Gemeente Berkelland


Derde berkelzomp "De Snippe" te water gelaten

Met een luid ik wens u behouden vaart doopte burgemeester A.Z. Evenhuis-Meppelink op vrijdag 29 april de derde Berkelzomp in de speciaal daartoe aangelegde haven in Eibergen.

De voormalige gemeente Eibergen en het Waterschap Rijn en IJssel hebben het vorig jaar gewerkt aan het herstel van de oude Berkel van het centrum van Eibergen naar de Mallumsche molen en en het realiseren van bruggen en haventje. Vorig jaar werd de tweede Berkelzomp De Fute reeds te water gelaten. Met de eerste Berkelzomp De Jappe zijn er nu drie zompen waardoor de Berkel bevaren wordt.

Herstel van de oude Berkel

Ondanks de ligging aan de Berkel had Eibergen tot vorig jaar geen haven meer. De Stichting Realisatie Overtoom en Berkel heeft zich tot doel gesteld om de oude Berkelhaven, zij het op een iets andere plaats, te herstellen. Hier kan dan onder andere de Berkelzomp -een in het oog lopende toeristische attractie- aanleggen. De plannen werden in nauw overleg door het Waterschap Rijn en IJssel uitgewerkt. Om de haven te kunnen bereiken was een verbinding met de Berkel nodig.

De zomp vaart nu over de oude Berkel en de Berkelarm naar de sluis in Mallum waar kan worden aangelegd bij het Muldershuis. Het "verband" tussen diverse recreatieve voorzieningen is daarmee gelegd.

Eibergen in Verband

Het project Eibergen in Verband streeft naar een "sterker recreatief product", maar ook de belangen van natuur, landschap, cultuurhistorie en waterberging werden in de besluitvorming zwaar meegewogen. In 2001 is er -met Europese- en Provinciale subsidie- een project gestart dat in dit kader meer verbanden probeert aan te brengen.

Het project bestaat uit vijf onderdelen:

* Museum de Scheper

* 't Vunderink (monumentale boerderij met straks o.a.: een recreatieveld, een boerderijmuseum)

* Mallumsche Molen en Muldershuis (Kruidentuin, opstapplaats Berkelzomp, pleisterplaats, horecavoorziening)
* Hof te Mallum (realisering labyrinth)

* Oude Berkelhaven, herstel van de oude Berkel en de Berkelzomp

Samenvatting Met een luid ik wens u behouden vaart doopte burgemeester A.Z. Evenhuis-Meppelink op vrijdag 29 april de derde Berkelzomp in de speciaal daartoe aangelegde haven in Eibergen. Dit is een onderdeel van het project Eibergen in verband.
Mutatiedatum 09/05/2005