Gemeente Geldrop-Mierlo


Publicatie 03 mei 2005

VEEL DIPLOMAS UITGEREIKT BIJ PRAKTISCH VERKEERSEXAMEN

De afgelopen week vonden in Geldrop en Mierlo praktische verkeersexamens plaats. De organisatie was prima verzorgd en de examens verliepen uitstekend. De kinderen fietsten een speciaal uitgezette route. Bijna alle kandidaten zijn voor het examen geslaagd. Na afloop reikte de politie aan hen het felbegeerde diploma uit.

In Mierlo gingen in totaal 96 scholieren van groep 7 van de basisscholen op voor hun examen. Vanaf de sporthal fietsten de kinderen een route van circa 20 minuten door het centrum. Alle kandidaten voldeden aan de eisen en haalden hun diploma. De politie die de diplomas uitreikte was dan ook zeer tevreden. Een speciale vermelding verdient t Schrijverke. De leerlingen van deze school haalden namelijk het beste resultaat. Proficiat!

In Geldrop vonden de examens voor het eerst sinds 17 jaar plaats. Er was een route uitgezet van ongeveer 20 minuten. Vanaf de brandweerkazerne reden de kinderen via het Strabrecht College en het centrum terug naar de start. Van de circa 350 kandidaten werden er 3 afgewezen. Bijzondere vermelding verdienen de scholen Beneden Beekloop en De Ganzebloem. De leerlingen van deze scholen behaalden namelijk de beste resultaten.

WANGEDRAG STRABRECHTLEERLINGEN
De leerlingen van De Ganzebloem hadden nog een extra handicap. Zij waren namelijk als laatsten aan de beurt en moesten hun examen afleggen toen het Strabrecht College uit ging. Afgezien van het verhangen en weghalen van de routebordjes werden diverse kinderen geïntimideerd en de weg werd diverse malen door groepen jeugd versperd. Er werden zelfs fietsjes afgepakt en beschadigd! Dit alles in aanmerking genomen, verdienen deze leerlingen een extra pluim. Het Strabrecht College zal worden aangesproken op het wangedrag van de leerlingen.

BRABANTS VEILIGHEIDSLABEL
De examens maken deel uit van het project Brabants Verkeersveiligheids Label (BVL), een parapluproject waarbij scholen zich, samen met de gemeente, politie en andere verkeersveiligheidsinstanties, inzetten voor de verkeersveiligheid van hun leerlingen. Als een school voldoet aan een aantal criteria en heeft bewezen zich daadwerkelijk in te zetten voor de verkeersveiligheid, wordt het BVL toegekend. Door deel te nemen aan de praktische verkeersexamens, verdienden de scholen punten. Ze zijn nu weer een stapje dichter bij het label!

Publicatie 03 mei 2005

Milieustraat dicht op 5 mei
GEMEENTEHUIS GESLOTEN OP 5 EN 6 MEI

Op donderdag 5 en vrijdag 6 mei aanstaande zijn alle gemeentelijke gebouwen de hele dag gesloten. Er is dan ook niemand telefonisch bereikbaar. Het storingsnummer 040-2893900 blijft gewoon bereikbaar voor het melden van storingen of calamiteiten.

Op Bevrijdingsdag, donderdag 5 mei, is de Milieustraat aan het Emopad in Geldrop gesloten. De Milieustraat is, in tegenstelling tot het gemeentehuis, open op vrijdag 6 mei van 13.00-17.00 uur.

Publicatie 03 mei 2005

Officiële 5 mei-viering
3 INWONERS GELDROP-MIERLO VERGEZELLEN BURGEMEESTER

Op 5 mei aanstaande wordt 60 jaar bevrijding gevierd. s Ochtends vindt voor genodigden de Viering van de Bevrijding in het Provinciehuis plaats. Hiervoor zjjn alle burgemeesters uit Noord-Brabant uitgenodigd. Hen is gevraagd om 3 bijzondere inwoners uit de eigen gemeente mee te nemen. Onze burgemeester zal op deze dag vergezeld worden door de heer T. van der Velden, de heer J. Janssen en mevrouw M. van de Kerkhof.

De officiële start van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt ieder jaar plaats in een andere provincie. Dit jaar treedt de provincie Noord-Brabant als gastprovincie op. Z.K.H. Prins Willem-Alexander en minister-president Balkenende wonen de officiële bijeenkomst bij.

KEUZE
De heer T. van der Velden, de heer J. Janssen en mevrouw M. van de Kerkhof vergezellen burgemeester Donders-De Leest. De heer T. van der Velden is voorzitter van Stichting de Drie Harten. Deze stichting is onder meer belast met de organisatie van de jaarlijkse Dodenherdenking en de activiteiten rondom Koninginnedag in de kern Geldrop. De heer Van der Velden zet zich al jarenlang belangeloos in voor de Geldropse gemeenschap.

De heer J. Janssen zet zich al jarenlang in voor de Geldropse jeugd. Zo was hij een aantal jaren voorzitter en vrijwilliger van jongerencentrum t Joek en is hij lange tijd lid geweest van het Jongerenpanel. Nog steeds assisteert hij de jongerenwerkers bij de uitvoering van hun taken. Vele jongerenactiviteiten zijn tot stand gekomen dankzij zijn enthousiaste bijdrage.

Mevrouw M. van de Kerkhof uit Mierlo is op 3 januari van dit jaar benoemd tot Mierlose Mens 2005. Zij kreeg deze titel omdat zij al haar hele leven actief is als vrijwilliger. Een duizendpoot die binnen het Mierlose sociale gebeuren menig rol vervulde en nog steeds vervult.

Wij wensen alle deelnemers aan deze dag alvast heel veel plezier toe!

Publicatie 03 mei 2005

Tussen rotondes Wielewaal en Spaarpot
START HERINRICHTING NUENENSEWEG

Maandag 9 mei aanstaande start de herinrichting van de Nuenenseweg tussen de rotondes Wielewaal en Spaarpot. De werkzaamheden, die naar verwachting op 23 december 2005 gereed zijn, omvatten het opnieuw inrichten van de rijbaan en de fietspaden. De bestaande rioleringen en bestratingsmaterialen worden vervangen door nieuwe. Tot slot wordt er een infiltratieriool aangelegd om het hemelwater gescheiden in te zamelen en af te voeren.

De werkzaamheden zijn in grove lijnen opgesplitst in 2 fases, namelijk:
Fase 1: Kalanderstraat tot rotonde Spaarpot (9 mei tot 30 september); Fase 2: Rotonde Wielewaal tot Kalanderstraat (16 augustus tot 23 december).

BEREIKBAARHEID
Het doorgaande gemotoriseerd verkeer Nuenen-Geldrop vice versa wordt tijdens de gehele uitvoering gewaarborgd. Het fietsverkeer blijft gehandhaafd tussen de Kalanderstraat en de rotonde Spaarpot. Ook de bedrijven aan de Nuenenseweg blijven bereikbaar, het verkeer wordt geleid via tijdelijke rijbanen en fietspaden.

MEER INFORMATIE
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer F. Tijbosch van de afdeling Openbare Werken. Hij is te bereiken via telefoonnummer 040-2893753.

Publicatie 03 mei 2005

KRUISPUNT PASTOOR DE WINTERSTRAAT/KERKSTRAAT WEER OPEN

Vanaf deze week is het kruispunt van de Pastoor De Winterstraat met de Kerkstraat weer open voor al het verkeer. Volgens planning wordt nu gewerkt aan de Heer Van Scherpenzeelweg vanaf de Pastoor De Winterstraat tot aan de pastorie.

Naar verwachting is de Heer van Scherpenzeelweg op 27 mei weer open. De bus (lijn 24) rijdt dan weer via de normale route; de tijdelijke bushalte in de Swaeffstraat wordt opgeheven. Aansluitend start het verhoogd aanleggen van het kruispunt
Daemenstraat/Swaeffstraat/Grevenbroeckweg.

MEER INFORMATIE
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer F. Tijbosch van de afdeling Openbare Werken. Hij is te bereiken via telefoonnummer 040- 2893753.

Publicatie 03 mei 2005

REFERENDUM EUROPESE GRONDWET

Op woensdag 1 juni 2005 mag u als u kiesgerechtigd bent naar de stembus om te laten weten of u vóór of tegen het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa bent. De integrale tekst van de Europese Grondwet ligt ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis, Hofstraat 4 in Geldrop. Daarnaast zijn er antwoordkaarten beschikbaar, waarmee u een gedrukt exemplaar kunt aanvragen bij het Informatiepunt Referendum Europese Grondwet.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.ukomttochook.nl en www.referendumeuropesegrondwet.nl.

Publicatie 03 mei 2005

Op het Engels kerkhof te Mierlo
DODENHERDENKING 4 MEI

Op woensdag 4 mei staan we stil bij hen die vielen voor onze vrijheid. Zoals gebruikelijk vindt op deze dag een herdenkingsbijeenkomst plaats op het oorlogskerkhof aan de Geldropseweg in Mierlo. De herdenking start om 19.45 uur en duurt tot ongeveer 20.30 uur.

Tijdens deze bijeenkomst herdenken we allen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Sinds enkele jaren is er een toenemende belangstelling te bespeuren voor deze sobere herdenkingsplechtigheid. Burgemeester en wethouders nodigen bij deze alle belangstellenden uit om op woensdag 4 mei aanstaande om 19.45 uur aanwezig te zijn op het oorlogskerkhof.

PROGRAMMA
Burgemeester Donders-de Leest, Dominee Elkerbout en Deken Kloeg houden een korte toespraak. Om 20.00 uur zal een plechtige stilte in acht worden genomen ter nagedachtenis van alle gevallen. Hierna vindt de officiële kranslegging plaats, waarna iedereen in de gelegenheid wordt gesteld om bloemen te leggen bij het monument.

MUZIKALE OMLIJSTING
Het Geldrops Mannenkoor en Harmonie St. Lucia uit Mierlo zorgen voor de muzikale ondersteuning. Daarnaast hebben ook de gildes uit Geldrop en Mierlo hun medewerking toegezegd. Scouts uit Geldrop en Mierlo leggen rozen op de graven.

ACTIVITEITEN VOORAF
Om 16.00 uur leggen de wethouders Van den Tillaar en Hoekman een bloemstuk bij de kapel aan de Bekelaar in Mierlo. In Geldrop begint om 18.00 uur een kranslegging bij het vrijheidsbeeld in het centrum van Geldrop. Deze korte plechtigheid wordt om 18.30 uur gevolgd door een sobere herdenkingsdienst in de Brigidakerk in het centrum van Geldrop.

RICHTLIJNEN
Om de dodenherdenking op een passende wijze tot uitdrukking te laten komen, zijn door de ministerraad enkele richtlijnen opgesteld: van s avonds 18.00 uur tot zonsondergang (ca. 21.00 uur), zullen op alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok worden gehangen. Particulieren wordt verzocht dit ook te doen;
van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken;
van 20.00 uur tot 2 minuten daarna zal op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht genomen worden. Iedereen wordt verzocht hieraan gehoor te geven.

Publicatie 03 mei 2005

Naar aanleiding van controles
MILIEUWACHTERS SCHRIJVEN BEKEURINGEN UIT

De gemeentelijke milieuwachters hebben de laatste weken diverse controles uitgevoerd. Zij hebben hierbij bekeuringen uitgeschreven voor het deponeren van huishoudelijk afval in de papierbakken ( 75,00), het onjuist aanbieden van huishoudelijk afval bij de ondergrondse container ( 50,00) en het niet opruimen van hondenuitwerpselen ( 30,00). De milieuwachters zullen deze controles blijven uitvoeren. Bij milieu-overtredingen schrijven zij een proces-verbaal uit.

Publicatie 03 mei 2005

Vlagt u ook?
VLAGGEN OP 4 EN 5 MEI

Op woensdag 4 mei dient, in verband met de Dodenherdenking, halfstok gevlagd te worden van 18.00 uur tot zonsondergang. Dit is tot ongeveer 21.00 uur. Op donderdag 5 mei, bevrijdingdag, wordt de vlag gehesen zonder wimpel. De vlag behoort na zonsopgang te worden gehesen en moet voor zonsondergang neergehaald worden.

Het halfstok hijsen van de vlag, op 4 mei, gebeurt op de volgende manier: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen. De vlaggenlijn wordt vastgebonden en de vlag wordt niet opgebonden. De ruimte die boven de vlag open blijft, is gereserveerd voor de onzichtbare vlag voor de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de overledenen.