Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen UR: nr 038, 29 april 2005

EMBARGO TOT VRIJDAG 29/4/2005, 12.00 UUR!

Prof. Fons Voragen: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

WAGENINGSE HOOGLERAAR KRIJGT HOGE KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING

Prof.dr.ir. A.G.J. Voragen is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de versierselen behorend bij deze hoge koninklijke onderscheiding vrijdag 29 april opgespeld door dr. C.P. Veerman, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Fons Voragen is chief scientific officer van de science group Agrotechnologie en Voeding van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en hoogleraar Levensmiddelenchemie aan Wageningen Universiteit.

Prof. Voragen krijgt de onderscheiding wegens zijn zeer bijzondere maatschappelijke verdiensten. Zijn wetenschappelijk werk op het gebied van de levensmiddelenchemie en de levensmiddelentechnologie en voeding is onmiskenbaar groot en hij geniet ruime internationale erkenning. Zo kreeg Voragen vorig jaar een eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit Leuven. En hij is internationaal gezien een van de meest geciteerde wetenschappers op zijn vakgebied.

Fons Voragen (1943) is sinds 1989 hoogleraar aan Wageningen Universiteit en sinds 1995 is hij daarnaast ononderbroken actief in diverse bestuurlijke en managementfuncties in het bestuur van de universiteit en Wageningen UR. Zijn wetenschappelijke oeuvre omvat ruim 300 wetenschappelijke publicaties; hij heeft meegewerkt aan een groot aantal boeken en zijn naam is verbonden aan zeven octrooien. Hij is tot nu toe (co)promotor geweest van 50 promovendi.
Fons Voragen is lid of lid geweest van een groot aantal binnenlandse en internationale organisaties en commissies en adviesraden binnen die organisaties. Hij is lid geweest van de Voedingsraad, de huidige Gezondheidsraad.