Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. april 2005

Dierenrijk Europa viert haar éénjarig bestaan

Uitverkiezing van het leukste en lelijkste dier van het afgelopen jaar

Dierenrijk Europa laat de bezoekers op 3 mei 2005 al één jaar lang kennismaken met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. Dierenrijk Europa viert in de week van zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei haar eerste verjaardag. Ter gelegenheid van het éénjarig bestaan zijn op het park diverse feestelijke activiteiten. Er is het afgelopen jaar veel gebeurd. Onlangs zijn er dassen en wilde zwijnen geboren. Ook hebben verschillende dieren, waaronder de Griekse landschildpad en de Europese wilde kat, het afgelopen jaar hun intrek genomen in Dierenrijk Europa. Kinderen kunnen zich laten schminken als hun favoriete dier, er wordt extra aandacht besteed aan jong leven en de uitverkiezing van het lelijkste en leukste dier van Dierenrijk Europa vindt plaats. Tijdens deze feestweek is Dierenrijk Europa dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur te bezoeken.

Dierenrijk Europa wordt één jaar
In de week van 30 april t/m zondag 8 mei is er van alles te beleven in Dierenrijk Europa. Vanwege het éénjarige bestaan van het park zijn er volop activiteiten. Op het 'geboortebord' kunnen de bezoekers zien wat er het afgelopen jaar is gebeurd in Dierenrijk Europa. Welke dieren er geboren of verhuisd zijn en de leeftijden van de dieren. Spectaculair is de uitverkiezing van het leukste en lelijkste dier van Dierenrijk Europa. Tijdens de voederpresentaties wordt extra aandacht aan jong leven besteed. Ook kunnen bezoekers leuke prijzen winnen door mee te doen aan een prijsvraag. Kinderen kunnen zich laten schminken als hun favoriete dier en er is een leuke speurtocht. Tijdens de speurtocht krijgen de jonge bezoekers een nog duidelijker beeld van de (jonge) dieren in Dierenrijk Europa. Bovendien zijn er donderdag 5 mei roofvogeldemonstraties. Bezoekers kunnen diverse roofvogels van ons continent van erg dichtbij bekijken en er zelfs mee op de foto. Valkeniers geven uitleg over het gedrag van deze roofdieren en laten ze ook vliegen.

De jongste bewoners van Dierenrijk Europa
Er zijn dit jaar heel wat nieuwe dieren geboren in het park. De allerjongste dieren die in Dierenrijk Europa wonen zijn de wilde zwijnen en de dassen. Voor de geboorte maakt moeder zwijn (de zeug) een ondiepe kuil in de grond en bekleedt die met mos en takjes. Hierin worden de biggen geboren. De eerste weken blijven de jonge zwijnen nog in de kuil, oftewel het 'leger'. De jonge wilde zwijnen zijn direct na de geboorte al zeer beweeglijk, maar ze verlaten het leger pas na zo'n twee a drie weken. Ze lijken nauwelijks op hun moeder. Hun grijsbruine vacht is bedekt met lichte strepen. Deze nestvacht verdwijnt pas na ongeveer een half jaar en dient als schutkleur. De twee jonge dassen zijn op vrijdag 1 april in Dierenrijk Europa ter wereld gekomen. Dassen zijn bij de geboorte helemaal wit, ongeveer 10 cm lang en wegen 100 gram. De jongen maken piepende geluiden. Dassen leven in familiegroepen van gemiddeld 3 tot 6 dieren. Een mannetje en vrouwtje blijven hun leven lang samen. Onder de grond graven dassen met hun sterk gespierde voorpoten met grote klauwen hun burcht. Die houden ze goed schoon, ze nemen geen voedsel mee naar het hol en hun behoefte doen ze buiten. Zijn er kleine dassen geboren, dan graven ze meestal een aparte gang als toilet voor de jongen. Na ongeveer 8 weken komen de jongen voor het eerst bovengronds en gaan ze de wereld verkennen.

Reis door zeven Europese gebieden
Dierenrijk Europa heeft een uniek thema, namelijk 'Europa'. De bezoeker maakt er een wandeling door zeven Europese gebieden en maakt kennis met de leukste en lelijkste dieren van ons continent. In het park woont een groot aantal verschillende Europese diersoorten zoals wolven, bruine beren, zeehonden, lynxen, wisenten en ijsberen. De reis gaat door het 'Cultuurlandschap' met beverratten naar het 'Oerbos' met dieren zoals de nieuwe Europese wilde kat, edelherten en wilde zwijnen. Vervolgens beklimt men de 'Alpen' waar men steenbokken ziet klauteren of bruine beren kan ontmoeten. Daarna komt men in 'Het Hoge Noorden' waar ijsberen en de rendieren wonen. In het 'Strand & Zee' gebied zwemmen zeehonden en leven diverse watervogels. In het 'Moeras' komt men otters en bevers tegen. In het laatste themagebied 'Het Mediterrane Zuiden' ontmoet de bezoeker onder andere de berberaap die leeft op de rots van Gibraltar en de nieuwe Griekse landschildpadden.

Speelplezier op en rond de Brabantse hoeve
Bij deze boerderij kan men heerlijk ontspannen op het terras of binnen genieten van Brabantse gezelligheid en lekkernijen. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. Naast de grote, gethematiseerde boerderijspeeltuin is er ook nog een spannende indoorspeeltuin waar de kinderen kunnen spelen als het weer niet mee zit.

Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op www.dierenrijkeuropa.nl.

Noot voor de redactie (