Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Peter R. de Vries naar Den Haag
Uitzenddatum: Vrij. 29 april 2005, 20.30u

Nederland is een nieuwe politieke partij rijker. Voorman Peter R. de Vries mikt na de landelijke verkiezingen in 2007 op 15 zetels. Hoe realistisch is zijn doelstelling? En wat hebben de grondleggers met de partij voor ogen? In Netwerk een gesprek met de medeoprichters en met verkiezingspeiler Maurice de Hond.

PRDV
Samen met Jan Nagel en Klaas Wilting richtte de misdaadverslaggever vorige week de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang (PRDV) op. Het stempel dat De Vries op de partij zal drukken is overduidelijk: de partij draagt zijn initialen.

Rolverdeling
Over de rolverdeling van het driemanschap is volgens Nagel ook goed nagedacht. De Vries lijkt de ideale stemmentrekker, Wilting is goed in public relations, en Nagel is gepokt en gemazeld in de politiek.

'Vertrouwen terugbrengen'
Het driemanschap wil âhet vertrouwen van de burger in de overheid terugbrengenâ. Een partijprogramma bestaat nog niet, maar kernpunten zijn er wel. Zo wil de partij een sociale dienstplicht voor jongeren, de veiligheid en leefbaarheid in Nederland verbeteren, en het fileprobleem oplossen.

Ergernis
In 2003 overwoog Peter R. de Vries ook al een politieke partij op te richten. Hij ergerde zich over âachterkamertjespolitiek in Den Haagâ en hekelde onze âzeurmaatschappijâ. Reden voor de verslaggever om al twintig jaar niet te stemmen. Fortuyn en Wilders brachten daar geen verandering in: ze werden door hem te rechts bevonden.

'Niet kansloos'
Met die laatste zal De Vries de strijd aanbinden in de slag om de zwevende kiezer. Maurice de Hond acht de misdaadverslaggever daarin zeker niet kansloos. Volgens de opiniepeiler voldoet âhet kijkcijferkanon van SBS6â aan alle criteria om bij de aankomende verkiezingen veel zetels binnen te halen.

Veel gewicht
De Vries legt volgens hem veel gewicht in de schaal vanwege zijn charisma, bewezen diensten voor de samenleving, en een afkeer van de huidige macht. âCriminaliteit spreekt de massa aan, en De Vries heeft laten zien dat hij iets kanâ, aldus de man die wekelijks het politieke klimaat in Nederland peilt.