Gemeente Berkelland


Lintjes voor de heren Abbas, Dijkman, Lorenz, Mos, Visser en Welmerink

Afbeelding bij documenten

Op vrijdag 29 april 2005 is door de burgemeester van Berkelland, mevrouw A.Z. Evenhuis-Meppelink, in de Raadzaal van het gemeentehuis van Berkelland, Marktstraat 1 in Borculo, bij gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen aan de volgende mensen een koninklijke onderscheiding uitgereikt:

* de heer A.U. Abbas, wonende in Ruurlo tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer J.R. Dijkman, wonende in Eibergen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer W.O.H. Lorenz, wonende in Neede tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer R.A. Mos, wonende in Neede tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer A. Visser, wonende te Ruurlo tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer G.J. Welmerink, wonende te Neede tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Op de foto vlnr: de heren Welmerink, Abbas en Dijkman, burgemeester mevrouw Evenhuis en de heren Visser, Lorenz en Mos.

De heer Abbas (63 jaar) ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Abbas is van 1974 tot 2002 gemeenteraadslid geweest van Ruurlo, daarnaast was van hij van 1990 tot 1998 en vervolgens van 2002 tot 2004 wethouder in Ruurlo. Tevens was de heer Abbas van 1985 tot 1995 organisator van fiets/puzzeltochten en mede-organisator van kunstmarkten/veilingen ten behoeve van ontwikkelingsprojecten in Uganda. Sinds 2000 organiseert en coördineert de heer Abbas de jaarlijkse SIMAVI-collecte (circa 90 collectanten) waarvan de opbrengst bestemd is voor de financiële steun aan projecten in Azië en Afrika ter verbetering van de gezondheid van de allerarmsten. Bovendien is de heer Abbas sinds 1998 verbonden aan de wereldwinkel. Sinds 1998 is hij voorzitter van de afdeling Ruurlo. Onder zijn leiding betrok de wereldwinkel een nieuw pand en werd de winkel getransformeerd naar de voorschriften van de Landelijke vereniging van Wereldwinkels. Van 2001 is de heer Abbas daarnaast ook nog voorzitter van het District Noord-Oost Gelderland Wereldwinkelorganisatie.

De vorengenoemde activiteiten beantwoorden aan het criterium uit het Ordereglement: iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en iemand die andere heeft gestimuleerd. Mede gelet op de aard en uitstraling van deze verdiensten ontvangt hij hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Dijkman (58 jaar) ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Dijkman is sinds 1974 actief in het verenigingsleven. Sinds 1990 is de heer Dijkman regisseur van de Cabaretgroep van de Eibergse Ondernemersvereniging. Daarnaast is hij sinds 1994 presentator van de lokale omroep Berkelland fm en eveneens sinds 1994 tweede dirigent en vice-voorzitter (sinds 2001) van het bestuur van het Seniorenorkest de Achterhoek. Ook is hij dirigent bij het seniorenorkest Buurse, Zanggroep Plattelandsvrouwen Lochem en oprichter en dirigent van het Smartlappenkoor Leedvermaak in Eibergen. Laatstgenoemde sinds 2003. Van 1975 tot 1998 is de heer Dijkman dirigent geweest van de Windeiere/Excelländerkapel. Uit bovenstaande blijkt dat de heer Dijkman zich langdurig heeft ingezet op muzikaal terrein. Hij kan dan ook worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aarde, de duur en de uitstraling van de activiteiten ontvangt hij hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Lorenz (70 jaar) ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Lorenz geeft sinds 1984 op zeer inspirerende wijze tekenen en schilderlessen in het Bastion, een multifunctioneel centrum in Neede. Hij heeft de afgelopen jaren honderden amateurschilders in de regio gestimuleerd. Hiervan is een groot aantal in staat gebleken om zelfstandige exposities te geven. Daarnaast organiseert de heer Lorenz tevens de Te Kijk-expositie waarmee het cursusseizoen traditiegetrouw wordt afgesloten. Duizenden belangstellenden hebben in de loop der jaren deze expositie bezocht. Ook houdt de heer Lorenz zich al jaren bezig met het tekenen van historische gebouwen in Neede. De tekeningen zijn op vele locaties, openbare en niet-openbare gelegenheden te bezichtigen.

Uit bovengenoemde blijkt de heer Lorenz langdurige inzet op het terrein van de schilderkunst in zijn woonplaats Neede. Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die één of meer opvallende prestaties heeft verricht en anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, de duur en de uitstraling van de activiteiten ontvangt de heer Lorenz hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Mos (59 jaar) ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Mos is werkzaam als Controleleider bij de Accountantsdienst van de Centrale Sector van het Ministerie van VROM. De heer Mos wordt geroemd om zijn deskundigheid op het gebied van de comptabiliteitswet en heeft een bijzondere rol op het gebied van de jaarafsluiting en de samenstelling van de geconsolideerde balansrekening. Hij is tevens een vraagbaak op historisch-financieel gebied en heeft daartoe op eigen initiatief een goed toegankelijke archief opgebouwd voor het ministerie.

Daarnaast spoort de heer Mos de afstamming en verwantschap van vooral Scheveningse families na. De heer Mos was in 1982 een van de medeoprichters en sindsdien bestuurslid van de Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen. De vereniging heeft ten doel het stimuleren, begeleiden en bundelen van activiteiten ten behoeve van de lokale geschiedenis, met nadruk op de Scheveningse families. De vereniging telt momenteel circa 180 leden. De bibliotheek van de vereniging bestaat uit vele belangwekkende cultuurhistorische documenten. De heer Mos heeft vele gegevens en achtergronden weten te achterhalen over de visserijhaven en de badplaats. De heer Mos publiceerde verslagen van zijn onderzoeken in het contactblad van de vereniging. Hij werd regelmatig gevraagd voor spreekbeurten over de geschiedenis van Scheveningen. De heer Mos heeft op deze wijze een belangrijke bijdrage geleverd aan de instandhouding van het cultureel historisch erfgoed van de Scheveningse gemeenschap.

Uit bovenstaande blijkt de langdurige inzet op cultuur-historisch terrein. Hij kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Wat de heer Mos zijn werkzaamheden als Controleleider bij de Accountantsdienst aangaat, kan gesproken worden van iemand die geruime tijd werkzaamheden heeft verricht die betrokkenen onderscheidt van anderen en die getuigt van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling. Gelet op de aard, de duur en de uitstraling van zijn activiteiten ontvangt de heer Mos hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Lid in Orde van Oranje-Nassau.

De heer Visser (71 jaar) ontvangt deze onderscheiding voor de volgende verdiensten:

De heer Visser zet zich al sinds 1971 op een groot aantal terreinen in. Van 1971 tot 1982 en van 1994 tot 1998 is de heer Visser lid geweest van de gemeenteraad van respectievelijk Lochem en Ruurlo. Van 1998 tot 2002 is de heer Visser wethouder geweest in Ruurlo en vervolgens tot aan de herindeling wederom lid van de gemeenteraad in Ruurlo. Bovendien is hij sinds 1998 lid van de Euregioraad. Daarnaast is de heer Visser sinds 2000 lid van de Alfred Moser commissie van de Euregio. Ook op het gebied van Volkshuisvesting heeft de heer Visser zich ingezet. Van 1971 tot 1983 is de heer Visser voorzitter geweest van de woningbouwvereniging Lochem en daarnaast van 1980 tot 1983 bestuurslid van de Nationale Woningraad afdeling Gelderland. Op maatschappelijk en welzijn terrein heeft de heer Visser zich van 1976 tot 1984 ingezet als voorzitter van de afdeling Lochem van het Humanistisch Verbond en binnen die zelfde periode nog een tijd als voorzitter van het Gewest Gelderland van het Humanistisch Verbond. Daarnaast is heer Visser van 1982 tot 1994 secretaris-penningmeester geweest van verpleeghuis De Pillinck en in dezelfde periode secretaris van de werkgroep die belast was met de fusie tussen De Pillinck en De Berkelhof. Van 1994 tot 2004 is de heer Visser secretaris geweest van de stichting verpleging en verzorging De Hoge Weide te Lochem en vanaf 2002 is hij bovendien secretaris van zorgboerderij t Memelink te Haarlo. Tot slot is de heer Visser secretaris en bestuurslid van respectievelijk de werkgroep Glazen Labyrint Ruurlo en stichting Zwembad Ruurlo.

Uit bovengenoemde blijkt dat de heer Visser zich vanaf 1971 tot heden heeft ingezet op politiek terrein, voor de volkshuisvesting, op maatschappelijk en welzijnsterrein en voor cultuur en sport. De heer Visser kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en iemand die werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben. Gelet op de aard, de uitstraling, de intensiteit, de diversiteit en de betekenis van de activiteiten ontvangt de heer Visser hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Welmerink (65 jaar) ontvangt zijn onderscheiding voor de volgende verdiensten:

In 1960 is het Paasvuur Lochuizen opgericht. De heer Welmerink is medeoprichter, secretaris en vrijwilliger bij het Paasvuur. Tevens bouwde hij De Boake. Van 1964 tot 2004 was hij secretaris van de buurtvereniging Lochuizen. De heer Welmerink was betrokken bij de oprichting en de organisatie van het buurtfeest in Lochuizen. Dit buurtfeest heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot een grote kermis. In 1987 was hij medeoprichter en medeorganisator van de eerste ontmoetingsmiddag van de Lochsoos, een bejaardensociëciteit.

De vorengenoemde activiteiten beantwoorden aan het criterium uit het Ordereglement: iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen. Mede gelet op de aard, de duur, de betekenis en uitstraling van deze verdiensten ontvangt hij hiervoor de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Samenvatting Burgemeester mevrouw A.Z. Evenhuis-Meppelink heeft bij gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen aan de volgende mensen een koninklijke onderscheiding worden uitgereikt:

* de heer A.U. Abbas, wonende in Ruurlo tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer J.R. Dijkman, wonende in Eibergen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer W.O.H. Lorenz, wonende in Neede tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer R.A. Mos, wonende in Neede tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer A. Visser, wonende te Ruurlo tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

* de heer G.J. Welmerink, wonende te Neede tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mutatiedatum 29/04/2005