Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Eervolle vermelding mantelzorgproject Barendrecht

BARENDRECHT (vrijdag 29 april 2005) ­ Het mantelzorgproject `FlexibiliTijd' van de gemeente Baren- drecht is gisteren in de prijzen gevallen bij de bekendmaking van de Nationale Mantelzorgprijs in Utrecht. Voor de wijze waarop samen met diverse partners invulling is gegeven aan het project `Flexi- biliTijd' kreeg de gemeente Barendrecht een eervolle vermelding. De hoofdprijs (een kunstwerk en 10.000 te besteden aan een mantelzorgproject) was voor een project gericht op allochtone mantelzor- gers in Amsterdam. In totaal waren er voor de Nationale Mantelzorgprijs 24 individuen, organisaties en instellingen genomineerd, waaronder dus de gemeente Barendrecht.

De gemeente Barendrecht is bijzonder blij met de eervolle vermelding. ,,Het bewijst wat we zelf al wisten: het project FlexibiliTijd voorziet in een behoefte en bovendien is het een voorbeeld voor andere gemeenten. Het is echt een opsteker voor ons. Alleen jammer dat we net naast de hoofdprijs grijpen'', aldus wethouder Ett Schoehuizen. De Nationale mantelzorgprijs is een tweejaarlijkse prijs die ingesteld is door de LOT, de landelij- ke vereniging van Mantelzorgers. De prijs is bedoeld om aandacht te schenken aan bijzondere prestaties op het gebied van ondersteuning van de mantelzorger. Met de Nationale Mantelzorgprijs wil de LOT organisaties of individuen die zich hebben ingezet voor de versterking van de maatschappelijke positie of ondersteuning van mantelzorgers in het zonnetje zetten en anderen inspireren.

`FlexibiliTijd' en de Barendrechtse Mantelzorgdriehoek Bij het project `FlexibiliTijd' heeft de gemeente Barendrecht samengewerkt met bureau Acquest, de Stichting Welzijn Ouderen Barendrecht, het Netwerk Zorgaanbieders Rijnmond, de Stichting Opmaat en Barendrechtse mantelzorgers. Het project was gericht op ondersteuning van mantelzorgers. Dat zijn mensen die zorgen voor iemand die bijvoorbeeld gehandicapt, langdurig ziek of hoogbejaard is. Dit gebeurt onbetaald, uit liefde, nood- zaak en persoonlijke betrokkenheid. Om mantelzorgers te helpen en om mantelzorg naar een hoger plan te tillen, heeft Barendrecht de mantelzorgdriehoek ontwikkeld. Deze driehoek bestaat uit 3 elementen: bereik & bewustzijn, ondersteuning en oplossen van (tijd)knelpunten. Onderdeel van het project was ook een groot onderzoek onder mantelzorgers. Eind maart is het project afgesloten met een middagsymposium waar alle conclusies zijn gepresenteerd.

Meer informatie
Voor meer informatie over het project `FlexibiliTijd', over De Barendrechtse Mantelzorgdriehoek of voor het bestellen van documentatie over dit Barendrechtse project kan men contact opnemen met projectleider John Sas. Dat kan telefonisch (0180 ­ 698 798) of via email: j.sas@barendrecht.nl. Alle informatie over het project is ook te vinden op de gemeentelijke website: www.barendrecht.nl (zoekopdracht mantelzorg of flexibilitijd).

Noot voor de pers,