Utrecht , 29 april 2005
IDC publiceert: ADC beantwoordt vraag naar voorspelbare en productieve software ontwikkelcentra

---

In een onlangs verschenen rapport van IDC concluderen de onderzoekers dat de conventionele methodiek van ontwikkelen, implementeren en repareren van software niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Aan de ene kant vraagt de klant om standaardisatie van software aan de andere kant moet software aansluiten bij een wendbare organisatie. Daarvoor is een structurele engineering benadering noodzakelijk. Capgemini's ADC hanteert die benadering.

De afgelopen tien jaar heeft de opkomst van pakketsoftware de vraag naar maatwerkapplicaties in belangrijke mate veranderd. Bijna alle aspecten van software zijn gestandaardiseerd, maar standaardisatie is niet overal de oplossing. De back-end vraagt om standaardisatie, terwijl de front-end wil voldoen aan de eisen van de wendbare organisatie. De markt vraagt om een wendbare organisatie vanwege de snelle time-to-market benadering en de korte levenscycli van producten.

Naast standaardisatie én wendbaarheid moet de software ook van een constante hoge kwaliteit zijn. Om aan die eis te kunnen voldoen, dient het softwareontwikkelproces te beschikken over een hoge mate van voorspelbaarheid en productiviteit. De van oudsher creatieve, nauwelijks geformaliseerde softwareontwikkeling zal meer gebruik moeten gaan maken van methodieken die gebruikelijk zijn in de civiele techniek en werktuigbouwkunde. Alleen met een structurele enigeeringbenadering, zoals gebruikelijk in de moderne bouwwereld, kan softwareontwikkeling de smet van 'altijd te laat, over het budget en verkeerde specificaties' van zich afwerpen.

Capgemini's ADC (Accelerated Development Center) is volgens IDC een software-ontwikkelcentrum waar specialisten werkzaam zijn die weten hoe ze applicaties op een gestructureerde, voorspelbare en productieve wijze moeten bouwen. Om de productiviteitseisen te kunnen inwilligen heeft Capgemini besloten om haar volledige schaalgrootte in te zetten door alle wereldwijde ontwikkelcentra virtueel te bundelen tot één centrum. Deze gedistribueerde benadering stelt Capgemini in staat een beroep te doen op steeds de beste specialisten en de productiviteit te verhogen door activiteiten parallel uit te voeren. Verdere productiviteitswinst bereikt het ADC door te standaardiseren op een beperkt aantal ontwikkelomgevingen.

IDC verwacht dat het op tijd en binnen budget opleveren spoedig het doorslaggevende argument bij softwareontwikkeling zal zijn. Geïnteresseerd in dit IDC-rapport? Mail
Manon.de.Ruijter@capgemini.com.


---