idee is soms niet gekker en beter dan het andere". Omdat Het Kompas een school voor het speciaal onderwijs is hebben de leerkrachten een aantal opdrachten aangepast voor het gebruik in eigen klas. "In onze methode werken we op een andere manier met lesstof dan in het reguliere onderwijs. Met een andere aanpak kun je dan een beter resultaat bereiken, dan dat de reguliere lesstof uit deze leskist voorschrijft, vandaar de aanpassing."

De nieuwe leskist is door het NME steunpunt gemeente Sneek aangeschaft na aanleiding van het Pilotproject Energiebesparing op scholen in Sneek wat onlangs is afgerond. Het pilot project bestond uit een technische aanpassing van de schoolinstallatie en een educatief programma wat in de klas werd uitgevoerd. Aan het project werkten OBS de Oudvaart en de Prot. Chr. Julianaschool mee. De resultaten waren positief. Momenteel wordt er onderzocht of er mogelijkheden zijn om het project door te trekken naar andere scholen in Sneek.

Het NME steunpunt van de gemeente Sneek valt onder de verantwoordelijkheid van de afdeling Milieu. Op het NME steunpunt worden leskisten en andere lesmaterialen uitgeleend aan de scholen van Sneek ter ondersteuning van natuur en milieueducatie in de klas. Ook worden gemeentelijke milieuprojecten ondersteund.

© copyright 2005 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 28-4-2005