Gemeente Den Haag

april 2005
Tentoonstelling over Haagse luchtfotografie geopend (28 april) Je eigen huis en de eigen straat vanuit de lucht zien? In een flightsimulator zitten? Het is allemaal mogelijk op de tentoonstelling 'Den Haag vanuit de lucht' in het bezoekerscentrum Stedelijke Ontwikkeling in het Atrium van het Stadhuis. Deze tentoonstelling over cartografische en luchtfotos van Den Haag is vanaf 29 april te zien.

Soms is het handig letterlijk op een stad neer te kijken. Luchtfotos laten andere beelden zien dan fotos vanaf de grond en bevatten een schat aan informatie over de stad. De gemeente Den Haag bezit een grote collectie historische en recente cartografische fotos en luchtfotos, die ze onder meer gebruikt bij nieuwe stedebouwkundige plannen.

In het bezoekerscentrum Stedelijke Ontwikkeling kun je nu een deel van deze bijzondere collectie zien. De luchtfotos en cartografische fotos beslaan bijna een eeuw en zijn in drie perioden verdeeld: van 1921 tot 1946, van 1972 tot 2000 en van 2000 tot nu. De fotos geven een goed beeld van de wijken en de stad door de eeuw heen. Daardoor vallen grote veranderingen extra op. Zo werd Bezuidenhout in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement van de kaart geveegd. De fotos laten zien hoe de wijk er voor, kort na en jaren na het bombardement uitzag en hoe de ontwikkelingen zijn.Bezoekers van de tentoonstelling kunnen ook D3-fotos bekijken met een gekleurd brilletje. Een speciale attractie is de verkeerstoren waarin je met een flightsimulator aan de slag kunt.

Cartografie
De gemeente maakt gebruik van verschillende vormen van luchtfotografie. Cartografische fotos worden anders gemaakt dan luchtfotos. Op de tentoonstelling wordt veel informatie gegeven over deze twee vormen van luchtfotografie en hoe ze tot stand komen. De tentoonstelling Den Haag vanuit de lucht is te zien tot begin augustus. Het bezoekerscentrum is geopend op weekdagen van 10.00 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 16.00 uur.