Ingezonden persbericht

Lancering Onderlinge Afhankelijkheidsverklaring

Center for Human Emergence (Nederland), Scheveningen, 29 april 2005

UTRECHT, 20050425 -- Op 29 april aanstaande lanceert het Center for Human Emergence (Nederland) de Onderlinge Afhankelijkheidsverklaring, tijdens de tweede conferentie over de toepassing van Spiral Dynamics in de Nederlandse context, op de Pier van Scheveningen.


De Nederlandse samenleving bevindt zich in een overgangsfase, waarin de oude manier van begrijpen en omgaan met maatschappelijke problemen niet meer adequaat lijkt voor de uitdagingen waar we nu mee geconfronteerd worden. Hierdoor is een vacuüm ontstaan dat tot nu toe vooral wordt gevuld met oplossingen die ingegeven zijn door angst. Het zijn oplossingen die ons eerder afsluiten van de wereld in plaats van dat zij onze betrokkenheid aanmoedigen. Dit komt onder andere tot uiting in de Onafhankelijkheidsverklaring van Geert Wilders. Deze oplossingen hebben de neiging vooral onvrede en interculturele vijandigheid los te maken.

Het gevoel van angst en verwarring is normaal voor het stadium waarin Nederland zich op dit moment bevindt; wanneer het 'oude' afbrokkelt en het 'nieuwe' nog gestalte moet krijgen. Het is tijd om daadkrachtig te zijn en ergens voor te gaan staan. De Onderlinge Afhankelijkheidsverklaring is een uitnodiging om deel te nemen aan een conversatie over wat een meer alomvattende toekomst voor Nederland zou kunnen zijn.

De Onderlinge Afhankelijkheidsverklaring geeft een schets van de huidige verhoudingen in de Nederlandse samenleving. Zij beschrijft de ontwikkeling van de postmoderne samenleving en het historische en actuele verband met het industrieel- en wetenschappelijk denken, het conventionele en preconventionele denken. De Onderlinge Afhankelijkheidsverklaring formuleert een aantal voorstellen dat de Nederlandse samenleving helpt vorm en inhoud te geven aan een nieuwe denkwijze over de uitdagingen waarmee wij worden geconfronteerd.

Deze denkwijze omvat in ieder geval:
* Bewust hiërarchisch denken
* Expliciet maken van regels, normen en waarden
* Tegenstellingen in dynamisch evenwicht brengen
* Niets vermijden, alles onder ogen zien, alle vragen stellen
* Aantonen van de onderlinge samenhang
* Niet-fragmentarisch denken
* Verantwoordelijkheid nemen

De Onderlinge Afhankelijkheidsverklaring is deels gebaseerd op het werk van Dr. Don Beck over Spiral Dynamics. De tweede conferentie over de toepassing van Spiral Dynamics in de Nederlandse context, die op 29 april zal worden geleid door Dr. Beck, is aldus een uitgelezen moment voor de lancering van deze Verklaring.

Het Center for Human Emergence (Nederland) is de Nederlandse afdeling van het internationale Center for Human Emergence dat is opgericht door Dr. Don Beck, Ken Wilber, Andrew Cohen, Ichak Adizes en John Petersen. Het Center for Human Emergence (Nederland) bestaat uit mensen die het integrale evolutionaire denken niet puur uit interesse volgen, maar toepassen in hun professionele en privé-leven.

Het Center for Human Emergence (Nederland) stelt zichzelf ten doel om te voorzien in de toenemende behoefte aan integraal evolutionair denken en toepassing op alle niveaus van de Nederlandse samenleving. Daartoe ontwikkelt en ontplooit zij diverse initiatieven.




Ingezonden persbericht