Gemeente Assen


Assen financieel op koers

Assen, 29 april 2005

De voortgangsnota over 2005 en de jaarrekening over 2004 laten zien dat de gemeentefinanciën op orde zijn. Zoals het er nu naar uitziet sluit de gemeente dit jaar af met een positief saldo van 100.000 euro. Over 2004 boekte de gemeente een positief resultaat van zes miljoen euro. De financiën zijn voor het college aanleiding om de raad voor te stellen extra te investeren in groen en het herzien van bestemmingsplannen. Drie bezuinigingsplannen worden bijgesteld of teruggenomen.

Dat de gemeente nu een positief resultaat over 2004 weet te presenteren, komt vooral door eenmalige meevallers. Zo hoeft de gemeente een bedrag van 3,1 miljoen niet aan het ministerie van Sozawe terug te betalen. De maatregelen om het dreigende tekort op de jaarrekening over 2004 te voorkomen zijn bijzonder effectief geweest. Uitgaven voor een aantal projecten en investeringen in de bedrijfsvoering zijn uitgesteld, kapitaallasten vielen lager uit dan begroot. De inkomsten uit bouwleges lagen ruim 600.000 hoger dan verwacht. Het college benadrukt dat het gaat om incidentele meevallers en wil daarom het positieve resultaat aan de algemene reserve en het fonds grote projecten toevoegen.

In de voortgangsnota geeft het college aan dat het Rijk de bijdrage aan het fonds werk en inkomen dit jaar met 2,2 miljoen verlaagd. Deze tegenvaller wordt opgevangen door een bijstelling van de verwachte uitgaven voor werk en inkomen en enkele eenmalige meevallers.

Bij de begroting voor 2005 presenteerde het college een fors aantal bezuinigingsmaatregelen. Naar aanleiding van de discussies met de gemeenteraad stelt het college nu voor de bezuinigingen op logopedie en de GGD volledig terug te draaien. Op de stichting ouderenwerk Assen wil het college 25.000 euro minder bezuinigen. De beslissing over bezuinigingen op de filialen van de bibliotheek en het wijkwelzijnswerk kunnen wat het college betreft later worden genomen. Het college vindt de voorstellen nog steeds verantwoord en uitvoerbaar.

Voor het vernieuwen van groenvoorzieningen en het herzien van de bestemmingsplannen stelt het college voor een bedrag van ruim 800.000 euro uit de algemene reserve beschikbaar te stellen.

In de rapportage aan de raad laat het college zien dat er in de afgelopen twee jaar belangrijke stappen zijn gezet in het realiseren van de doelen van de toekomstvisie Assen Koerst. Er is flink geïnvesteerd in bereikbaarheid en het verlevendigen van het centrum van de stad. Als snelst groeiende stad van het noorden koerst Assen in hoog tempo af op het gewenste inwonertal van 80.000. Voorzieningen in de wijken zijn uitgebreid en verbeterd.