Gemeente Haarlemmermeer

Burgemeester Hertog heeft op vrijdag 29 april om 11.00 uur tijdens een feestelijke bijeenkomst 7 koninklijke onderscheidingen uitgereikt. De volgende personen ontvangen een Koninklijke onderscheiding:

? Dhr. G. Görtemöller is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. ? Dhr. A.P. van Es is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ? Mevrouw M. Peters-Kaars is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ? Dhr. J. van der Pol is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ? Dhr. C.W. Schellingerhout is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ? Dhr. E.J. Sikking is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau ? Mevrouw. E. Sluijs-Zwart is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer George Görtemöller, geboren 6 augustus 1942 in Utrecht, wonende in Noordwijk (tot 25 november 2004 inwoner van Haarlemmermeer).

De heer Görtemöller was tot september 2002 wethouder van de Gemeente Haarlemmermeer. Daarvoor is hij werkzaam geweest in diverse functies, waarbij de aspecten marketing, onderwijs, ontwikkeling en bevordering van (internationale) handel en culturele relaties altijd onderdeel waren van zijn taak. Hij is een sterk persoon die altijd voor iedereen klaar staat, praktisch, resultaatgericht en stimulerend maar ook bereid om zelf voor iets of iemand aan de gang te gaan. Veel van zijn activiteiten droegen een internationaal karakter.

Een greep uit een lange lijst van activiteiten:

- 1975 - 1982 bestuurslid Nederlandse Vereniging van Marktonderzoekers, initiatiefnemer van de oprichting werkgroep Industrieel Marketing Onderzoek en oprichter van een industirële sectie voor marktonderzoek
- 1981 - 1984 Lid 1ste Staatscommissie Technologie Beleid (ministerie van EZ), samen met collega's heeft hij een aanzet gegeven tot de opzet van technologiebeleid voor het MKB, de oprichting van adviescentra binnen de Kamers van Koophandel en op landelijk gebied is ATB (het huidige Senter) opgezet, dat ook internationale uitstraling heeft.
- 1984 -1993 Bestuurslid Vereniging Oppervlakte Technieken en materialen en in 1994 - 1985 voorzitter van de tentoonstelling Commissie Eurofinish '85;.
- 1988 - heden Lid van de Raad van Toezicht Koninklijk Instituut voor de Tropen (tegenwoordig "Ledenraad").
- 1989 - heden lid en voorzitter van het bestuur van het Bureau voor Handelsinlichtingen/BUVOHA, sinds 2003 als voorzitter. BUVOHA zet zich in voor de bevordering van de internationale handel.
- 1991 - 1993 Lid Chinese - Dutch Joint Business Council, n.b. ogenschijnlijk een korte verbintenis, echter met grote regelmaat fungeert decorandus als contactpersoon tussen de Taiwanese regering en belanghebbende in Nederland/Europa.
- 1991 - heden Jurylid internationale jury "Technology Award BMW, Munich/Duitsland. De prijs wordt eenmaal per 2 jaar aan drie studenten uitgereikt die op een mobiliteitsvraagstuk afstuderen en aan 3 promevendi.
- 1992 - 1998 voorzitter Stichting AAP

- 1997 - heden Lid van het College van Register Marketeer, decorandus is lid van de selectie commissie die de aanvragen voor de titel van Register Marketeer beoordeeld en aldus de kwaliteit van Register Marketeers waarborgt.
- 2000 - heden medeoprichter en bestuurslid Stichting De Kring van Honderd, een stichting die tot doel heeft het ondersteunen, bevorderen en coördineren van activiteiten van het in aanbouw zijnde Spaarne Ziekenhuis te Hoofddorp.

Na zijn afscheid als wethouder (gezondheidsreden dwongen hem daartoe) heeft hij nieuwe initiatieven opgepakt:
- Bestuurslid Centrum Bedrijf en Samenleving Haarlemmermeer
- Bestuurslid NOVA College Haarlem

- Bestuurslid Stichting Haarlemmermeer Promotie
- Voorzitter Stichting Bardo (Hospice in Hoofddorp)
- Commissaris SADC, (Schiphol Area Develpment Company)
- Lid van de Raad van Toezicht PRIMO Noord-Holland
- Voorzitter Stichting Haarlemmermeer - Cebu (Filippijnen

Bij Koninklijk Besluit van 19 februari 2005 is de heer George GörtemölIer benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Antonius Petrus van Es, geboren 23 augustus 1938 in Haarlemmermeer, wonende in Buitenkaag.
De heer Van Es was tot januari 2002 mede eigenaar en werkzaam bij transportbedrijf Fa. G. van Es & Zn. te Buitenkaag. De heer Van Es is een buitengewoon actief lid in de lokale samenleving van Buitenkaag. In 1954 begonnen als koster van de Rooms Katholieke Kerk Buitenkaag, en nog steeds met accuratesse en toewijding vervult hij zijn taak; zoals het verzorgen van de kerk voor de zondagsdienst, en als grafdelver op het kerkhof. Sinds zijn pensionering in 2002, met nog meer inzet dan ooit te voren. Van 1970 (tot 2002) actief bij het Oranje Comité, aanvankelijk als junior-lid, later als voorzitter, kenmerkend was zijn gedrevenheid en verantwoordelijkheid, elke afspraak werd nagekomen, als het moest mobiliseerde hij de gehele Kaagse gemeenschap, dan wel zijn familie, en altijd met humor!

De heer Van Es, heeft nog nooit van zijn leven geschaatst, maar maakt zich sinds 1964 bijzonder verdienstelijk in het bestuur van de IJsclub Kagermeer: in de eerste plaats al 35 jaar als penningmeester, daarnaast doet hij onderhoud van materiaal, verzorgt hij de prijzen bij de wedstrijden, woont hij de vergadering bij van de zusterverenigingen in district Sassenheim en St. IJshal Leiden. Een en ander kost de heer Van Es jaarlijks een twintig tal dagen aan tijd. Tijdens periodes van natuurijs is zijn inzet dagelijks, na gelang er ijs ligt. De heer Van Es houdt zich gedurende deze dagen volop bezig met afzetten van wakken, route- en baan onderhoud en aanduidingen (molen tocht/ Merentocht), dagelijkse kasopmaken, onderhoud motorisch materiaal, ondersteuning van leden bij mogelijke elfstedentochten (!). Bij het 25-jarig bestuurslidmaatschap is de heer Ton van Es benoemd tot lid van verdiensten van het District Sassenheim.

De heer Van Es is sinds 2000 actief voor de R.K. Basisschool St. Willibrordus met hand- en spandiensten op en om de school en het schoolplein, als manusje van alles.

Kortom iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. Bij Koninklijk Besluit van 26 januari 2005 is de heer Antonius Petrus van Es benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Martina Peters- Kaars, geboren 19 december 1947 in Nieuwer-Amstel wonende in Rijsenhout,
Mevrouw Peters is de personificatie van een vrijwilliger die elke organisatie wel binnen haar grenzen zou willen hebben. Een overzicht van haar activiteiten:

- 1980 - 1994 diverse activiteiten voor Basischool Immanuël te Rijsenhout, gedurende de tijd dat haar kinderen op deze school zaten was decorandus o.a. lid van de medezeggenschapsraad, activiteitenbegeleidster, verkeersbrigadier.
- 1995 - 1999 lid medezeggenschapsraad Wellantcollege Aalsmeer
- 1973 - heden diverse activiteiten voor de Samen op Weg gemeente Maranatha in Rijsenhout, ('88-'98 lid van de Hervormde Diaconie, '94-'98 penningmeester, '88-'94 penningmeester evangelisatiecommissie, '02-'04 lid beroepingscommissie jaarlijks boekenafdeling op rommelmarkt (hele jaar verzamelen))
- 1995 - heden lid bewonerscommissie "Talkplein", initiatiefneemster van het omtoveren van deze omgeving als veilige speelplek voor kinderen, met verlichting van wandelpaden in de buurt.
- 1996 initiatiefneemsters integratie begeleiding van vrouwen van asielzoekers
- 1998 - heden initiatiefneemster en voorzitter Stichting Vrijwillige telefonische hulpdienst in Rijsenhout
- 1990 - heden deelneemster IBB (Integraal Buurt Beheer) -beraad in Rijsenhout, decorandus neemt hier aan deel vanuit haar posities in de kerk en de bewonerscommissie.
- 2000 - heden officieel lid van de Dorpsraad Rijsenhout, logisch gevolg op al haar bovengenoemde activiteiten, een actief en zeer waardevol lid, gezien haar kennis over de sociale structuur en haar contacten in Rijsenhout

In 1999 heeft de Vereniging van huurders in Haarlemmermeer haar uitgeroepen tot "Goede Buur" .

Mevrouw Peters is iemand die zich nooit op de voorgrond stelt als dat voor het resultaat niet noodzakelijk is, maar iemand die zich al geruime tijd uitermate initiërend en inspirerend inzet voor de inwoners van Rijsenhout. Bij Koninklijk Besluit van 19 februari 2005 is mevrouw Martina Peters - Kaars benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Jan van der Pol, geboren 16 november 1950 in Nieuw-Vennep, wonende in Hoofddorp.

De heer Van der Pol is werkzaam als bouwkundig projectleider Facilitaire dienst KLM. Sinds 1978 is hij als vrijwilliger actief in het verpleeghuis Bornholm, een geriatrisch verpleeghuis te Hoofddorp. Begonnen als ouderling met het bezoeken van bewoners, vanuit de protestantse kerken in Hoofddorp. Mede door zijn inzet worden er nu kerkdiensten verzorgd in het verpleeghuis. De heer Van der Pol regelt het uitnodigen van predikanten/voorgangers, en de muzikale omlijsting door organisten en koren, daarnaast maakt hij roosters voor vrijwilligers om bewoners naar de kerkzaal te halen en brengen. De heer Van der Pol zal dit jaar, na 25 jaar, stoppen met zijn vrijwilligers werk in de Werkgroep Pastoraal.

Wegens zijn beroepsmatige kennis van de bouwwereld, was hij voorzitter van de bouwcommissie (maart 1988 - augustus 1995) ter voorbereiding en bouw van kerkgebouw "de Lichtkring" in de wijk Toolenburg en momenteel is hij ( 2000 - heden) lid van de bouwcommissie voor de bouw van de kerkzaal van de Baptistengemeente "De Meerkerk", eveneens in Hoofddorp.

Andere activiteiten:
1969 - 1977 bestuurslid van het Jongerenkoor "Trumpets of the Lord" te Rijsenhout 1974 - 1977 jeugdouderling voor de Gereformeerde kerk in Rijsenhout In 1978 verhuisde hij naar Hoofddorp waar hij vervolgens zijn vrijwilligersactiviteiten voortzette voor de Werkgroep Pastoraal.

Kenmerkend voor zijn inbreng bij bovengenoemde activiteiten is zijn doorzettingsvermogen en zijn gave om andere te motiveren. Bij Koninklijk Besluit van 22 februari 2005 is de heer Jan van der Pol bij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau De heer Cornelis Willem Schellingerhout, geboren 1 januari 1942 in Mijdrecht wonende Heermanszwet 26, 1435 CD Rijsenhout,

Vandaag bestaat de Christelijke Oranjevereniging "Juliana" 60 jaar. De heer Schellingerhout , van beroep kweker, is bestuurslid geweest van 1966 tot 2003

Hij ontplooide de volgende activiteiten:

- als secretaris van het bestuur heeft hij 30 jaar de notulen verzorgd van de bestuursvergaderingen
- 30 jaar initiatiefnemer van de plaatselijke activiteitenkalender
- praktische /organisatorische bijdragen als voorbereiding op de jaarlijkse Koninginnedag
- organiseren van autorally's en de jaarlijkse uitgaansdag voor ouderen sinds 1970, hiervoor haalt hij eerst rolstoelen op in Aalsmeer om zo iedereen "mobiel" te krijgen voor deze uitgaansdag
- stencilen van het "Oranjeboekje" in de jaren 1970 - 1985 De Oranje vereniging organiseert gedurende het gehele jaar tal van evenementen.

De heer Schellingerhout was van 1980 tot 1988 lid van de commissie beheer van de Samen Op Weg gemeente Maranatha. Aan de jaarlijkse rommelmarkt werd door hem sinds 1990 actief meegewerkt. Om fondsen te werven verzamelde hij sinds 1983 oud papier voor het Kerkkoor. Van het Kerkkoor van de "Samen op Weg gemeente Rijk/Rijsenhout was hij van 1991 tot 1999 voorzitter.

De heer Schellingerhout heeft in 2003 met spijt afscheid genomen als bestuurslid van de C.O.V. "Juliana". Samengevat: hij is gedurende 37 jaar actief geweest als bestuurslid (sinds 1966) en als secretaris (vanaf 1969) van de Christelijk Oranje Vereniging "Juliana" te Rozenburg/Rijsenhout en gedurende 20 jaar niet alleen commissie lid , maar ook voorzitter (1991 / 1999) en allround vrijwilliger voor de Samen Op Weg gemeente Maranatha in Rozenburg/Rijsenhout/Rijk.

Bij Koninklijk Besluit van 26 januari is de heer Cornelis Willem Schellingerhout benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Erwin Jacobus Sikking, geboren 9 september 1956 in Haarlem, wonende in Vijfhuizen .

De heer Sikking is werkzaam als docent wis- en natuurkunde op het Damiate College (VMBO), te Haarlem. Sinds 1968 is hij actief lid van de Haarlemse zeilvereniging (HZH). Deze vereniging is opgericht in 1922 en heeft momenteel een ledenaantal van 385, waarvan 91 jeugdleden en 13 donateurs. In het verleden was hij lid van het jeugdbestuur, redactielid en sinds 1990 lid van het bestuur, van de commissie zeiltraning en van de hanvencommissie. In de periode van 1985 tot 1992 was hij bestuurslid/penningmeester van de Spankerklasse organisatie. Bij zijn afscheid is hij benoemd tot erelid (1992).

De heer Sikking weet precies wat er in de vereniging omgaat, zowel op sociaal, technisch, sportief en financieel gebied en zet zich zo mogelijk meerdere dagdelen per week als vrijwilliger in voor de vereniging. Een opsomming van zijn activiteiten:
- Hij is belast met het toewijzen van zomer- en winterstalling, op creatieve wijze weet hij een bezetting van meer dan 100% te realiseren voor de beschikbare 150 ligplaatsen, o.a. door het introduceren van het fenomeen "zwerfplaatsen".
- Sinds 1992 is er een door hem ontworpen programma "zeiltraining voor de jeugd", uitgegroeid tot een jaarlijks gedifferentieerd programma voor tientallen kinderen, jeugdigen en volwassenen onder leiding van goed opgeleide trainers ( in 2004 77 deelnemers o.l.v. 19 trainers).
- Sinds 1995 initiatiefnemer van "Rondje Haarlem", een zeiltocht door de binnenstad van Haarlem voor kinderen, door hem georganiseerd in goede verstandhouding met de Havendienst van Haarlem. Tegenwoordig bestaat ook "Rondje Haarlem voor kielboten".
- initiatiefnemer van het "Laserfonds" . Twee van deze snelle wedstrijdboten zijn door de vereniging aangekocht , sponsorgelden kwamen binnen op initiatief van de heer Sikking. Ook was hij initiatiefnemer voor de aanschaf van een "verenigingsboot" in de vorm van een BM, zodat leden zonder een eigen boot ook in de gelegenheid zijn om kennis te maken met de watersport.
- Organisator (al voor de 10e keer) van de jaarlijkse "Pinksterclubtocht", aanvankelijk alleen op binnenwater, maar nu ook op het IJsselmeer voor de wat grotere boten.
- sinds 6 jaar initiatiefnemer van de "Roeisloep" .
- Initiatiefnemer en begeleider van de wekelijkse "Werkavond", Decorandus enthousiasmeert en regelt dat leden hun handen uit de mouwen steken om de haven te onderhouden, natuurlijk met na afloop tijd voor een drankje aan de bar.

De heer Sikking kan gekwalificeerd worden als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving, in dit geval de Haarlemse Zeilvereniging, heeft ingespannen. De heer E. J. Sikking is bij Koninklijk Besluit van 18 januari 2005 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Elsa Sluijs -Zwart, geboren 30 december 1933 in Aalten,

wonende in Rijsenhout
Begonnen als Hoofdleidster van een kleuterschool in Andijk , kwam zij in Rijsenhout terecht waar ze leidster van de peuterspeelzaal (1973-1985) was en kennis maakte met de Rijsenhoutse bevolking. Sinds 1970 - heden heeft mevrouw Sluijs verschillen bestuurlijke activiteiten verricht voor de voormalige Gereformeerde Kerk, later de Samen Op Weg Gemeente Maranatha, ouderling, medewerker Kerkblad, en voorzitter van de zeer arbeidsintensieve en "lastige" beroepscommissie. Van 1992 -1998 afdelingssecretaresse lokale afdeling CDA. 1996 - heden secretaris van de ANBO, actief met het organiseren van activiteiten ten behoeve van de ouderen in Rijsenhout. 1995 - 2000 Initiatiefneemster, lid en voorzitter Bijbelgespreksgroep en daarna de nodige hand en spandiensten bij o.a. de Wereldwinkel in Aalsmeer en als vrijwilligster op de boekenmarkt in de feestweek in Rijsenhout.

Een actieve vrouw binnen de gemeenschap van ca. 4.000 inwoners van Rijsenhout. Haar activiteiten geven aan dat zij toegewijd en positief is ingesteld, en zich op verschillende terreinen heeft ingespannen om contact te maken met andere mensen met als uitgangspunt iets te willen betekenen voor een ander.

Bij Koninklijk besluit van 22 februari 2005 is Mevrouw Elsa Sluijs-Zwart benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.


---- --