Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 2 mei 2005

UITREIKING KONINKLIJKE ONDERSCHEIDINGEN

Op vrijdag 29 april 2005 reikt burgemeester mr. ing. J. Oosterhof dertien Koninklijke onderscheidingen uit ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin.

Plaats: Stadhuis, Burgemeester Berghuisplein 1 te Kampen Tijd: vanaf 8.30 uur

8.30 uur tot 9.15 uur:

De heer A. van Dam (67 jaar), IJsselmuiden / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1987 is de heer Van Dam maatschappelijk actief. Vanaf die tijd is hij bestuurslid van de Confessionele Vereniging, afdeling IJsselmuiden. Deze vereniging heeft de oprichting van de kerkelijke gemeente "De Hoeksteen" in IJsselmuiden gestimuleerd. Twee jaar later werd hij voorzitter van de Kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Gemeente "De Hoeksteen". Dit heeft hij gedurende tien jaar gedaan. In 1992 werd de heer Van Dam secretaris van het Nederlands Bijbelgenootschap, afdeling IJsselmuiden. Hij is nog steeds actief binnen dit Bijbelgenootschap. In de periode van 1994 tot 2000 was de heer Van Dam voorzitter van de functioneringscommissie van het CDA, afdeling IJsselmuiden. Vervolgens pakte hij in 2001 meerdere bestuursfuncties op. Hij werd voorzitter van het zangkoor "Shalom" in IJsselmuiden, lid van de Raad van Toezicht van de woningcorporatie "Beter Wonen" in IJsselmuiden en secretaris van het CDA, afdeling Kampen. Een jaar later kwamen daar nog twee activiteiten bij namelijk, lid van de raadscommissie Bestuur en Middelen namens het CDA en scriba van de Kerkenraad van de Nederlandse Hervormde Gemeente "De Hoeksteen" in IJsselmuiden.

De heer B.W. Regelmeijer (58 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De activiteiten van de heer Regelmeijer startten al in 1965. Hij was gedurende vier jaar medeoprichter en vrijwilliger van de jeugdsoos AKABA. Vervolgens was hij vanaf 1971 lid van het bestuur van het comité Kamper Ui(t)dagen gedurende acht jaar. In de jaren zeventig was hij ook een jaar politiek actief. Zo was hij van 1974 tot 1975 gemeenteraadslid van de KGB, een plaatselijke politieke partij in Kampen. Vanaf 1975 was hij gedurende vijftien jaar lid van het bestuur van de Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Immanuel. In de periode van 1980 tot 1987 was de heer Regelmeijer medeoprichter en voorzitter van de badmintonclub Phoenix in Kampen en vervolgens voorzitter van de stichting Kamper Sportaccommodaties. Sinds 1986 bekleedt de heer Regelmeijer diverse functies binnen het bestuur van de loge "Le Profond Silence" in Kampen, waarvan zo'n zeven jaar secretaris. In de periode van 1994 tot 2004 was de heer Regelmeijer namens de VVD lid van de gemeenteraad van Kampen. Als gemeenteraadslid werd de heer Regelmeijer lid van de Stuurgroep Kampen - Pápa. Na zijn afscheid als raadslid zit hij op persoonlijke titel in de stuurgroep. De stuurgroep is opgericht nadat Kampen een vriendschapsband aanging met de Hongaarse stad Pápa.
Als gemeenteraadslid heeft de heer Regelmeijer een periode van drie jaar zitting gehad in het Algemeen Bestuur van waterschap IJsseldelta.

De heer G.K. Jansma (63 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1970 is de heer Jansma actief binnen twee besturen. Vanaf 1970 is hij lid van het bestuur van de Hockey Club Kampen en vanaf 1986 is hij lid van het bestuur van de Kamper Oranje Vereniging (KOV). Binnen de KOV maakt hij deel uit van verschillende werkcommissies en is hij mede verantwoordelijk voor het spellenfestival.


9.30 uur tot 10.30 uur:

De heer G.R.J. van den Akker (55 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van den Akker ontplooit vanaf 1990 verschillende activiteiten voor de Kamper Junioren Lawn Tennis Club (KJLTC). De eerste vier jaar was hij voorzitter van de sponsorcommissie, daarna werd hij vice-voorzitter. Vanaf 1998 is hij ook lid van het dagelijks bestuur van de Stichting Tennis en Squash hal van de vereniging. Als bestuurslid is hij verantwoordelijk voor de exploitatie, regelt hij de inkoop en verzorgt hij de administratie.

De heer A. Habekotté (76 jaar), IJsselmuiden / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Binnen de Stichting Gezinsvervangende Tehuizen in Kampen heeft de heer Habekotté een tweetal functies ontplooid. Zo was hij van 1968 tot 1985 secretaris van de stichting. Als ouderling van de Gereformeerde Kerk nam hij zitting in een commissie die zich ging bezighouden met de oprichting van een tehuis voor verstandelijk gehandicapten vanuit de oudervereniging Philadelphia. In de loop der jaren werden de tehuizen De Schelp, De Terp en de Meerburg geopend. In 1971 werd hij namens de stichting lid van het provinciaal bestuur van de Sociaal Pedagogische Dienst Overijssel.
Vanaf 1972 is de heer Habekotté lid van het Steunfonds voor verstandelijk gehandicapten. Eerst als secretaris en later als voorzitter.

De heer J. de Groot (68 jaar), 's-Heerenbroek / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer De Groot ontplooide en ontplooit verschillende activiteiten in 's-Heerenbroek.
In de periode van 1966 tot 1984 was hij bestuurslid en secretaris van de IJsclub 's-Heerenbroek. In 1969 voegde hij daar gedurende negen jaar een bestuurslidmaatschap van de Oranjevereniging 's-Heerenbroek aan toe. Binnen de Gereformeerde Kerk in Zalk en Veecaten was de heer De Groot twee maal een periode diaken. De eerste periode was van 1969 tot 1973 en drie jaar later volgde zijn tweede periode als diaken. Vanaf 1980 ontplooide de heer De Groot tot en met 2004 meerdere functies binnen de Stichting Verenigingsgebouw De Kandelaar in 's-Heerenbroek. Zo was hij in totaal achttien jaar voorzitter en twee jaar secretaris. Ook was hij van 1982 tot 1986 voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen 's-Heerenbroek en van 1988 tot 1995 algemeen bestuurslid en voorzitter van de commissie beheer van de Gereformeerde Kerk in Zalk en Veecaten.

De heer P. de Rooij (68 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1971 is de heer De Rooij organist bij kerkdiensten in het verzorgingshuis De Amandelboom, verzorgingshuis Margaretha en het woon-zorgcentrum De Vijverhof in Kampen. In de zomermaanden begeleidt hij kerkdiensten op camping "De Roggebotsluis" in Kampen. De heer De Rooij was tot 1989 organist van de Doopsgezinde kerk in Kampen en tot 1991 van de Baptistenkerk in Kampen. Naast zijn bijdrage als organist presenteert de heer De Rooij sinds 1989 een muziekprogramma bij de omroep IJsselmond in Kampen en is hij vanaf 1994 contactpersoon voor de luisteraars van de Kerktelefoon in Kampen.


10.45 uur tot 11.30 uur:

Mevrouw R.R.J. Kuipers-Kloosterhuis (67 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Kuipers is vanaf 1973 op het terrein van kerk, zorg, onderwijs, cultuur en welzijn maatschappelijk actief. Een opsomming van haar verschillende activiteiten.
Op kerkelijk gebied begon mevrouw Kuipers in 1973 als medeoprichter en lid van de Commissie Leerhuis van de Gereformeerde Kerk in Ermelo. Zij was gedurende negen jaar lid van deze commissie. In 1977 werd zij lid van de werkgroep van jaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs van de Gereformeerde Kerk in Ermelo, waar zij in 1982 mee stopte. Vervolgens pakte zij het voorzitterschap van dezelfde werkgroep in 1984 in Kampen op. Vanaf 1983 is mevrouw Kuipers voorzitter van de Commissie Vorming en Toerusting van de Gereformeerde Kerk in Kampen. In 1999 werd mevrouw Kuipers ouderling in dezelfde kerk. Op het gebied van zorg ontplooide zij de volgende activiteiten. In de periode van 1974 tot 1982 was zij coördinator van de Simavicollecte in Ermelo. Vanaf 2001 werd mevrouw Kuipers bestuurslid van de Stichting Steunfonds Christelijk Sociaal Pedagogische Dienst en twee jaar later werd zij ook coördinator van de collecte van de Hersenstichting in Kampen e.o. en medeoprichter en bestuurslid van het Kamper Alzheimercafé.
Ook op het gebied van onderwijs was mevrouw Kuipers actief. Vanaf 1978 was zij vier jaar lid van het bestuur van het Groevenbeek College in Ermelo, vanaf 1979 drie jaar lid van het schoolbestuur van Scholengemeenschap Irminlo te Ermelo en vanaf 1985 vijf jaar bestuurslid van het Johannes Calvijn Lyceum in Kampen. Haar activiteiten op cultureel gebied betreft een bestuurslidmaatschap van de Speel-o-theek in Kampen van 1994 tot 1999. Tot slot ontplooit mevrouw Kuipers nog enkele activiteiten op het gebied van welzijn, met name binnen het PCOB. Vanaf 1995 was zij gedurende vijf jaar lid van de werkgroep dementie, sinds 1998 is zij namens de afdeling Kampen lid van enkele provinciale projectgroepen onder leiding van de Stichting Senioren Organisaties Overijssel en lid van de Propagandacommissie. In 2000 werd mevrouw Kuipers lid van de werkgroep Verkenning Inloophuis Kampen. Deze werkgroep is in 2003 overgegaan in Stichting De Rode Loper.

De heer J.A. Liefting (57 jaar), Kampen / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Liefting is initiator en organisator van musicalproducties van musicalgroep Ventura in Kampen. Hij richtte in 1995 de zelfstandige musicalgroep Ventura op. Daarvoor was hij reeds jaren actief met het organiseren van schoolmusicals. Inmiddels is Ventura uitgegroeid tot een organisatie met tientallen vrijwilligers en vele kinderen en jongeren die wekelijks les krijgen in zang, dans en spel. De eerste musical "Dear Janet" werd in 1996 19 maal opgevoerd in de Stadsgehoorzaal.Tijdens het jaarlijks terugkerend evenement "Kerst in Oud Kampen" wordt een tweedaags theaterspektakel georganiseerd. De heer Liefting is ook actief geweest binnen de voetbalsport. Hij was van 1979 tot 1981 bestuurslid van de Voetbalvereniging Urk en was vervolgens zes jaar trainer bij deze club. In 1989 werd hij oefenmeester en vrijwilliger bij sportvereniging SV Lelystad '67 en in 1993 volgde voetbalvereniging Hattem, waar hij een jaar trainer/coach werd. In 1998 werd hij opnieuw voor een jaar trainer/coach in Hattem.

De heer G.J. Lindeboom (52 jaar), IJsselmuiden / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf 1995 werkte de heer Lindeboom op vrijwillige basis als sociaal dienstverlener bij de Ombudswinkel, waarvan de laatste drie jaren als schuldhulpverlener. In 2004 werd zijn vrijwilligerswerk als schuldhulpverlener omgezet in een vast dienstverband bij de gemeenten Kampen en Zwolle.
Daarnaast was hij op verschillende terreinen actief. Vanaf 1985 was hij vier jaar lid van het bestuur van Omroep IJsselmond, gevolgd door een vijfjarig bestuurslidmaatschap bij Vluchtelingenwerk IJsselmuiden en werd hij in 1990 bestuurslid en vervolgens voorzitter van de IJsselmuider Oranjevereniging. In 1991 werd hij lid van de huurdersbelangenvereniging Beter Wonen in IJsselmuiden. In 1997 werd de heer Lindeboom voor zes jaar bestuurslid van de Vrijwilligerscentrale Kampen. In de periode van 1998 tot 2002 had hij zitting in het bestuur van de Vereniging Chr. Voortgezet Onderwijs Ichthus in Kampen. Bij Tafeltje-dek-je Kampen en IJsselmuiden was hij vanaf 1994 vijf jaar vrijwilliger. Tot slot is de heer Lindeboom inmiddels zeven jaar als adviseur verbonden aan het Platform "De Arme Kant van Kampen".


11.45 uur tot 12.45 uur:

Mevrouw J.T. Alferink-van der Geld (56 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Alferink is vanaf 1983 op verschillende terreinen maatschappelijk actief. Zij begon met haar activiteiten als bestuurslid van de Scholengemeenschap De Factoor in Zwolle gedurende een periode van zes jaar. Zij werd daarnaast bestuurslid van de VVV in Kampen 1985 tot 1992. Eind jaren tachtig kwam daar de Ondernemingsvereniging Kampen bij, waar zij vijf jaar secretaris was. In dezelfde periode was zij medeoprichter van de Soroptimistclub Isalania Zwolle/Kampen waar zij vervolgens zitting nam in het bestuur. In 1994 werd mevrouw Alferink lid van de Monumentenraad Kampen. Zij legde deze taak in 2003 neer. Voor het A.N.V.R. (Algemeen Verbond van Reisondernemingen) was zij ook enkele jaren actief. Tot 2000 was zij drie jaar lid van de examencommissie en werd zij in 1999 lid van de Auditcommissie voor kwaliteitssysteem A.N.V.R.. Sinds 2000 zet mevrouw Alferink zich in als vrijwilliger voor de opvang van mensen met hiv/aids in Zambia. Dit doet zij namens de Pola van de Donck Stichting. Ook houdt zij de financiële en donateursadministratie voor deze stichting bij. Tot slot bekleedt zij sinds 2001 nog enkele bestuurlijk functies. Zij werd secretaris van de Pandenbank Kampen, voorzitter van de parochiële charitatieve instelling en lid van het parochiebestuur van de Rooms Katholieke Kerk in Kampen.

Mevrouw E. Berger (69 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau Eind jaren vijftig werd mevrouw Berger bestuurslid van Jong Gereformeerd, een jeugdvereniging in Kampen. Zij zat vier jaar in het bestuur van deze vereniging. Vervolgens pakte zij verschillende bestuurlijke functies op in 1989. Vanaf die tijd is mevrouw Berger actief als coördinator en administrateur van verschillende commissie binnen de Gereformeerde Kerk in Kampen. In 1990 werd zij gedurende vijf jaar secretaris van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs. Vanaf 1995 is zij vrijwillig administrateur van de Vrijwilligerscentrale in Kampen. In 1996 werd mevrouw Berger tweede secretaris bij de Historische vereniging van de IJsseldelta Jan van Arkel en penningmeester van de Protestants Christelijke Ouderenbond in Kampen. Tot slot werd mevrouw Berger in 2000 voorzitter van de Gereformeerde Vrouwencontactgroep Open Hof in Kampen en werd zij vrijwilliger in de Wereldwinkel in Kampen.

De heer W.A. Schrijer (69 jaar), Kampen / Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf begin jaren tachtig was de heer Schrijer als vrijwilliger actief bij de Kamper Politie Sport Vereniging. Hij was hier onder meer begeleider van het toenmalige politie-elftal. Vanaf 1985 is de heer Schrijer met name actief als vrijwilliger bij verzorgingshuis De Amandelboom in Kampen. Hij was gedurende vijftien jaar coördinator van de vrijwilligers en één jaar lid van de klachtencommissie van het tehuis. Verder is hij aanspreekpunt voor bijvoorbeeld boodschappen en klusjes, verzorgt hij de dieren in de dierenweide van het tehuis en assisteert hij bij verschillende activiteiten. De heer Schrijer is ook voorzitter van de Commissie Kerstattenties, een initiatief van de gezamenlijke kerken in Kampen. In 1990 werd hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Vrienden van Paard en Pony.

De heer E.E.H. Schelhaas (59 jaar), Kampen / Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In verband met zijn vakantie ontvangt de heer Schelhaas op een later tijdstip zijn onderscheiding.

De heer J.H.R. van den Noort
Op vrijdag 29 april 2005 reikt burgemeester mr. ing. J. Oosterhof een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer J.H.R. van den Noort ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin. Deze uitreiking is live te zien bij de NCRV in het programma "Lintjesregen 2005".

Plaats: Gemeentelijke expositieruimte Kampen, gevestigd in de voormalige Synagoge aan de IJsselkade 33 Kampen Tijd: Vanaf 19.00 uur
Decorandus: J.H.R. van den Noort (65 jaar)
Niveau: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

De uitreiking van de Koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, aan de heer Van den Noort is live te zien in een NCRV-televisieprogramma "Lintjesregen 2005". Het programma wordt tussen 19.00 en 20.05 uur uitgezonden op Nederland 2. Het televisieprogramma komt tot stand in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Om de uitreiking live uit te kunnen zenden is door het ministerie bij hoge uitzondering toestemming verleend om de onderscheiding op een later tijdstip uit te mogen reiken.

Bij het doen van de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding had de heer Van den Noort een vijftal uitvindingen op zijn naam staan, waarop hij een octrooi heeft of een octrooirecht heeft aangevraagd.

Een overzicht van zijn uitvindingen:

1. SCW Self Closing Waterdam. Deze uitvinding (beweegbare dam) is op de markt gebracht.

2. TWT Tide Waterpower Turbine

3. ORV Oil Recovery Vessel

4. RFA Rotating Floating Airport

5. Golfslagwand voor zwembaden

Voor zijn uitvindingen en ideeën heeft de heer Van den Noort (internationale) prijzen, awards en nominaties ontvangen.
1. In 1996 ontving hij "The Gold Medal for the best Civil Technical Invention in the world" by 24e Salon International des Inventions.
2. In 1996: "Award for the best suggested solution to a real problem connected with improvements of conditions of society" by Recherche Centre Battelle at Genève.

3. In 1997: "Award for the most original and creative developed plan for "Civil Engineering, Public Works and Constructions" by the Prinsdom of Monaco.

4. Genomineerd voor de beste Nederlandse uitvinding in 1996 door ID-NL Rotterdam.

5. Award for Constructions at the Inpexshow 2000 at Pitsburgh PE, USA.
6. Twee maal genomineerd voor de National Dutch Millennium 2000 Award. Door het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen en het Ministerie van Economische Zaken.

7. Infra Tech Innovatieprijs 2001, Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

8. Genomineerd voor de Overijsselse Innovatieprijs "Da Vinci 2001", provincie Overijssel en de Overijsselse Ontwikkelingsmaatschappij NV.

Naast deze uitvindingen is de heer Van den Noort vanaf 1968 maatschappelijk actief op verschillende terreinen. Vanaf 1968 was hij gedurende 28 jaar penningmeester van het bestuur van Scholengemeenschap "De Gilden" in Kampen. Vanaf 1981 was de heer Van den Noort 21 jaar burgerlid van de raadscommissie Onderwijs en Cultuur van de gemeente Kampen. In 1982 pakte de heer Van den Noort een drietal bestuursfuncties op. Hij was gedurende 20 jaar lid en later voorzitter van de Adviescommissie Beeldende Kunst van de gemeente, hij nam gedurende vier jaar zitting in het Algemeen Bestuur van de Christelijke HEAO Windesheim in Zwolle en hij was gedurende vijf jaar secretaris van het bestuur van de Industriële Club Kampen/IJsselmuiden
De heer Van de Noort werd in 1985 lid en later voorzitter van het bestuur van de BOVAG-Oost Nederland en lid van het Bondsbestuur. Hij legde in 1994 deze functies neer.
In 1985 richtte de heer Van den Noort de Autodealerclub Kampen op en was gedurende elf jaar voorzitter van het bestuur. Tot slot is de heer Van den Noort sinds 2000 penningmeester van de NOVU Beurscommissie in Weesp. (NOVU is de Nederlandse Orde van Uitvinders).