Partij van de Arbeid


Den Haag, 3 mei 2005


Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie


over dreigend ontslag voor oudere militairen


1. Bent u op de hoogte van het artikel in NRC/Handelsblad van zaterdag 30 april jl. waarin wordt gesproken over dreigend ontslag voor oudere militairen?


2. Klopt het dat u voornemens bent om de komende jaren waarschijnlijk 3.000 oudere militairen te ontslaan ?


3. Hoe verhoudt zich het getal 3000 in relatie tot het in het Defensie migratieplan (29 800 X, nr. 62) genoemde getal van 1391 BOT ers die moeten afvloeien?


4. Wat zijn in dit verband oudere militairen?


5. Is dit dreigend ontslag een direct gevolg van het kabinetsbesluit om het prepensioen af te schaffen?


6. Bent u van plan om de militaire ontslagleeftijd ergens tussen de 60 en 65 jaar te laten vallen?


7. Hoe verdraagt dit beleid zich met de grote verjongingsoperatie bij Defensie die thans gaande is? Schuilt hierin niet een grote onderlinge tegenspraak?


8. Deelt u de opvatting van oud-bevelhebber der landstijdkrachten, H. Couzy, dat Geld kennelijk belangrijker is dan gemotiveerd personeel ?


9. Hecht u veel waarde aan het draagvlak onder het personeel? Bent u niet bevreesd dat dit wordt uitgehold door deze dreigende nieuwe ontslagronde bovenop de lopende afslankingsoperaties?


10. Klopt het, zoals Couzy stelt, dat u geen enkel plan heeft voor de invoering van de hogere ontslagleeftijd? Zo ja, wat wilt u daaraan doen? En zo nee, kunnen wij die plannen dan per omgaande van u vernemen? En met wet welke snelheid wilt u deze plannen invoeren?


11. Hoeveel oudere militairen worden overtollig ? En wanneer?


12. Kunt u de Kamer uitleggen dat er nog steeds wordt gesproken van BBT- en BOT- militairen, waar uw migratieplannen vertellen dat dit onderscheid inmiddels is opgeheven?


13. Kunt u deze vragen beantwoord voor dinsdag 17 mei om 12.00 uur?