Gemeente Den Haag

april 2005
Gediplomeerde cursisten vergroten hun kans op een baan (28 april)

Op vrijdag 29 april a.s. ontvangen zeven cursisten van Leerwerk centrum Schilderswijk het diploma Basis Veiligheid uit handen van wethouder Pierre Heijnen. De cursisten krijgen een pluim, omdat het bijzonder is dat ook de cursisten met een laag taalniveau er met behulp van intensieve lessen in geslaagd zijn om dit examen te halen. Ze zijn een stimulans voor alle andere cursisten bij het Leerwerk centrum.

In de bouw zijn bijna alle werknemers verplicht om in het bezit te zijn van het Basis Veiligheid Certificaat Aannemers (BVCA). Alle cursisten lopen momenteel stage bij een bedrijf of volgen een reïntegratietraject op weg naar werk. Het landelijk erkende diploma vergroot hun kans op een baan aanzienlijk.
Het Leerwerk centrum heeft in Den Haag een belangrijke functie in de scholing van zeer laag gekwalificeerde werkzoekenden. De scholing start met een basisperiode, waarin de deelnemer zich oriënteert op één van de sectoren techniek, dienstverlening of de agrarische sector en uiteindelijk op een specifieke bedrijfstak. De ontwikkeling van taal en rekenen en sociale vaardigheden is daarin geïntegreerd. De basisperiode kan naadloos overgaan in een praktijktraining. De uitstroomrichting die de meeste kans biedt is dan bepaald en de deelnemer wordt in een praktijksituatie opgeleid voor een functie in die bedrijfstak. Het uitstroomniveau van de praktijktrainingen geeft aan werkzoekenden voldoende basis om daarna te kunnen deelnemen aan scholings- en werkgelegenheidsprojecten in het bedrijfsleven. Een cursus duurt meestal een half jaar, soms langer, soms korter. Tijdens de praktijktraining loopt de cursist stage bij een werkgever. Het Leerwerk centrum biedt trainingen op het gebied van horeca, zorg & welzijn, winkel, administratie, tuinbouw, groenvoorziening, autotechniek, schadeherstellen, tweewielertechniek, natte bouw, schilderen, houtbewerking, installatietechniek, elektrotechniek en grafisch nabewerken.