Ingezonden persbericht


Persbericht 0511

Dordrecht, 22 april 2005

Expositie 'Wachters van de waterkant'

Tekeningen van Cécile van Woensel in Biesboschcentrum Dordrecht

Vanaf 29 april exposeert Cécile van Woensel (1974) uit Dordrecht in het Biesboschcentrum Dordrecht. Haar enorme tekeningen benadrukken de prachtige vormen van wilgen. In zwart Siberisch krijt, grafiet en conté tekent zij wilgen tot in het kleinste detail. De tekeningen laten meer zien dan alleen grillige en complex gevormde stronken. Ze roepen de ongrijpbare, mysterieuze sfeer op van de Biesbosch op.

Van Woensel zelf over haar tekeningen: 'Ik vind het fantastisch om zulke natuur te tekenen. Als ik die boom later weer zie, is het alsof ik een oude bekende tegenkom. De tekening en de natuur werken voor mij samen: de tekening maken, is een herbeleving van de natuurervaring en de natuur weerzien, is een herinnering aan het tekenen, dat een ontdekken was.'

In de expositie is met foto's, schetsen en ander beeldmateriaal ook te zien hoe Van Woensel tot het tekenen van wilgen is gekomen. Het is een langdurig proces, dat begon tijdens haar studie biologie. Onder de microscoop ontdekte zij wonderlijke vormen van planten en dieren. Later is daar het fotograferen en verzamelen van allerhande natuurschatten bij gekomen.

Tijdens de expositie-periode zal Van Woensel regelmatig zelf aan het werk zijn in de expositie. Bezoekers kunnen dan met haar in gesprek te gaan.

'Wachters van de waterkant' is te zien van 29 april tot en met 25 juli in Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53 in Dordrecht. Het Biesboschcentrum is in mei en juni dagelijks open van 10 - 17 uur, in juli van 9 - 18 uur.