Gemeente Wageningen

Gemeente zet nieuw geld in voor natuur en landschap

Met het Landschapsbeleidplan als beleidskader heeft de gemeente de laatste jaren gewerkt aan de verbetering van landschap en ecologische kwaliteit in het buitengebied van Wageningen. Actief is ingespeeld op kansen en mogelijkheden die zich in het buitengebied voordeden. Dankzij het landschapsfonds konden initiatieven ook werkelijk worden gerealiseerd of gesubsidieerd. Dit zijn de conclusies van de gemeente na vijf jaar ui tvoering van het Landschapsbeleidsplan 1999. Burgemeester en wethouders hebben besloten het inmiddels uitgeputte fonds aan te vullen met 25.000,-. Voor het Binnenveld is nog 45.000,- beschikbaar.

Ecologische Verbindingszones
De gemeente heeft vooral ingezet op verbetering van de ecologische verbindingszones, die kerngebieden met elkaar verbinden. Een deel van het beschikbare geld is ingezet in planvorming, maar minstens de helft is in uitvoering en voorlichting gestoken. Met name is geïnvesteerd in de versterking van landschappelijke elementen op de Eng en de natuurontwikkeling rondom Droevendaal. Planvorming is ondersteund voor o.a. de structuurvisie Kennislandgoed van Alterra. Hieruit is het concept van de Ruggengraat ontstaan, de verkeershoofdstructuur van Wageningen met een afwisseling van markante gebouwen (wervels) en groene zones daartussen (kraakbeen). Ook is geld gestoken in voorlichting, o.a. de panelen van het project Hert aan de Rijn, informatieborden van SBB in het bos, ondersteuning van het boekje De Oude Nude en brochures slang in de strang (oversteekbaarheid van Onderlangs).

Nieuwe plannen voor natuur en landschap

De komende tijd wordt geïnvesteerd in landschappelijke verbeteringen in het buurtschap de Nude (aanleg van meidoornhagen en herstel van een oude boomgaard) en op de Eng (beukenhagen, nieuwe fruitbomen, houtsingels e.d.). Op de Eng en door het bos worden nieuwe wandel- en ruiterroutes uitgezet. Ook is de aanleg voorzien van een amfibieën- en slangentunnel door de Veerweg bij het Lexkesveer.

Binnenveld

De middelen voor het Binnenveld zijn blijven liggen in afwachting van het reconstructieplan Gelderse Vallei, dat onlangs werd vastgesteld. De landinrichtingscommissie Binnenveld Oost gaat in juni weer van start. Samen met de WERV-gemeenten zal een Landschapsontwikkelingsplan voor het Binnenveld worden opgesteld. De gemeentelijke middelen zijn bedoeld voor de aankoop van gronden en de inrichting van ecologische zones langs bermen en waterlopen. Ook werkt de gemeente mee aan de inrichting van een landgoed op de gronden van de boerderij aan de Egelsteeg, waar de agrarische productie wordt beëindigd. De gronden die vrijkomen worden aangeboden aan boeren die grond hebben in het toekomstig reservaatsgebied van Staatsbosbeheer langs de Grift.


- einde persbericht -