Gemeente Oirschot

Onderzoek gezondheid en welzijn 0-11 jarigen

Deze week valt in Oirschot bij 680 ouders met een kind jonger dan 12 jaar een brief van de GGD in de bus. In totaal krijgen in Zuidoost-Brabant circa 15.000 ouders een brief waarin ze worden uitgenodigd om een vragenlijst over de gezondheid van hun kind in te vullen. Dit kan via internet of schriftelijk.
De resultaten van het onderzoek zullen door de gemeente en de provincie worden gebruikt om de gezondheid en het welzijn van de jeugd in Oirschot verder te verbeteren.

In het GGD-onderzoek komen veel onderwerpen aan bod, zoals gezondheid en leefgewoonten, maar ook onderwerpen als opvoeding en voorzieningen die ouders van jonge kinderen missen in hun buurt. Met de gegevens uit dit onderzoek kunnen de gemeenten en de provincie betere beslissingen nemen en kunnen zij bestaande activiteiten en voorzieningen verbeteren als dat nodig blijkt.

De ouders die worden benaderd voor het onderzoek zijn willekeurig geselecteerd. Voor de GGD is het onderzoeken via internet een nieuwe vorm van onderzoek; tot nu toe werd uitsluitend gewerkt met schriftelijke vragenlijsten. De GGD verwacht dat ook de ouders de voordelen zien van het internet: sneller, gemakkelijker en niet meer naar de brievenbus.

De resultaten van het onderzoek zullen eind 2005 bekend worden gemaakt.

Provinciebreed onderzoek

Het GGD-onderzoek is onderdeel van de Brabantse Jeugdmonitor. Het is een gezamenlijk provinciaal onderzoek waaraan provincie, gemeenten, de consultatiebureaus en de GGD'en in Noord-Brabant meedoen. Ruim een jaar geleden is als onderdeel van deze Brabantse Jeugdmonitor onderzoek gedaan onder de jeugd van 12 t/m 17 jaar. De gemeente Oirschot heeft hiervan vorig jaar de resultaten ontvangen. De provinciale resultaten komen begin mei beschikbaar.