Socialistische Partij

Conservatief Europa wil Nederlandse euthanasiewet weg

29-04-2005 * In een grimmige sfeer hebben conservatieve parlementariërs uit heel Europa het Nederlandse euthanasiebeleid ongemeen scherp onder vuur genomen. Dat gebeurde deze week in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa.

Een rapport dat voorstelde om de palliatieve zorg aan terminale patiënten ingrijpend te verbeteren en tegelijkertijd euthanasie uit het schemerdonker te halen en goed te regelen, werd aan flarden geschoten door een stortvloed aan amendementen, waarna uiteindelijk zelfs de indiener tegenstemde. Hij deed dat met steun van de Nederlandse senatoren Dees (VVD), Jurgens (PvdA) en Kox (SP).

Zij hadden hun handen vol om Nederland te verweren tegen botte beschuldigingen als zouden er duizenden mensen ongevraagd euthanasie ondergaan. De Britse barones Knight beweerde zelfs dat kinderen met euthanasieverklaringen op zak lopen "terwijl ze liefde en geen spuitje nodig hebben". SP-senator Kox riep haar op geen domme krantenberichten na te praten maar zelf te komen kijken. Volgens hem mag Nederland trots zijn de ogen niet te sluiten voor de werkelijkheid, iets wat elders in Europa wel gebeurt.

Tegelijkertijd maakte Kox ook kritische opmerkingen over het eigen land: "De registratie van euthanasiegevallen is onvoldoende, palliatieve zorg is wel verbeterd maar nog lang niet genoeg. En onze gezondheidszorg schiet tekort door regeringsbezuinigingen en slecht management. Dat kan mensen het gevoel geven dat ze de samenleving tot last zijn." Dat laatste mag nooit gebeuren, aldus de SP'er in het debat: "Waardig sterven hoort bij onze opvatting van het recht op menselijke waardigheid. Maar het mag ook nooit geïsoleerd bekeken worden. Het recht op waardig sterven is onlosmakelijk verbonden met het recht om waardig te mogen leven."

Volgens Kox tonen de botte aanvallen van deze week in Straatsburg het belang om het recht te behouden de eigen nationale wetgeving te beschermen. "Als het aan de Berlusconi-Italianen ligt of aan andere conservatieven, dan blijft er geen spaan heel van ons eigen beleid."

Aan het einde van het debat dreigde nog een handgemeen van Italiaanse afgevaardigden met een Luxemburgs lid van de assemblee. De Italianen waren naar verluidt op kosten van de regering-Berlusconi ingevlogen om voldoende tegenstanders bij de hand te hebben tijdens het debat.