Gemeente Den Haag

april 2005
Den Haag een jaar lang Unicef stad (27 april)

Vanaf dinsdag 3 mei is de gemeente Den Haag twaalf maanden lang Unicef stad. De feestelijke start van Den Haag Unicef stad zal zijn om 16.00u in Madurodam. Burgemeester Deetman ontvangt dan de officiële Unicef vlag. Daarna zal Unicef-ambassadeur Paul van Vliet een miniatuurvlag plaatsen bij het Vredespaleis in Madurodam. Wethouder Wilbert Stolte vertelt aansluitend hoe de stad Den Haag invulling zal geven aan het Unicef jaar. Tijdens de opening vinden optredens plaats van een Marokkaanse rapgroep, een Surinaamse dansgroep en Ernst (van Bobbie en de rest).

Den Haag Unicef stad
Onder het motto "Wij zeggen ja tegen Unicef" worden in Den Haag zo veel mogelijk activiteiten ontplooid ten bate van de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. Er wordt gerekend op steun van de gehele Haagse samenleving. Siemens, HTM, Beachresort Kijkduin en de strandpaviljoenhouders in Scheveningen hebben hun medewerking al toegezegd. Ook het Bureau Binnenstad, City Mondial en Madurodam doen mee.

Onderwijs centraal
Het centrale thema waar de gemeente Den Haag aandacht voor vraagt is het onderwijs. Een van de VN Milleniumdoelen voor 2015 is dat alle kinderen in de wereld goed basisonderwijs krijgen. Nu nog gaan naar schatting 115 miljoen kinderen niet naar school. Met de opbrengsten uit de activiteiten van Den Haag Unicef stad worden onderwijsprojecten in Suriname, Marokko en Turkije gesteund. Voor deze landen is gekozen vanwege het aandeel van deze bevolkingsgroepen in de multiculturele stad Den Haag.

Den Haag en de Verenigde Naties
De samenwerking tussen de gemeente Den Haag en Unicef biedt de kinderrechtenorganisatie de gelegenheid voorlichting te geven over haar werk en daar fondsen voor te werven. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Unicef Nederland, in Den Haag, werd opgericht.

Unicef stad is een internationaal concept. Steden als Berlijn, Munchen en Keulen gingen Den Haag voor.
De Gemeente Den Haag kan zich als Unicef stad profileren als 4e VN stad van de wereld. Het evenement past in de visie waarin de gemeente zich profileert als een internationale stad van vrede en recht.