Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 130 LM
Datum: 27 april 2005

Resultaten bijzonder toilet Fluessen
positief; testperiode verlengd

Gedurende een jaar is ervaring opgedaan met een bijzondere toiletvoorziening - een compleet gesloten toiletsysteem - op de Langhoekspolle, een eilandje in de Fluessen nabij Gaastmeer. Op dit eiland kan door het ontbreken van water, stroom en afvoer geen normale sanitaire voorziening worden geplaatst. Provincie Fryslân en recreatieschap de Marrekrite wilden passanten en recreanten met open zeilboten die aanleggen op dit eiland de service van een toiletvoorziening bieden, maar ook het terrein schoon en hygiënisch houden. Daarom hebben zij hier in samenwerking met het bedrijfsleven een toiletvoorziening op basis van een gesloten systeem gerealiseerd.

Gesloten systeem
De energie voor dit systeem wordt opgewekt met behulp van zonnecollectoren en een windmolen; grondwater wordt gebruikt als spoelwater; het afvalwater wordt na behandeling in een individuele afvalbehandelingsinstallatie (IBA) gereinigd. De unieke sanitaire voorziening is vorig jaar voor een testperiode van twee jaar in gebruik gesteld. De Marrekrite verzorgt het beheer en onderhoud. Het Europese Interreg programma NOLIMP heeft de grootste financiële bijdrage geleverd.

Inmiddels is nu een jaar lang ervaring met de toiletvoorziening opgedaan. Er is veelvuldig gebruik gemaakt van het toilet; op hoogseizoendagen wel 100 maal per dag! Het dagelijks onderhoud wordt uitgevoerd door het bedrijf Ottenhome. De gebruikers zijn tevreden over het toilet en ervaren het als een welkome voorziening. Helaas was de toiletvoorziening ook een periode niet bruikbaar door technische problemen. In de winterperiode zijn deze aangepakt en nu is het verbeterde toilet gereed voor een tweede testperiode. Er is besloten voortaan geen kosten meer te vragen voor het toiletgebruik. Wanneer de resultaten positief zijn, wordt overwogen meer van dergelijke toiletten in het Friese meren gebied te plaatsen omdat dit initiatief goed past binnen de doelstellingen van het Friese Merenproject: komen tot kwalitatief betere voorzieningen voor (watersport)recreanten in Fryslân.


---- --