Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Stem voor Europa, stem Nee!
www.stemnee.nl gelanceerd

Met moeite komen de campagnes rond het referendum voor de Europese grondwet op gang. Het is vooralsnog een nationaal gebeuren. De partijleiders van de grote politieke partijen proberen interesse te genereren. De belangstelling vanuit de rest van Europa voor het Nederlandse referendum is beperkt.

Om de discussie wat meer vaart te geven hebben de initiatiefnemers van PCEU.org, de groep die twee jaar geleden al kwam met een alternatief voor de grondwet, de site www.stemnee.nl gelanceerd.

Stemnee.nl is opgezet vanuit een pro-europese gedachte. Het gaat niet uit van angst voor Brussel of angst voor uitbreiding. Wel is er angst voor vervanging van democratie door bureaucratie in de huidige ontwikkeling van Europa. Een sterk en democratisch Europa heeft geen slappe en bureaucratische grondwet nodig.

Waar het 'ja' kamp vooral onzekerheid en angst zaait door uit te leggen dat een 'nee' stem rampzalig is voor Europa heeft het 'nee' kamp het makkelijker, er zijn namelijk heel veel valide argumenten om 'nee' te stemmen.

Bij een 'ja' stem blijft bijna alles bij het oude, enkele zaken worden beter geregeld, een aantal zaken, zoals buitenlands beleid en de voorzitter van Europa, worden ontrokken aan democratische controle. De motivatie om 'ja' te stemmen is dus gering. De risico's bij een 'ja' stem zijn groot. De bureaucratie zal uitdijen, besluiten zullen op nog grotere afstand van de burger worden genomen. Echte Europeanen zullen de politici dan ook terug sturen met een 'nee' stem. Een 'nee' stem opent de weg voor een democratisch Europa. De website www.stemnee.nl is in het leven geroepen om de argumenten tegen het huidige grondwetsvoorstel op een rijtje te zetten.

www.stemnee.nl en www.pceu.org zijn mede op initiatief van internet ondernemer en ilse oprichter Merien ten Houten gelanceerd. 'Ik ben een groot voorstander van de Europese eenwording en ik ben mij bewust van de voordelen op het gebied van vrede en welvaart die de eenwording ons heeft geleverd. Ik ben echter bang dat de gekozen weg niet de weg van of voor de burgers is en dat deze weg op den duur zal leiden tot tegenstellingen die de verworvenheden van de Europese eenwording teniet doen.' aldus Merien.