Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 131 TR
Datum: 29 april 2005

Subsidieregeling 'Fleanende euro's' nu open voor bescherming grutto en tureluur

De provincie Fryslân stelt voor het tweede jaar de subsidieregeling 'Fleanende euro's' open. Dit jaar is er E 60.000,- aan subsidie beschikbaar voor boeren die nesten en jonge vogels van grutto en tureluur op grasland goede bescherming bieden. Gedeputeerde Andriesen: 'Deelnemende boeren, betrokken vogelwachters en ook de Bond van Friese vogelbeschermingwachten zijn enthousiast over de flexibele regeling. Een werkbare regeling voor deelnemende agrariërs en vogelwachters is noodzakelijk om weidevogels op een goede manier te beschermen. Om deze reden is de regeling nog beter afgestemd op het agrarische gebruik van grasland. Ook is de vergoeding per nest dit jaar verhoogd van E 40,- naar E 60,-. De regeling is vooral flexibel omdat agrariërs een grote mate van vrijheid krijgen om zelf te bepalen waar op het perceel gras langer blijft staan voor de jonge vogels.'

Hoe werkt het?
Om subsidie aan te vragen moeten er minimaal 5 gruttonesten op het bedrijf of een aantal bedrijven gezamenlijk aanwezig zijn. Wordt hieraan voldaan dan komen ook nesten van de tureluur in aanmerking. Meedoen betekent dat er per nest op een oppervlakte van 800 m² maatregelen genomen moeten worden om het nest en de jongen te beschermen. Rondom het nest moet 50 m² gras blijven staan tot het nest is uitgekomen en de jongen deze strook hebben verlaten. Boer en nazorger bepalen naar eigen inzicht op welke plek tot 15 juni het overige gras (750 m²) blijft staan. Deze zogenaamde vluchtstrook biedt voedsel en bescherming aan de jonge vogels. Het gras dat tot 15 juni moet blijven staan groeit vooral op intensief gebruikte percelen heel snel, waardoor het gras platslaat. Dit is voor zowel agrariërs als weidevogels een ongunstige situatie. Om deze reden mogen agrariërs dit jaar bij de tweede maaisnede de vluchtstrook maaien en verplaatsen naar een nieuwe plek op het perceel.

Subsidie aanvragen
Subsidieaanvragen kunnen tot 15 juni 2005 worden ingediend. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld en gehonoreerd, zolang het budget toereikend is. Het aanvraagformulier met de subsidievoorwaarden kan opgevraagd worden bij het Steunpunt Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (SANL), Postbus 2003, 8901 JA Leeuwarden, tel. 058 - 295 53 42 of via e-mail: a.g.postma@minlnv.nl.


---- --