Gemeente Oirschot

Overgewicht bij kinderen

In samenwerking met GGD Zuidoost-Brabant biedt het lokale infopunt van de
Gezondheidswijzer in de ZorgCentrale Oirschot het maandthema van de maand mei 2005 aan: overgewicht bij kinderen.

Wat goede voeding is voor volwassenen is ook goede voeding voor kinderen. Daarnaast zijn er extra aandachtspunten in verband met de ontwikkeling en de groei van kinderen. Een ontbijt is belangrijk voor het concentratievermogen en het levert belangrijke voedingsstoffen. Ook het aantal keren per dag dat een kind iets eet is belangrijk. Een goede regel is: drie maaltijden per dag en niet vaker dan vier keer iets tussendoor. Dit verkleint de kans op overgewicht en tandbederf.

Gezonde tussendoortjes voor bijvoorbeeld in de schoolpauze zijn een boterham, een stuk fruit of bijvoorbeeld een Sultana, Evergreen of stuk ontbijtkoek. Deze geven nieuwe energie en niet veel vet.

Door veel te variëren en kinderen verschillende levensmiddelen te laten proberen ontwikkelt de smaak zich en leren ze alles eten.

Gewichtstoename wordt veroorzaakt door een verstoring in de energiebalans met aan de ene kant de energie-inname en de andere kant het energieverbruik.

Het gaat bij het voorkomen van overgewicht dus om de combinatie van zowel het bevorderen van gezonde voedingsgewoontes (energie-inname) als het stimuleren van beweging (energieverbruik).

Om gezonde voedingsgewoontes te bevorderen is het van belang om het eten van groente en fruit te stimuleren en het eten van vetrijke tussendoortjes te beperken.

Beweging kan bevorderd worden door dagelijkse activiteiten zoals meer buitenspelen en op de fiets of lopend naar school. Daarnaast kunnen kinderen gestimuleerd worden om meer te sporten. Voor kinderen wordt als richtlijn aangehouden 1 uur beweging per dag.