Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 april 2005


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


over geldnood bij Kraamzorg Nederland


1.


Hebt u kennisgenomen van het bericht dat Kraamzorg Nederland in geldnood verkeert en om uitstel van betaling heeft gevraagd? 1


2.


Is Kraamzorg Nederland de enige kraamzorginstelling die in geldnood verkeert of gaat het om meer kraamzorginstellingen? Zo ja, wat betekent dit voor de arbeidsmarktpositie van kraamverzorgenden? Is op dit moment voldoende gekwalificeerd personeel voor de kraamzorg beschikbaar?


3.


Kunt u aangeven hoeveel bureaus dit betreft en voor hoeveel van deze bureaus een faillissement is aangevraagd?


4.


Kunt u aangeven wat mogelijke redenen zijn van de schuldpositie van KZN? Bestaat er een verband tussen de financiële problemen van KZN en de laatste ontwikkelingen binnen de kraamzorg, dat wil zeggen de trend dat er steeds meer zorgverzekeraars goedkope kraamzorginstellingen en bureaus contracteren?


5.


Bent u op de hoogte van de veiling van kraamzorg door de zorgverzekeraars?


6.


Wat vindt u ervan dat zorgverzekeraars Amicon en Geove kraambureaus tegen elkaar laten opbieden? Wat vindt u van de ontwikkeling waarbij via internet kraambureaus worden opgeroepen hun diensten tegen een laag tarief aan te bieden?


7.


Wat vindt u ervan dat de laagste bieder de opdracht krijgt, zodat hierdoor op de kosten voor de kraamzorg wordt bespaard?


8.


Klopt het dat voor de kraamzorg geen goede prestatie-indicatoren zijn ontwikkeld om de kwaliteit op een valide manier te meten? Vindt u dit verantwoord?


9.


Klopt het dat zorgverzekeraars minder uren kraamzorg aan vrouwen toewijzen dan medisch noodzakelijk is? Vindt u dit verantwoord? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet en wat gaat u doen om dit te voorkomen?


10.


Klopt het dat kraamzorg voor allochtone vrouwen nauwelijks toegankelijk is? Wat zijn volgens u de oorzaken hiervan? Wat is er gedaan met het Nivel-onderzoek naar kraamzorg onder allochtone vrouwen?


11.


Klopt het dat op dit moment alleen de basiskwaliteitseisen van de Landelijke Vereniging voor de Thuiszorg bestaan en dat deze uit 1999 dateren? Deelt u de mening dat de overheid de taak heeft goede prestatie-indicatoren te ontwikkelen en de zorgverzekeraars ertoe te verplichten hun aanbieders op deze indicatoren te beoordelen?


13.


Wat is met het TNO-kraamonderzoek van 2002 gebeurd? Op welke wijze heeft u de uitkomsten van dit onderzoek in het beleid ten aanzien van kraamzorg geïmplementeerd?


14.


Deelt u de mening en de zorgen van een aantal kraamzorgaanbieders en de verloskundigen dat veiling en contracteren op de laagste prijs ten koste van de kwaliteit van de kraamzorg gaat? Zo nee, waarop baseert u uw mening?


15.


Bent u op de hoogte van het CTZ-rapport over de kraamzorg waaruit blijkt dat bijna alle aanbieders slecht of matig scoren en alleen een klein groepje redelijk op de kwaliteitsafspraken, ketenzorg en servicegerichtheid en dat niemand goed tot zeer goed scoort? 2)


16.


Bent u het met de stelling eens dat kraamzorg een cruciale rol speelt in de signalering en dat in de kraamperiode optimale preventie moet worden bedreven en niet op de kwaliteit mag worden beknibbeld? Deelt u de mening dat zorgverzekeraars de kwaliteit van de kraamzorg dienen te laten prevaleren boven de afweging wie de goedkoopste zorg levert?


17.


Deelt u de mening dat met het contracteren van de goedkoopste kraamzorgaanbieder (en niet de beste kraamzorgaanbieder) de gezondheid van pasgeborenen in gevaar wordt gebracht?


18.


Bent u bereid de rol van de kraamzorg een onderdeel te laten uitmaken van het onderzoek naar babysterfte in Nederland?


19.


Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek te laten doen naar de kwaliteit van de kraamzorg?


* ANP d.d. 18 april 2005

* Nivel onderzoek naar de kraamzorg

* College Toezicht Zorgverzekeringen prestaties zorgverzekeraars bij kraamzorg