Gemeente Oirschot

Start werkzaamheden Moorland-Oost

Er staan de komende tijd nogal wat bouwprojecten op stapel in de gemeente Oirschot. De gemeente wil woningen bouwen; in verschillende soorten en maten, voor verschillende doelgroepen. Eén van de grootste bouwprojecten die op het punt van starten staan, is wel de locatie Moorland-Oost. In totaal worden de komende jaren in Moorland-Oost ongeveer 230 woningen en een vmbo-school gerealiseerd.

Totstandkoming

Moorland-Oost, grofweg het gedeelte grond tussen het Wilhelminakanaal, de Kempenweg en het Slingerbos, staat al lang op de gemeentelijke lijst van woningbouwlocaties. Het voorontwerpbestemmingsplan werd al in 2001 ter visie gelegd. Maar meteen daarna kwam de planvorming stil te liggen. Dat kwam met name omdat er lang onduidelijkheid bestond over de nieuwbouw van vmbo-school De Kempenhorst. Moest deze nu wél of niet op Moorland-Oost komen? Ook heeft het de gemeente veel tijd gekost om de provincie te overtuigen van het feit, dat Moorland-Oost een geschikte locatie voor een nieuwe woonwijk is. Daarom werd het plan pas in oktober 2003 verder in procedure gebracht. En daarna ging het eigenlijk vrij voortvarend: in juli 2004 stelde de gemeenteraad van Oirschot het bestemmingsplan Moorland-Oost vast, en in januari 2005 gaven ook Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant groen licht.

De voorbereidingen

Voordat de bouw daadwerkelijk van start kon gaan, moesten er enkele voorbereidende onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een flora- en faunaonderzoek. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en het Ministerie van LNV heeft de benodigde ontheffing verleend.

Vervolgens konden de voorbereidingen voor de bouw beginnen. Zoals u misschien al gezien heeft, wordt er momenteel al wat grondwerk verricht en zijn er alvast hekken en bouwketen geplaatst. In de zomer van dit jaar zal het eerste stuk grond bouwrijp gemaakt worden. Natuurlijk moeten vóór die tijd ook alle vergunningen op orde zijn.

Gefaseerde aanpak

Vanzelfsprekend worden niet alle woningen in één keer gebouwd. Het hele plan wordt gefaseerd aangepakt, te beginnen met de Kempenhorst en met de uitgifte van 70 woningen. Die eerste 70 woningen zijn vrijstaande woningen, twee-onder één-kappers, rijtjeswoningen en patiobungalows. Het zijn projectmatig gebouwde woningen, dat betekent dat ze door een projectontwikkelaar worden uitgegeven en dat er geen mogelijkheden voor zelfbouw zijn. Ook komt er in dit eerste stukje een aantal huurwoningen. Overigens moeten gegadigden voor de huurwoningen moeten ingeschreven staan bij het Woningbedrijf en gegadigden voor koopwoningen op de gemeentelijke wachtlijst nieuwbouwprojecten.

Werkzaamheden

Zoals gezegd: de voorbereidingen zijn al begonnen, de werkzaamheden voor de Kempenhorst zijn gestart en in de zomer starten we met het bouwrijp maken van de grond voor de eerste 70 woningen. De volgende werkzaamheden staan daarna op stapel:


* Voorafgaand aan het bouwrijp maken wordt er vanaf mei al gewerkt op en rond de voetbalvelden van de Heikneuters. Deze voetbalvelden worden namelijk verplaatst, om ervoor te zorgen dat de wegenstructuur in de toekomst goed kan worden aangelegd en om te zorgen dat de Heikneuters de mogelijkheid houden om de voetbalvelden te gebruiken.

* Begin mei zal het Slingerbos ter hoogte van de heistal worden afgesloten voor alle vrachtverkeer.

* De Molenheide wordt ten behoeve van de werkzaamheden begin mei helemaal afgesloten.

* Om de overlast van bouwverkeer voor de omwonenden te beperken, wordt alle bouwverkeer via de Kempenweg en de rotonde aan het Slingerbos Moorland-Oost binnengeleid.

* Na de bouwvakvakantie zal er en geluidswal geplaatst worden langs de Kempenweg. Op dat moment wordt het fietspad aan de Kempenweg deels afgesloten. Het fietsverkeer wordt dan omgeleid via Moorland-Slingerbos.

Meer informatie?

De laatste stand van zaken omtrent het project Moorland-Oost kunt u steeds volgen via onze gemeentelijke website: www.oirschot.nl.