Gemeente Harlingen

De gemeenteraad, ook voor U!
3-5-2005
In 2002 zijn alle gemeenten in Nederland gereorganiseerd; het dualisme werd ingevoerd. Één van de belangrijkste doelstellingen daarvan was om het gemeentebestuur dichter bij de burger te brengen. In Harlingen wordt op verschillende manieren geprobeerd dat in de praktijk te brengen.

In de eerste plaats legt de gemeenteraad werkbezoeken af bij instellingen, bedrijven en verenigingen om te weten te komen wat er in de gemeente leeft. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld de Woningbouwvereniging, Verenigingen voor Dorpsbelangen, de HOV, de politie, wijkverenigingen etc.
Wanneer u, of uw vereniging, ook graag eens een gesprek met de raad zou voeren, kunt u contact opnemen met de griffier van de gemeenteraad.
Het is daarbij wel nuttig te weten wat nu precies de taak van de gemeenteraad is. De raad heeft drie hoofdtaken: hij zet de grote lijnen uit voor het beleid, controleert het college van b&w en onderhoudt contacten met de bevolking van Harlingen. De raad gaat dus niet over detailkwesties en over de uitvoering van het beleid. Daarvoor kunt u bij het college terecht.

In de tweede plaats kunt u over ieder onderwerp dat in de raadscommissie behandeld wordt inspreken: u krijgt dan aan het begin van dat agendapunt gelegenheid om uw mening te geven over dat onderwerp, zodat de raad daarmee rekening kan houden bij de besluitvorming over dat punt.
Als er een onderwerp is, waarover u graag uw mening wilt geven, maar dat niet op de agenda staat, kan dat ook. Aan het begin van iedere commissievergadering staat er het punt "Vragenrecht burgers" op de agenda. De naam "vragenrecht" is een beetje misleidend: natuurlijk kunt u bij dit punt vragen aan de raad stellen, maar evenzogoed kunt u uw mening ergens over naar voren brengen of een plan presenteren. Enige voorwaarde is dat het onderwerp waarover u wilt spreken tot de bevoegdheid van de gemeenteraad behoort. Of dat zo is kunt u altijd even navragen bij de griffier van de raad. Bij hem kunt u ook terecht als u vragen heeft over de gemeenteraad of als u uw mening over een bepaalde zaak aan alle raadsleden wilt laten weten.

Contact
U kunt contact opnemen met de griffier van de gemeenteraad, drs. Gert Helder, postbus 10.000, 8860 HA Harlingen, tel. 0517-492309, E-mail : griffier@harlingen.nl