Socialistische Partij

Verlaging winstbelasting ongewenst en onnodig

29-04-2005 * Staatssecretaris Wijn wil de vennootschapbelasting nog verder verlagen naar 27%. Eerder dit jaar werd die belasting al verlaagd van 34,5% naar 31,5%. De vraag is wie gaat opdraaien voor deze maatregel. SP-Kamerlid Agnes Kant: "De verlaging van dit jaar ging ten koste van het midden- en kleinbedrijf en gewone burgers. De kans dat het dit keer weer zo zal gaan, is levensgroot, hoe hard Wijn ook zegt dat het bedrijfsleven de benodigde 2 miljard euro zelf moet opbrengen."

Agnes Kant "Een verlaging is nergens voor nodig," stelt Kant. "Er blijkt nergens uit dat Nederland onaantrekkelijk wordt voor buitenlandse bedrijven, of dat bedrijven massaal uit Nederland vertrekken. Op allerlei internationale investeringsranglijsten scoort Nederland juist heel hoog. En een in februari uitgebracht CPB-rapport geeft juist aan dat het aantal banen dat naar het buitenland verdwijnt, zeer beperkt is."

Volgens Wijn moeten we concurreren met andere EU-landen die een veel lager tarief hanteren. Wij zouden te duur zijn. Maar in het voornoemde CPB-rapport blijkt dat kosten (zowel loonkosten als belastingen) lang niet altijd een belangrijke reden zijn voor bedrijven om hun productie te verplaatsen. In veel gevallen is toegang tot nieuwe markten minstens zo belangrijk.

Bovendien maakt Wijn zich er niet hard voor om de belastingconcurrentie binnen Europa te beperken. Hij doet er juist aan mee, waardoor grote bedrijven de EU-lidstaten tegen elkaar kunnen uitspelen, zodat belastingtarieven overal steeds verder verlaagd worden.