Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten


03-05-2005
Edam-Volendam landelijke pilotgemeente vrijwilligerswerkbeleid

Stadskantoor Edam-Volendam

De gemeente is zeer verheugd dat zij is uitgekozen, naast drie andere gemeenten, als landelijke pilotgemeente voor het ontwikkelen van vrijwilligerswerkbeleid. Vooral de hieraan gekoppelde samenwerking met Civiq, het landelijk instituut voor vrijwillige inzet en Primo, een provinciale ondersteuningsorganisatie is voor de gemeente belangrijk omdat beide organisaties een jarenlange ervaring hebben op het terrein van vrijwillige inzet. Civiq voert in 2005 een aantal projecten uit met als doel het verder ontwikkelen en verspreiden van kennis op het gebied van lokaal vrijwilligerswerkbeleid. Eén van die projecten heet: kennis voor de gemeente in de praktijk.
De gemeente heeft voor 2005 al plannen gemaakt om concreet aan de gang te gaan met het ontwikkelen van een vrijwilligerswerkbeleid. De gemeente wil de komende drie jaar integraal beleid ontwikkelen op het gebied van wonen, welzijn en zorg en zal daarvoor binnenkort een uitvoeringsprogramma presenteren met beleidsplannen voor de 20 deelprojecten. Een van de peilers van dit Wonen Welzijn en Zorg beleid is het vrijwilligerswerkbeleid.
Het streven is om in nauw overleg met het vrijwilligerswerk, een ondersteuningsstructuur te ontwikkelen voor vrijwilligers die in de gemeente Edam-Volendam actief zijn. Het beleid is er ook op gericht om een ondersteuningsorganisatie voor vrijwilligers te koppelen aan het nieuw te ontwikkelen één loket.
Allereerst zal worden toegewerkt naar het realiseren van een platform van vrijwilligersorganisaties die actief zijn op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg. Dit platform kan in de toekomst meedenken en mee praten over de beleidsontwikkeling. Tegelijkertijd zal worden gestart met een onderzoek naar vragen en wensen van vrijwilligers en hun organisaties naar vormen van ondersteuning. De resultaten van dit onderzoek zullen uitmonden in een actieplan voor de opzet van een ondersteuningsorganisatie. Civiq en Primo NH zullen de gemeente vanuit hun expertise voor vrijwillige inzet ondersteunen bij het zetten van deze stappen.
In het 3e kwartaal 2005 zullen vrijwilligersorganisaties die actief zijn op het terrein van Wonen, Welzijn en Zorg benaderd worden om deel te nemen aan de pilot.