Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 121/mvg
Datum: 29 april 2005

De heer R.S. Wegener Sleeswijk Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Vrijdag 29 april reikt commissaris van de Koningin drs. E.H.T.M. Nijpels de heer mr R. S. Wegener Sleeswijk de versierselen uit die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zal dit doen in het kader van de jaarlijkse lintjesregen.

De heer Wegener Sleeswijk was tot eind 2002 coördinerend vice-president bij de rechtbank Leeuwarden. Hij leidde met verve de strafkamer van de rechtbank en was in zijn functioneren als rechter altijd een voorbeeld. Hij oogstte publieke lof met de in de Leeuwarder strafsector ongebruikelijke strafmotiveringen. Naast zijn werk heeft de heer Wegener Sleeswijk zich altijd ingezet voor een zeer groot aantal stichtingen en verenigingen op diverse maatschappelijke terreinen, zoals onderwijs, cultuur en scheepvaart. Kenmerkend daarbij is zijn initiërende rol, zo was hij oprichter van Stichting Museum De Fryske Winter in Sneek, oprichter van de Stichting Friese Tjottervloot en de Steunstichting Friese Tjottervloot. Verder was of is hij onder andere voorzitter van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek, bestuurslid van de Stichting Fûns Universitaire Festiging Fryslân, voorzitter van de Ottema-Kingma Stichting, bestuurslid van de Stichting Fries Aardewerk, bestuurslid van de Stichting Fryske Akademy, lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Paleis het Loo Nationaal Museum en bestuurslid van de Stichting Epema-State. Ook is hij penningmeester van de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo, bestuurslid van de Stichting Fonds voor Geld- en Effectenhandel, voorzitter Stichting Schadefonds Frisia en bestuurslid Vereniging Friesland Bank. Eerder was hij bestuurslid van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten en voorzitter van de Stichting Friesland Vaart. De hierboven genoemde functies zijn een greep uit de lijst met nevenfuncties van de heer Wegener Sleeswijk.

Sinds 1994 is de heer Wegener Sleeswijk kamerheer in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin in de provincie Fryslân.


---- --