Ingezonden persbericht


nieuwe campagne Wasa: KIES JE NIEUWE BROOD
De zekerheid van 100% volkoren

Houten, 3 mei 2005 - De consumptie van vezelrijke producten, waaronder knäckebröd en brood, ligt in Nederland lager dan de door het Voedingscentrum dagelijks aanbevolen hoeveelheid (bron: Voedingscentrum en TNO Voeding). Een van de uitgangspunten van het Voedingscentrum bij het samenstellen van de Schijf van Vijf is dan ook het stimuleren van vezelrijke producten. Wasa speelt daarop in met haar nieuwe campagne Kies je nieuwe brood! en brengt haar 100% volkorenmeel knäckebröd producten onder de aandacht. Dé manier om snel, eenvoudig en op een lekkere manier de nodige vezels binnen te krijgen.

Knäckebröd gemaakt van 100% volkorenmeel bevat namelijk een relatief hoog vezelgehalte, omdat het alle onderdelen van de graankorrel nog bevat: kern, kiem en schil. Vooral de schil is essentieel want hierin zitten niet alleen de meeste voedingsvezels, maar ook de meeste vitaminen, mineralen en complexe koolhydraten. Voedingsvezels zijn onverteerbare stoffen die voor een optimale darmwerking zorgen, vet absorberen en een langdurig verzadigd gevoel geven.

MEER VEZELS DAN IN EEN REGULIER 100% VOLKORENBROOD

Vezelrijke producten leveren in verhouding tot hun volume en gewicht veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Het voedingscentrum heeft in haar keuzetabel voor brood en granen volkoren knäckebröd en volkorenbrood opgenomen als voorkeursproduct. Het vezelgehalte in Wasa s 100% volkorenmeel knäckebröd varieert van 15 tot 24% en dat is hoger dan het vezelgehalte in een regulier volkorenbrood (Nevo tabel 2001: Volkorenbrood 6,8%). Juist de combinatie van 100% volkorenmeel en minimaal 15% vezels is uniek want die is moeilijk te verkrijgen in gewoon brood, daarom adviseren wij in onze campagne vaker 100% volkorenmeel knäckebröd te eten , aldus Gianluigi Ferrari, General Manager Barilla Wasa Benelux B.V.

RECENTE ONDERZOEKSCIJFERS
De campagne Kies je nieuwe brood is gericht op vijf 100% volkorenmeel knäckebröd producten van Wasa. In de campagne wordt verwezen naar recente wetenschappelijke onderzoeken vanuit de gehele wereld, naar volkoren. Daaruit komt naar voren dat de consumptie van 100% volkorenmeelproducten een wapen is tegen obesitas en het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verlaagt. De concrete onderzoeksresultaten zijn te lezen op www.wasa.nl.

OVER WASA
Wasa is de grootste en oudste knäckebröd-producent ter wereld en bestaat al sinds 1919. Sinds 1999 is Wasa onderdeel van het Italiaanse levensmiddelenconcern Barilla, s werelds grootste pastaproducent en een van de grootste spelers binnen de Europese bakkerijbranche. Jaarlijks verkoopt Wasa 60.000 ton knäckebröd in meer dan 40 landen. De omzet bedraagt 200 miljoen euro. Bij Wasa werken 950 werknemers in meer dan 10 landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Stockholm, Zweden. De productie vindt plaats in Filipstad in Zweden, Celle in Duitsland en Hamar in Noorwegen. Zweden is de grootste afnemer. De Zweden eten 4 kilo knäckebröd per persoon per jaar. Naast Zweden zijn de belangrijkste markten Noorwegen, Denemarken, Polen, Frankrijk, Nederland en Duitsland. Amerika op dit moment een van de meest belovende markten voor Wasa.

VOOR DE REDACTIE

INFORMATIE
Voor meer informatie over onze producten of de onderzoeksresultaten, kijk op onze website: www.wasa.nl of u kunt bellen met Dieter Looyen, Trade Marketing Manager, tel: 030 - 63 47 600 of Cecilia Nettelbladt Stenberg, Public Relations Manager, tel: +46 8 470 7600.

BEELDMATERIAAL
Voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Bennis Porter Novelli, Madelon Basten, mail: mbasten@bennispn.nl, tel: 020 5437600 Er zijn ook beelden beschikbaar van de losse packshots.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Geschiedenis Wasa

· De grondlegger van Wasa is Karl Edvard Lundström. Hij richtte in 1919 in Skellefteå in Zweden een bakkerij op, die later 's werelds grootste knäckebrödbakkerij zou worden.
· In 1931 opende hij in Filipstad de eerste fabriek. In die dagen bakte men nog brood in houtovens, wat lastig en arbeidsintensief was. Lundström zorgde ervoor dat knäckebröd geautomatiseerd en met constant hoge kwaliteit gebakken kon worden.
· In 1933 volgde in dezelfde plaats de eerste door elektriciteit aangedreven knäckebrödfabriek. Het hier gebakken Husman-knäckebröd is nog steeds het meest gegeten knäckebröd van Zweden.

· In 1950 begon Wasa op grote schaal met de export van knäckebröd naar Europa, Amerika en Australië. Ook daar werd het Wasa-knäckebröd zeer populair. En de vraag naar knäckebröd groeit nog steeds.

· Na de overname door Barilla in 1999, zijn er verschillende nieuwe varianten op de markt gebracht, waaronder Wasa Delikatess Sesam en Wasa Appetit.

De naam Wasa

· De naam Wasa dateert uit 1933. Hij verwijst naar een van de eerste Zweedse koningen, Gusta Vasa. Hij werd ook wel de `Roggekoning' genoemd, mogelijk omdat hij belasting van zijn volk eiste in de vorm van rogge, een basisingrediënt van knäckebröd en indertijd een waardevolle grondstof.

· Het Oudzweedse woord `vase' betekent `korenschoof'. Met de naam Wasa en de afbeelding van de Roggekoning op alle verpakkingen had Lundström een handelsmerk dat voor de Zweden gemakkelijk te onthouden was.

· Tegenwoordig is de afbeelding van de koning vervangen door een kroon, die tegelijkertijd verwijst naar de status van Wasa als Zweedse hofleverancier.

Het ontstaan van knäckebröd

· Knäckebröd is hard, droog brood gemaakt van rogge, gist, zout en water. Het bestaat al honderden jaren. Om al het rogge na de oogst goed te houden en om zelfs gedurende koude en strenge winters vers brood te hebben, bakte men harde ronde schijven van roggemeel. Deze konden eenvoudig bewaard worden op stokken die aan het plafond boven het warme fornuis hingen. Het roggemeel zorgde voor een lekker en lang houdbaar brood dat voedzaam en rijk aan voedingsstoffen was, ook in moeilijke tijden.
· Vandaag de dag is het basisrecept nog steeds hetzelfde: rogge (of andere volkoren granen), gist, zout en water. Door de jaren heen zijn diverse varianten, nieuwe smaken en lokale specialiteiten ontwikkeld en op de markt gebracht. Wat alle producten gemeen hebben, is dat ze lekker, voedzaam, rijk aan voedingsstoffen en van hoge kwaliteit zijn en op elk moment van de dag gegeten kunnen worden.

Samenstelling en productie

· Wasa knäckebröd wordt gebakken van louter natuurlijke grondstoffen. Het bevat geen kleurstoffen of conserveringsmiddelen. De ingrediënten worden gemengd en gekneed, waarna het mengsel moet rijzen. Daarna wordt het opgewarmd, moet het nogmaals rijzen en wordt het vervolgens gebakken en gedroogd. Vroeger gebeurde dat allemaal met de hand, nu gebeurt dat gemechaniseerd.

· Het belangrijkste ingrediënt is volkoren roggemeel, rijk aan mineralen, vezels, eiwit, koolhydraten, vitaminen en meervoudig onverzadigde vetzuren.
· De volkorengranen worden gemalen waardoor de kiem, de kern en het kaf met alle waardevolle voedingsstoffen worden behouden. Daarom is knäckebröd vezelrijk en voedzaam en bevat bovendien weinig calorieën.

· Bij het bakken van knäckebröd worden meestal klassieke kruiden gebruikt als komijn, anijs, venkel, koriander en kaneel. Sesam en maanzaad worden ook gebruikt als smaakmaker in sommige producten.

Kwaliteit

· Wasa stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de grondstoffen en producten, gebaseerd op een jarenlange ervaring en eigen research. Dit geldt niet alleen voor het meel, maar ook voor de manier waarop het gebruikte graan wordt verbouwd. In het milieubeleid van Wasa is onder andere vastgelegd dat de grondstoffen niet meer dan 75% van de door de EU vastgestelde maximumwaarde aan biologische of chemische verontreinigingen (zoals pesticiden, aflatoxines en zware metalen) mogen bevatten.

FEITEN OVER VOLKOREN GRANEN EN VEZELS

Wasa maakt al jaren deel uit van diverse Zweedse en internationale researchteams om het gezondheidseffect van volkorengranen en volkorenproducten verder in kaart te brengen.


· Volkorenmeel bevat alle belangrijke onderdelen van de graankorrel: De kiem, het kaf en de kern. De hele korrel wordt gemalen tot volkorenmeel en wordt niet gezeefd. Daardoor bevat het meel ook de buitenste delen, waarin de meeste vezels, vitaminen en mineralen zitten.


· Vezels houden de maag actief. Vezels worden niet afgebroken in de maag en darmen. Ze blijven in het lichaam wanneer de voedingsstoffen verteerd zijn. Als de maag geen voedingsstoffen meer te verwerken heeft, zorgen de vezels ervoor dat de maag `aan het werk' blijft. Zo wordt de werking van de maag geoptimaliseerd.


· Vezels absorberen vet. Als vezels en vet met elkaar in contact komen, absorberen de vezels een deel van het vet en zorgen ze ervoor dat het vet het lichaam verlaat. Bepaalde soorten vezels zijn hiertoe beter in staat dan andere. Rogge bevat vezels die tot de beste vetabsorbeerders horen.


· Vezels geven langer een verzadigd gevoel. Vezels worden niet verteerd en omgezet in energie, maar nemen vloeistof op en zwellen op in de maag. Daardoor voel je je langer vol en is de kans om aan te komen kleiner.