Technische Universiteit Delft

Prijs voor allochtoon studenttalent

Twee ECHO Awards voor Delftse studenten

Raha Alikhanbagi, studente Lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft, heeft van Staatssecretaris Rutte de Bèta/techniek Award ontvangen. Nitesh Bharosa, student Technische Bestuurskunde, ontving de Ict Award. De prijzen werden voor de vijfde keer uitgereikt aan het allochtoon studenttalent van dit moment.

De ECHO Award is in 2000 ingesteld om de schijnwerpers te richten op allochtone jongeren die het goed doen in de Nederlandse samenleving. ECHO wil hiermee een positieve impuls geven aan de negatieve beeldvorming over allochtone groepen in Nederland.

Raha is in 1994 op elfjarige leeftijd met haar moeder uit Iran gevlucht. Zij heeft zes jaar in een asielzoekerscentrum doorgebracht. Ondanks deze, verre van stimulerende, omstandigheden bleek zij een talent te hebben voor studeren. Zij was eerst ingeschat op Mavo niveau, maar had dermate goede cijfers dat zij via VWO en een stimuleringsbeurs werd toegelaten op de TU Delft. Het is niet alleen talent dat je moet hebben, maar je moet de lat gewoon hoog leggen. Hard werken en volhouden om de top te bereiken. Mijn achtergrond is belangrijk, maar belangrijker is mijn toekomst. Ik wil vooral vooruit kijken en mijn ambities hoog houden . Aldus Raha. Door haar talent en houding is zij ook geselecteerd voor het Unitech Business Programma 2006 in Duitsland. Dit is een managementtraining voor technici waarvoor een zware selectie geldt.

Nitesh stak volgens het jury-rapport met kop en schouders boven de andere kandidaten voor de Ict Award uit. Hij behaalde in augustus 2001 zijn VWO diploma in Suriname. Op dit moment doet hij het masters of science programma in Systems Engineering. Naast zijn specialisatie in de informatie- en communicatietechnologie, volgt hij een extra specialisatie voor excellente studenten die voorbereid willen worden op een wetenschappelijke carrière.

In zijn presentatie legde Nitesh op een ontspannen manier de Delftse benadering voor het werken in grote ICT-projecten uit. De focus, doceerde hij, ligt op het combineren van verschillende disciplines. Nitesh: Je kunt wel veel techniek bedenken, maar is dat bijvoorbeeld economisch ook rendabel? Nitesh wil een bijdrage leveren aan die benadering waarbij al die disciplines samenwerken. Over de waarde van de ECHO Award voor allochtone studenten zegt hij; Met zo n award kun je de performance van buitenlandse studenten laten zien. Voor hem is het winnen van de prijs ook heel praktisch. Het winnen van een award is een mogelijkheid om

Van de twaalf landelijk genomineerden waren vier studenten afkomstig van de TU Delft. Drie daarvan studeren aan de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, een aan de Faculteit Technische Bedrijfskunde. Vorig jaar viel eveneens een student van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek in de prijzen, Haseeb el Khafaji.

Noot voor de pers:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Raha Alikhanbagi, tel. 06 4137 9351,

Nitesh Bharosa, tel. 06 4280 1530, of

Karen Collet, persvoorlichter TU Delft, tel. 015 278 85408.