Gemeente Tilburg

05153BO

Datum
3 mei 2005

Tilburg ontvangt ruim drie ton subsidie voor

betere scheiding afvalstoffen

SenterNovem verleent subsidie voor 3 jaar

De gemeente Tilburg heeft van SenterNovem een subsidie gekregen van E 332.550. De subsidie is bedoeld om gemeenten financieel te ondersteunen bij het bevorderen van gescheiden inzameling en preventie van huishoudelijke afvalstoffen én bij de voorbereiding van activiteiten ter voorkoming en vermindering van zwerfafval. Het geldbedrag wordt verdeeld over 3 jaar, van 2005 tot en met 2007. SenterNovem heeft de subsidie toegekend aan de gemeente Tilburg omdat zij het nieuwe afvalbeleid van de gemeente vooruitstrevend en vernieuwend vindt. De subsidie komt uit de Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering (SAM).

Herijking afvalbeleid

Vorig jaar heeft de gemeente besloten het afvalbeleid op een aantal punten te veranderen. De gemeente zet vooral in op maatregelen waar zij direct invloed op kan uitoefenen en die zonder extra kosten voor de burger kunnen worden ingevoerd. Als de doelstelling van hergebruik wordt gehaald zal dit in de toekomst een verdere besparing kunnen opleveren. De maatregelen die worden genomen worden deels betaald vanuit de verleende subsidie. Voor GFT-afval (groente-, fruit- en tuinafval) is een proef gestart waarbij men een extra minicontainer kon aanvragen in Udenhout en een proef in Berkel Enschot waarbij zogenoemde 'greenbags' ter beschikking worden gesteld voor huishoudens die over veel tuinafval beschikken. Klein gevaarlijk afval (voorheen KCA) kan na een telefoontje voortaan ook aan huis worden opgehaald, net als grof huisvuil. De KGA standplaatsen bij weekmarkten blijven bestaan, de overige standplaatsen zijn afgeschaft. Verder worden textielbakken geplaatst en wordt textiel vaker huis-aan-huis ingezameld. Ook wordt het mogelijk een grotere papierbak aan te vragen in de tweede helft van mei. Er zal worden onderzocht of op alle hoogbouwlocaties in Tilburg papiercontainers kunnen worden ingevoerd en of de buitenstaande containers voor restafval door ondergrondse containers kunnen worden vervangen.

Controle op betere scheiding in de wijken
De controles op het verkeerd scheiden van afval zullen verder worden opgevoerd. Goed scheidingsgedrag zal worden beloond. Er zal meer worden gecontroleerd om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan. Er wordt een top 25 lijst gemaakt van probleemlocaties. Controle en handhaving van deze locaties zullen prioriteit krijgen. Ook de kosten voor de handhaving worden deels uit de verleende subsidie betaald.

Landelijk afvalbeleid
Aanleiding voor de wijzigingen in het afvalbeleid is het nieuwe landelijke afvalbeleid dat in mei 2004 is vastgesteld. Ook in het gemeentelijke milieuprogramma is vastgelegd dat in 2004 de afvalsystematiek zou worden geëvalueerd. Geregeld zal gekeken worden of de maatregelen het gewenste effect hebben. Hiertoe zal er onder meer een bewonersenquête worden gehouden en zullen er geregeld onderzoeken plaats vinden naar de samenstelling van het afval. Ook deze kosten worden uit de subsidie betaald.

SenterNovem
De organisatie die de subsidie verleent is SenterNovem. Deze organisatie is op 1 mei 2004 ontstaan uit de fusie tussen Senter en Novem, twee agentschappen van het Ministerie van Economische Zaken. Deze nieuwe organisatie bundelt kennis van innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving. SenterNovem draagt hiermee bij aan een sterkere positie van het bedrijfsleven in ons land en aan een duurzamere samenleving, met zorg voor mens en milieu.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Afdeling Communicatie, telefoon 013 542 88 19 Thomas Heesters, woordvoerder wethouder Visschers (milieu), telefoon 013 542 99 52

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 88 19
Faxnummer
013 542 90 71

---- --