Partij van de Arbeid


Den Haag, 29 april 2005


Vragen van de leden Straub en van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Justitie


over sloten die vallen onder het Politiekeurmerk Veilig Wonen


* Hebt u kennisgenomen van de uitzending van NOVA van 27 april 2005 waarin aandacht werd besteed aan het met een valse sleutel openen van sloten die vallen onder het Politiekeurmerk Veilig wonen?


* Hebt u al eerder signalen vanuit het politieveld, het OM of de sleutelbranche ontvangen dat de methode om met gebruik van een klopsleutel in te breken in woningen, gebouwen en bedrijven in opkomst is? Zo ja, wat hebt u sindsdien ondernomen?


* Welke actie hebt u al ondernomen of overweegt u te ondernemen, zodat het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor het onderdeel sloten een betrouwbaar keurmerk kan blijven?


* Kunt u inschatten hoe vaak in Nederland al is ingebroken door van de methode met de klopsleutel gebruik te maken?


* Kunt u bevestigen dat in woningen, gebouwen of bedrijven waar is ingebroken via deze methode, de gedupeerden geen uitkering van de inbraakverzekering hebben ontvangen, omdat deze methode geen zichtbare braakschade achterlaat?


* Wat gaat u ondernemen, zodat gedupeerden van deze methode toch schadeloosgesteld kunnen worden?


* Wat gaat u naar de slotenbranche ondernemen om te bewerkstelligen dat er ten spoedigste sloten op de markt komen die weer inbraak vertragend kunnen werken?


* Wat gaat u ondernemen om de betrouwbaarheid van het tot op heden goed werkende systeem van het Politiekeurmerk Veilig wonen te bestendigen?