Gemeente Alkemade


Koninklijke onderscheidingen in Alkemade

Op vrijdag 29 april 2005 ontvingen vier inwoners van de Gemeente Alkemade een koninklijke onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Een vijfde inwoner wordt ook koninklijk onderscheiden, maar ontvangt de onderscheiding op een later tijdstip.

Burgemeester A.H. Meerburg reikte de versierselen behorend bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau uit aan de volgende personen.

Mw. Johanna Maria van Stam-Biemond
Mevrouw van Stam staat altijd klaar voor de inwoners van Kaag vanaf dat ze daar is komen wonen begin jaren ´90. Voor een kleine gemeenschap met veel ouderen is zij één van die onmisbare vrijwilligers. Daarnaast zet ze zich nog in voor bewoners van haar eerdere woonplaats Sassenheim.

Dit levert een lange lijst van verdiensten op:

· Chauffeuse van de Vereniging Buurtbus Alkemade sinds 1996
· Tubaspeler van Door Gunst Verkregen sinds 1990
· Tenminste 5 jaar penningmeester van de bridgeclub Kaag
· Bestuurslid en voorzitster van de toenmalige Chr. Zangvereniging ´Loof den Heer´
· Secretaresse en souffleuse van de toneelvereniging ´Wie wil die kan´
· 3 jaar vrijwillig brugwachter ringvaartbrug tussen Lisse en Buitenkaag
· Collectante Hartstichting en Prinses Beatrixfonds sinds begin jaren ´90
· Vrijwilligster bij bejaardentehuis De Schutse te Sassenheim
· Vrijwilligster bij de Stichting Burenhulp Alkemade
· Verbonden aan Tafeltje Dekje sinds 1991 voor Kaag
· Eén van de bespelers van het orgel van de Ned. Hervormde Kerk Kaag sinds 1990.

Daarnaast doet men nooit vergeefs beroep op haar als het gaat om medebewoners van Kaag naar ziekenhuis, tandarts te rijden, boodschappen te doen aan de vaste wal of onderdak te verlenen aan mensen die tijdelijk dakloos zijn geworden.

Dhr. Jacobus Nicolaas Bakker
De heer Bakker heeft zich naast zijn drukke werk als zelfstandig kweker altijd geroepen gevoeld zich in te zetten voor inwoners van de plaatselijke gemeenschap zowel wat betreft hun welzijn als recreatieve mogelijkheden.

Dit begon al eind jaren ´40, begin jaren ´50 toen hij meewerkte aan de organisatie Thuisfront voor contacten met soldaten in het toenmalige Nederlands-Indië. Voorts is hij een aantal jaren jeugdleider geweest bij de jeugdvereniging St. Pancratius, voorloper van de Alkeburcht De heer Bakker is inmiddels 36 jaar bestuurslid IJs van de IJsclub Alkemade en 40 jaar drager bij de RK begrafenisvereniging St. Barbara in oude Wetering. Hij is hiervoor zowel ´s zomers als ´s winters actief. In de zomer onderhoudt hij de grasvelden, die dan voor voetbal gebruikt worden. In de winter onderhoudt hij het ijs en is tevens de ijsverantwoordelijke voor de Molen- en Merentochten. Voorts is hij altijd beschikbaar als vrijwilliger voor toegangscontrole en kantinediensten. Ondanks zijn hoge leeftijd van 80 jaar gaat de heer Bakker nog onverdroten voort.

Mw. Alida Petronella Maria Hogenboom-Bakker
Mevrouw Hogenboom zet zich al 30 jaar geheel vrijwillig in op verschillende terreinen. Het vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door haar leven.

In 1973 was zij één van de initiatiefnemers van de Milieugroep Alkemade waarvan zij 6 jaar enthousiast deel uitmaakte. In 1978 trad zij toe tot het afdelingsbestuur van de Land en Tuinbouw Vrouwenbond waarvoor zij onder meer jarenlang de programmaboekjes verzorgde. Ook voor de Stichting Oud Alkemade verricht zij menig werk: verzorgt teksten bij foto´s voor tentoonstellingen en nam het initiatief tot een reünie van een school uit Roelofarendsveen. Haar meest uitzonderlijke verdienste is evenwel haar inzet voor de werkgroep Zaïre. Ruim 20 jaar geleden begon zij met het organiseren van hulp aan Zaïrezen en dit groeide gaandeweg uit tot een scala aan activiteiten waarmee legio projecten werden gefinancierd. Bij allerlei evenementen in de gemeente is zij aanwezig om door verkoop geld in te zamelen voor leraren van een dovenschool, een blindenschool, naaimachines voor andere scholen en talloze hulpgoederen. Door de jaren is een adressenbestand van honderden ondersteuners ontstaan, die jaarlijks met Kerst een activiteiten- en financieel verslag ontvangen. Mevrouw Hogenboom is zowel spil, organisator als bestuurlijk en financieel verantwoordelijke.

Tot ridder in de Orde van Oranje Nassau is vervolgens gedecoreerd:

Dhr. Cornelis Theodorus Jacobus de Jong
De heer De Jong wordt onderscheiden voor zijn verdiensten op het gebied van bloembollenteelt. Zelf in november 1964 begonnen als kweker onderscheidde hij zich als innovatief ondernemer. Het leverde hem in 1990 ook de ondernemersprijs Alkemade op.

Naast het vakmanschap voor zijn eigen bedrijf heeft hij zich jarenlang ingezet voor de bedrijfstak als geheel van waaruit hij ook alom werd aanbevolen. Hij is enige jaren lid geweest van het kringbestuur en vervolgens tientallen jaren lid van het afdelingsbestuur van de Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en vervult sinds 2000 het voorzitterschap van de na fusies ontstane, grotere afdeling Veen-, Rijn- en Geeststreek. Van 1986 tot 2000 was hij lid van één van de comite´s van de Vaste Keuringscommissie voor de kwaliteit van gewassen.

In 1993 was hij één van de initiatiefnemers van een bloemen- en plantententoonstelling in Roelofarendsveen. Wegens groot succes is dit uitgegroeid tot een tweejaarlijkse evenement rondom de Kerstdagen. Ook het agrarisch onderwijs had zijn belangstelling: van 1990 tot 1996 was het lid van de vaktechnische commissie Plantenteelt en voorts jarenlang examinator.