Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Hoogervorst betreurt afwijzing huisartsenakkoord

Persbericht, 29-4-2005

Minister Hoogervorst (VWS) betreurt het dat de ledenvergadering van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) het principe akkoord heeft afgewezen over het nieuwe bekostigingssysteem voor de huisartsenzorg. Hij vindt het spijtig dat het bestuur er niet in is geslaagd de steun te verwerven ondanks de additionele afspraken die vorige week nog zijn gemaakt. De afgelopen weken is zeer intensief overlegd tussen het ministerie van VWS, de LHV en Zorgverzekeraars Nederland. Hier is een bestuurlijk akkoord uit voortgekomen waarin over zeer veel aspecten gedetailleerde afspraken zijn gemaakt. Alle partijen hebben tevens afgesproken zich in te spannen om de uitkomsten van het akkoord door de achterban te laten goedkeuren.

Het kabinet en het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland hebben reeds ingestemd met het bestuurlijk akkoord. De Tweede Kamer heeft zich vorige week eveneens in meerderheid positief uitgelaten over het in het bestuurlijk akkoord overeengekomen bekostigingssysteem.
In het bestuurlijk akkoord is afgesproken dat er voor huisartsen een gemengd bekostigingssysteem komt bestaande uit een inschrijftarief, consulttarief en drie modules.

Het systeem biedt een goed evenwicht tussen inkomenszekerheid (dankzij een inschrijvingstarief voor alle verzekerden) en loon naar werken (dankzij een een consulttarief van minimaal 7 euro voor alle verzekerden). Door het nieuwe bekostigingssysteem kunnen huisartsen met een hoge werkbelasting meer verdienen. Dit geldt onder andere voor huisartsen met veel ouderen en chronisch zieken in hun praktijk. Vorige week zijn er aanvullende afspraken gemaakt over de bestemming van het geld voor de module variabele vergoedingen. Bij de LHV bestond hier namelijk ongerustheid over. Minister Hoogervorst heeft gegarandeerd dat het volledig ten gunste zal komen van de huisartsen. Verder biedt de module veel ruimte voor substitutie vanuit de ziekenhuiszorg naar de huisartsenzorg. Op die manier kan er nog extra geld naar de huisartsenzorg toevloeien. Tevens heeft de minister toegezegd dat er 20 mln extra komt voor praktijkondersteuning. Ook komen de huidige RIZ-gelden van de verzekeraars die nu bestemd zijn voor huisartsen volledig ten goede aan de huisartsenzorg.
Het is minister Hoogervorst onduidelijk waarom de LHV het op deze wijze van extra garanties voorziene principe-akkoord heeft verworpen. Hij wil de ontstane situatie bespreken met LHV en ZN.