Ingezonden persbericht

Eindhoven kiest voor Publiek-Private Samenwerking rond parkeergarages

EINDHOVEN, 20050503 -- De gemeente Eindhoven heeft vrijdag 29 april jl. een overeenkomst gesloten met Parkeer Management Nederland (PMN) voor de exploitatie en het onderhoud van de parkeergarages Mathildelaan, Witte Dame en Kennedyplein, met in totaal ruim 2.200 parkeerplaatsen. Aan de overeenkomst voor deze Publiek-Private Samenwerking (PPS), die een looptijd heeft van 30 jaar, ging een openbare aanbesteding vooraf.


Met de nieuwe samenwerkingsvorm kiest de gemeente voor een verdere professionalisering van haar parkeerproduct. De gemeente behoudt daarbij de primaire verantwoordelijkheid voor het parkeerbeleid maar draagt onder andere de exploitatie- en onderhoudsrisico's gedurende 30 jaar over aan PMN.

Burgemeester en wethouders van Eindhoven gaven via de Voorjaarsnota 2004 de opdracht tot het uitvoeren van een verkenning naar de mogelijkheden en voorwaarden van een succesvolle PPS-constructie. Eén marktpartij zou daarbij verantwoordelijk worden voor een financieel gezonde exploitatie van de drie genoemde parkeergarages. Uitgangspunt bij een dergelijke constructie is nauwe samenwerking tussen gemeente en marktpartij. Uit de verkenning - en de daarna via een aanbesteding ontvangen aanbiedingen - bleek er voor de gemeente zowel financieel als organisatorisch voordeel te behalen. Bij de uiteindelijke beoordeling scoorde het PMN-voorstel het gunstigst.

Omdat de gemeente kan beschikken over de expertise van PMN als parkeerspecialist, wordt door het samenwerkingsverband, naast professionalisering van het parkeerproduct, ook een betere samenhang gecreëerd in mobiliteitsvraagstukken met betrekking tot (verkeers)veiligheid in Eindhoven. Ter evaluatie van de overeenkomst wordt jaarlijks, te beginnen in het voorjaar van 2005, een kanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Deze onderzoeken moeten er toe bijdragen dat de gebruikerswaardering van de parkeergarages omhoog gaat.

De komende weken voorziet PMN de drie parkeergarages van de kenmerken van haar kwaliteitslabel 'P1 Parkings'. In combinatie met de gesloten overeenkomst is de gemeente Eindhoven zo langdurig zeker van continuïteit in de parkeerdienstverlening en van kwalitatief hoogwaardige parkeervoorzieningen.

PMN is betrokken bij de exploitatie van meer dan 60 parkeeraccommodaties in Nederland met in totaal ruim 27.000 parkeerplaatsen.




Ingezonden persbericht