Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Mededelingen uit de bestuursvergadering van 3 mei 2005

Een concept-notitie met betrekking tot de SBS (onze winkel) is besproken. Deze zal voor advies worden doorgestuurd naar de FAC.

Naar aanleiding van een concept-notitie ledentallen zijn vervolgacties vastgesteld en ingezet.

Mededelingen van het bondsbureau (mei 2005)

Topsport
Aan het EK Dames Individueel in Kishinev (Moldavie) nemen deel: Zhaoqin Peng, Petra Schuurman, Desiree Hamelink, Marlies Bensdorp en Arlette van Weersel. Adrian Mikhalchishin zal de coach zijn gedurende het evenement (9-25 juni).
Karel van der Weide zal van 10 t/m 16 juli meespelen in een grootmeestertoernooi in Salamanca (Spanje). Het contact met de organisatie is via de KNSB verlopen.
Vanaf dit jaar zal het zogenaamde Topsport Programma Assessment (TPA) een verplicht onderdeel uitmaken van de subsidieaanvraag. Uit het TPA komen een aantal actiepunten en strategieën naar voren die worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen NOC*NSF en de sportbond. De vastgelegde proces- en resultaatdoelen worden jaarlijks getoetst. Dit TPA komt duidelijk voort uit het in het Realisatieplan Georganiseerde Sport 2005-2008 geformuleerde doel Nederland bij de beste 10 van de Wereld. NOC*NSF zal op topsportgebied in de toekomst meer en meer alleen nog die bonden ondersteunen die ook zelf in topsport investeren.
Het BOK verslag Opgeven of Doorspelen: Een studie naar de invloed van motivatie en training op uitval in het schaken is ingeleverd bij NOC*NSF. De auteurs zijn Anique de Bruin, Esther de Kleuver en Jeroen Bosch. Wanneer het verslag definitief gereed is zullen er exemplaren verspreid worden. Voorts zal een digitale versie via onze website te downloaden zijn. Een artikel in Schaakmagazine volgt. De aanbevelingen uit het onderzoek zullen gebruikt worden om de centrale jeugdtraining inhoudelijk te verbeteren.
Het systeem van A- en B-statussen is gewijzigd. Met ingang van 2005 worden de A- en B-statussen voor schakers toegekend van 1 februari t/m 31 januari van het volgende jaar. Vanwege de overgangsregeling en de zwaardere normen voor de B-status zijn de resultaten van alle A- en B-sporters in 2004 onder de loep genomen. NOC*NSF heeft daarbij ons voorstel in deze overgenomen. Voor de betrokken schakers betekent dit dat hun status gegarandeerd is tot en met 31 januari 2006. Een eventuele status vanaf 1 februari 2006 is afhankelijk van de prestaties op 2 meetmomenten in 2005.

Bijscholingen licentiesysteem
In het kader van het licentiesysteem zijn de volgende bijscholingen gepland:
Orde houden in Arnhem (14 mei). Deze bijscholing wordt gegeven door Xander Verbeet, kadermentor in Oost.
Lesgeven aan volwassenen in Eindhoven (6 juni), Amsterdam (7 juni), Zwolle (29 juni) en Den Haag (29 juni). Deze bijeenkomsten worden verzorgd door Dolf Meijer, Kadermentor in West en docent schaakdidactische cursussen (Eindhoven en Den Haag) en Eddy Sibbing, Verenigingsconsulent in Randstad en docent schaakdidactische cursussen (Zwolle en Amsterdam).
De bijscholingen Lesgeven aan volwassenen sluiten aan bij het project 40+, dat na de zomer van start gaat. In dit project zullen schaakverenigingen worden gestimuleerd om schaaklessen voor volwassenen te gaan verzorgen.
De geplande bijscholing Orde houden in Enschede moest wegens gebrek aan belangstelling worden afgelast.

Scheidsrechterdag
Op 9 april heeft een landelijke scheidsrechterdag plaatsgevonden. De belangstelling was erg groot: 110 Scheidsrechters, Wedstrijdleiders en Nationaal en Internationaal Arbiters kwamen naar de Hogeschool Domstad in Utrecht. Wegens plaatsgebrek moest een aantal deelnemers worden afgewezen.
Plenair werd gesproken over de wijzigingen die op 1 juli van kracht worden in het FIDE-reglement. In workshops kwamen de onderwerpen Handelen in tijdnood, het nieuwe FIDE-titelreglement, de taak van een arbiter bij KNSB competitiewedstrijden en het indelingsprogramma Swiss Master voor Windows aan de orde. Deze bijeenkomst werd verzorgd door Geurt Gijssen, Koos Stolk, Eric Roosendaal (allen Internationaal Arbiter), Arrian Rutten (Nationaal Arbiter) en Jessica Derksen-Harmsen (maker van het programma Swiss Master).
Er wordt bekeken of op kleine schaal een tweede bijeenkomst kan worden georganiseerd voor degenen die waren verhinderd of moesten worden afgewezen.

Docentendagen
De docenten van de schaakdidactische cursussen hebben zich op 14 april gebogen over het vernieuwde cursusmateriaal voor de opleiding Schaaktrainer A. Het materiaal zal na kleine aanpassingen in alle opleidingen Schaaktrainer A worden gebruikt.
De docenten van de arbitercursussen bogen zich op 24 april over de inhoud van de cursus Scheidsrechter A. Er werd gesproken over het cursusschema en over een nieuwe handleiding voor cursisten. Afgesproken is om deze nieuwe handleiding na de zomer gereed te hebben, zodat deze vanaf dat moment bij de opleiding Scheidsrechter A kan worden gebruikt.

Jeugdleidersvergadering
Op 23 april zijn de regionale jeugdleiders bijeen gekomen in Utrecht. Gespreksonderwerpen waren de evaluaties van het Open NJK Hengelo en NK E in Waalwijk, de opzet van het A meisjes kampioenschap, enkele aanpassingen in de algemene vrijplaatsregeling NJK, het beleid rond de diploma's (stappenmethode) en de jeugdrating statistieken. Willy Hendriks was aanwezig om vragen over de servicepunttrainingen te beantwoorden.

Open NJK Hengelo
Het Open NJK te Hengelo draagt voortaan een nieuwe naam: Euro Chess Tournament 2005. Verder enkele aanpassingen voor komend toernooi: Young Masters groep wordt uitgebreid van 10 naar 20 deelnemers. De uitbreiding wordt betaald met behulp van sponsor "Stork Hengelo". Voor de D- en E groepen is een nieuwe speellocatie gevonden in het Rabotheater, vlakbij het stadhuis. Er zijn betere voorzieningen. zoals een airconditioning systeem, voor zowel spelers als begeleiders. De A groep wordt ook verplaatst, 300 m verderop in een kerkgebouw. Het prijzengeld van de winnaar in de A groep is verhoogd tot 1000.

NK E Waalwijk
Het eerste aparte kampioenschap voor E spelers in Waalwijk (25 en 26 maart) zou kort na het toernooi geëvalueerd worden. Inmiddels hebben zowel de organisatie als de KNSB uitgebreid een lijst van goede punten en verbeterpunten opgesteld. Beide partijen zijn het erover eens dat het toernooi in deze vorm ook in 2006 in Waalwijk kan plaatsvinden. De opzet met een speelschema over twee dagen en een langere bedenktijd voor de spelers is goed ontvangen. De regionale jeugdleiders zijn het hier tevens mee eens en bedankten de organisatie voor hun inzet.

A-meisjes
De vergadering ging ermee akkoord dat in oktober voor de opzet van het A meisjes kampioenschap opnieuw een voorstel wordt ingediend voor een kampioenschap met maximaal 10 meisjes (dit jaar 12 meisjes, 9 ronden Zwitsers).

Vrijplaatsregeling NJK
De in 2003 geïntroduceerde vrijplaatsregeling is op 3 puntjes bijgesteld.

1. Ook de kampioen van een categorie verdient voortaan punten voor de regionale bond waarvan hij lid is (indien er meerdere lidmaatschappen zijn, wordt de speler gevraagd van te voren een keuze te maken).
2. Speelsters die uitkomen in een gemengde groep, dat wil zeggen in een groep waar om twee titels wordt gestreden nl. jeugd- en meisjestitel, kunnen uitsluitend een persoonlijk recht voor een meisjesgroep behalen.

3. Het aantal vrijplaatsen voor de regionale bonden voor alle leeftijdscategorieën is onafhankelijk van het aantal deelnemers geworden.

Beleid diploma's stappenmethode
In maart zijn de diplomaconsuls bijeen geweest. In die vergadering bleek dat niet alle bonden op de hoogte waren van de in 2001 afgesproken zaken in de Bondsraad over de diploma's en het te hanteren beleid rond het lidmaatschap van deelnemers aan examens. Aan de regionale jeugdleiders is gevraagd hun eigen beleid opnieuw met deze afspraken af te stemmen. Met name het hanteren van een verschillend tarief voor leden en niet-leden is nog geen gemeengoed.

Schoolschaakcongres
Vanwege wijzigingen in het subsidietraject in Brussel hebben we moeten besluiten het voor komend najaar geplande Schoolschaakcongres enkele maanden uit te stellen De nieuwe data zijn 21 t/m 26 februari 2006. De subsidieaanvraag richting de Europese Unie is inmiddels de deur uit en het is prettig te kunnen melden dat wij diverse internationale instellingen en schaakbonden bereid hebben gevonden zowel inhoudelijk als financieel een bijdrage te leveren aan de organisatie van het congres. De Duitse, Engelse, Schotse, Griekse en Turkse Schaakbond horen daarbij, evenals de universiteiten van Trier en Glasgow en in Nederland de Stichting LeerplanOntwikkeling in Enschede. Ook worden de plannen door de Europese Schaakunie (ECU) en de FIDE van harte ondersteund. Gesprekken met mogelijke andere partners zijn gaande. Tijdens het congres zullen we methoden en instrumenten bespreken waarmee het schoolschaak in Europa gepromoot kan worden en vanzelfsprekend zullen wij daarbij de Schaakacademie onder de aandacht brengen.

---