Fortis Bank


---

Persbericht
Brussel / Utrecht, 3 mei 2005

Fortis Private Equity neemt lead in Owner Buy-Out van keukenapparatuur- en fietsenproducent Novy.

Fortis Private Equity heeft samen met de leden van de familie Lannoy , de huidige aandeelhouders, een Owner Buy-Out opgezet en hierbij een meerderheid in de groep Novy, de West-Vlaamse producent van keukenapparatuur en fietsen uit Kuurne, verworven. De bestaande familiale aandeelhouders blijven met een belangrijke aandeelhouderspositie de groep ondersteunen. De familiale managers blijven ook een belangrijke positie innemen in het management en bestuur van de groep. Het bedrag van de transactie werd niet bekend gemaakt.

"We zijn verheugd dat Fortis Private Equity het familiale aandeelhouderschap van Novy komt versterken" zegt Werner Lannoy . "De inbreng van Fortis Private Equity laat immers toe het aandeelhouderschap, verdeeld onder de leden van de familie Hilaire Lannoy te herstructureren.. Anderzijds ondersteunt de intrede van Fortis Private Equity de verdere professionalisering en uitbouw van het bedrijf. De familie vond in Fortis Private Equity een partner die onze toekomstvisie en de strategie deelt en deze in de toekomst actief zal ondersteunen. Zij versterken onze solide financiële basis. Zij helpen ons onze Belgische marktpositie te versterken en ondersteunen, via hun uitgebreid internationaal netwerk, onze exportactiviteiten "

Brigitte Boone, CEO van Fortis Private Equity, "De buy-out van Novy is weerom een consistent voorbeeld van onze investeringsstrategie. Fortis Private Equity Belgium wil een leidende rol spelen bij de herstructurering van het aandeelhouderschap van goede middelgrote familiale bedrijven als alternatief voor een volledige verkoop aan derden. Aandeelhouders en managers van deze ondernemingen vinden bij Fortis Private Equity immers de vereiste financiële middelen en de expertise ter ondersteuning van hun plannen en ambities."

" Wij vonden in Novy een sterk en goed geleid bedrijf dat een dominante positie uitbouwde als producent van hoge kwaliteits dampkappen zowel in België als in het buitenland. Sinds begin 2004 realiseerden we samen met enkele partners de buy-outs van Kaasbrik, Velleman en Packing Creative Systems. Andere transacties worden momenteel actief onderzocht."

Novy (www.novy.be) is reeds 97 jaar een vaste waarde in de Belgische metaalverwerkende industrie. Het werd opgericht door Hilaire Lannoy als producent van fietsen. Tot eind de jaren 60 was Novy een gerenommeerd Belgisch merk van motorfietsen. In de zeventiger jaren werd het bedrijf ook actief in de keukenapparatuur waarbij zij vooral bekend is voor haar kwalitatieve design dampkappen en kookplaten. Op vandaag stelt de groep Novy een 120 tal mensen tewerk en bedraagt de omzet om en bij de EUR 25 miljoen. 40% van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. Novy wordt geleid door leden van de familie Hilaire Lannoy. Hoofdkantoor en productie zijn gevestigd in Kuurne.

Fortis Private Equity maakt deel uit van Merchant Banking (www.merchantbanking.fortis.com), een afdeling van Fortis. Fortis Private Equity verleent risicokapitaal aan ondernemingen. Het verschaft zowel venture capital, development capital als buy-out capital aan een brede waaier van bedrijven actief in zowel traditionele als innovatieve sectoren. Fortis Private Equity beheert alle Private Equity-activa van Fortis Bank en treedt op als 'gatekeeper' voor Fortis als geheel. In België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Azië opereert Fortis Private Equity via eigen teams die zich richten op directe investeringen. Naast deze investeringen, beheert Fortis Private Equity een gediversifieerde fund of funds-portefeuille, die bestaat uit Europese en Noord-Amerikaanse buy-out- en venture capital-fondsen. Het totaal beheerd vermogen bedraagt meer dan EUR 700 miljoen.

Fortis is een geïntegreerde financiële dienstverlener in bankieren en verzekeren. Met een marktkapitalisatie van EUR 28,6 miljard (31/03/2005) en circa 51.000 medewerkers behoort zij tot de 20 grootste financiële instellingen van Europa. In haar thuismarkt, de Benelux, neemt Fortis een toonaangevende positie in met een breed pakket financiële diensten voor haar particuliere, zakelijke en institutionele klanten. Vanuit de expertise in de thuismarkt ontplooit zij haar Europese ambities via groeiplatforms. Fortis opereert ook in geselecteerde activiteiten met een wereldwijd bereik. In specifieke Europese en Aziatische landen maakt zij met succes gebruik van haar knowhow en ervaring in bankverzekeren. Fortis is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, Brussel en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR programma in de Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar op www.fortis.com

Contacten:

Fortis: Fortis Private Equity: Pierre Demaerel (tel.: 02/565.39.40) Pieter Demuynck (tel.: 02/565.97.69)

Novy :
Werner Lannoy (tel.: 056/365 100) Régine.lannoy@novy.be

---