Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MIN LNV: Persuitnodiging van de Commissie Welschen

PB: 46

Persuitnodiging van de Commissie Welschen: dinsdag 3 mei 13.30 uur, ministerie LNV

Commissie Welchen overhandigt rapport .alternatieven verantwoordingssystemen mestdistributie. aan minister Veerman

Aanstaande dinsdag 3 mei om 13.30 uur overhandigt voorzitter Welschen van de 'Commissie ter toetsing van alternatieve verantwoordingssystemen in de mestdistributie. het eindrapport aan minister Veerman.

Om het nieuwe mestbeleid te laten slagen, is gekozen voor een strakke regulering van de mestdistributie. De aan- en afvoer van dierlijke mest moet worden bemonsterd en geanalyseerd. Daarnaast dient het transport gewaarborgd te worden door middel van automatische gegevensregistratie (AGR) en GPS. De mest kan op die manier van plaatsen waar teveel mest wordt geproduceerd op verantwoorde wijze vervoerd worden naar plaatsen waar mest nodig is. Op die manier is het ook mogelijk om aan de Europese richtlijnen voor mest te voldoen. De nieuwe meststoffenwet, die op 1 januari 2006 moet ingaan, wordt over enkele weken behandeld in de Tweede Kamer.

De minister heeft deze commissie gevraagd om te onderzoeken welke alternatieve verantwoordingssystemen in de mestdistributie mogelijk zijn. Vanuit de praktijk is namelijk gevraagd om meer ruimte voor alternatieve wijzen van verantwoording van de meststromen. De commissie had de opdracht om door de sector aangedragen alternatieven onafhankelijk te toetsen. De commissie komt a.s. dinsdag met haar eindrapport. Minister Veerman zal het rapport in ontvangst nemen. Na afloop van de presentatie is het voor de pers mogelijk om vragen te stellen aan de heer Welschen.

U bent van harte welkom op deze presentatie in het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag. Aanvang 13.30 uur.
U kunt zich melden bij de receptie.

We stellen het op prijs als u van tevoren aangeeft of u komt: Murco Mijnlieff, persvoorlichting ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 070 378 4515, f.m.mijnlieff@minlnv.nl.

29 apr 05 15:56