BNN

PERSBERICHT

Hilversum, 24 maart 2005

BNN WARZONE KONGO: TIENERMOEDERS, HEKSENKINDEREN EN REBELLEN

Op dinsdag 3 mei van 23.30 uur tot 00.15 uur zendt BNN het programma BNN Warzone Kongo: Tienermoeders, heksenkinderen en rebellen uit. Voor deze documentaire reisde programmamaker Gideon van Aartsen met de 25-jarige Nynke Douma naar de provincie Zuid-Kivu in het roerige oosten van Kongo. Daar ontmoetten zij onder andere enkele door de medische hulporganisatie Memisa gesteunde moedige jonge artsen en een 29-jarige advocaat, die durft op te komen voor de rechten van verkrachte vrouwen.

Twee jaar geleden, na voltooiing van haar studie rurale ontwikkeling, werkte Nynke Douma in de stad Bukavu (gelegen op de grens van Kongo en Rwanda) korte tijd voor de ontwikkelingsorganisatie Cordaid, waar Memisa onderdeel van uit maakt. Ze raakte bevriend met de 29-jarige Jean-Claude Safari Zozo, een advocaat, gespecialiseerd in het verdedigen van verkrachte vrouwen. In mei 2004 trokken rebellerende Tutsi-militairen van het Kongolese regeringsleger, gesteund door Rwanda, Bukavu binnen. Ze wilden de stad overnemen om van daaruit de rest van Oost Kongo onder de voet te lopen, maar werden gestuit door generaal Felix Mbuza Mabe. In een week van totale chaos was Bukavu even de onveiligste stad ter wereld en werden honderden burgers vermoord en verkracht.

Met hulp van de NCDO keerde Nynke voor BNN Warzone terug naar Bukavu. Ze zocht haar vriend Jean-Claude op en doet verslag over het leed van de lokale bevolking in Oost-Kongo. Maar ze laat de kijkers ook kennismaken met jonge Kongolezen die, met steun van Memisa, de schouders onder de toekomst van hun land zetten. Zo komt de 27-jarige sociaal werkster Agnes Kabamba in Centre Olame op voor de zogenoemde 'heksenkinderen'; doodgewone kinderen, mishandeld, opgesloten of door hun ouders verstoten omdat sekteleiders of medicijnmannen hen als zondebok hebben aangewezen voor alle ellende die de gemeenschap overkomt. De twee artsen Patrick Murhula (29) en Aristote Mudekereza (27) worden met de nek aangekeken en soms ook bedreigd, omdat zij in hun kliniek in Luhwindja niet alleen Kongolezen, maar ook de levensgevaarlijke, uit Rwanda gevluchte Hutu-extremisten en hun vrouwen en kinderen behandelen. En dan zijn er ook nog jonge artsen, die met (mobiele) keizersnedeklinieken hun leven wagen in het rebellengebied om daar tienermoeders en hun baby's van een wisse dood door geboortecomplicaties te redden. Verder sprak Nynke met de 19-jarige Kongolese ex-kindsoldate Patience, die, na jarenlang moorden, nu liefdevol pleegmoeder is van twee Hutu-baby's, die zij halfdood in een jutezak langs de weg aantrof.