Gemeente Oirschot

Startconvenant herontwikkeling kasteel Bijsterveld

Vlnr: de heren Logister, van Steensel en Vosters

Op maandag 25 april jl. ondertekenden de paters Montfortanen, Woningbedrijf Oirschot en Stichting Sint Joris een startconvenant voor de herontwikkeling van Kasteel Bijsterveld aan de Montfortlaan in Oirschot. Hiermee ontstaat een unieke kans om het kasteel in al zijn pracht te behouden voor de Oirschotse gemeenschap, en er bovendien een nieuwe sociaal-maatschappelijke bestemming aan te geven, die past binnen de behoeften van diezelfde gemeenschap.

De Paters Montfortanen zijn al enige tijd op zoek naar een geschikte partner voor de herontwikkeling van kasteel Bijsterveld. Medio 2004 hebben zij een aantal projectontwikkelaars uitgenodigd om een bod op het klooster te doen. Uiteraard ging deze uitnodiging gepaard met een aantal randvoorwaarden. Zo willen de paters dat er bij de herontwikkeling nadrukkelijk gekeken wordt naar de belangen van de huidige bewoners, én naar de belangen van andere ouderen met een zorgbehoefte. Daarnaast willen ze zorg dragen voor het behoud van diverse belangrijke elementen binnen het klooster en hebben zij uiteraard ook een financiële doelstelling.

De keuze van de paters is gevallen op Woningbedrijf Oirschot. Deze partij heeft niet zozeer een financieel bod aan de paters voorgelegd, maar heeft een plan van aanpak gepresenteerd waarin alle wensen en randvoorwaarden van de paters meegenomen zijn, en waarin de herontwikkeling van het klooster volledig in samenspraak met de paters zelf zal gebeuren. Woningbedrijf Oirschot heeft bovendien een derde partij uitgenodigd om mee te praten over de herontwikkeling: Stichting Sint Joris zal haar expertise op het gebied van zorg en verpleging aan ouderen inbrengen in de samenwerking.

Tijdens de bijeenkomst, waarbij ook de wethouders Termeer en van den Oord als respectievelijk portefeuillehouder Financiën en Grondzaken aanwezig waren, lichtten de drie partijen afzonderlijk de toekomstplannen toe. Daarna ondertekenden pater Logister van de congregatie Montfortanen, de heer H. van Steensel, directeur Woningbedrijf Oirschot en de heer A. Vosters, directeur van Stichting Sint Joris het convenant waarmee de eerste stap voor de herontwikkeling van het klooster Montfortanen een feit was.