Gemeente Helmond



---

| | |
---

Verkeerstip

Voorrang Bestuurders van Rechts

Vanaf 1 mei 2001 hebben op gelijkwaardige kruisingen alle bestuurders van rechts voorrang. Dit geldt ook voor gelijkwaardige kruisingen buiten de bebouwde kom.

In 2001 is veel aandacht besteed aan deze nieuwe verkeersregel. Weggebruikers lijken de verkeersregel inmiddels (deels) vergeten te zijn. Vandaar dat deze maand in de verkeerstip nogmaals aandacht wordt besteed aan de verkeersregel Voorrang Bestuurders van Rechts.

Wat betekent deze maatregel nu ook alweer?
Stelt u zich voor: u komt bij een gelijkwaardige kruising. Dat is een kruising waar de voorrang niet apart door bijvoorbeeld verkeerslichten of verkeersborden en haaientanden geregeld is. Dergelijke kruispunten vindt u bijvoorbeeld veel in woonwijken cq 30 km/u zones.

Zodra er een bestuurder van rechts komt rijden, moet u voorrang geven. Tot bestuurders worden gerekend: fietsers, snorfietsers, bromfietsers, bestuurders van een motorvoertuig, een brommobiel, een invalidenvoertuig of een (paard en) wagen, ruiters en geleiders van rijdieren, trekdieren of vee.

Uitzonderingen

De uitzonderingen op de regel:

* aan trams moet op gelijkwaardige wegen voorrang verleend worden
* Aan bestuurders op de verharde weg moet voorrang worden verleend als men zelf op de onverharde weg rijdt;

* Wanneer men zelf uit een in- of uitrit komt moet men het overige verkeer voor laten gaan.

Let op: Voorrang héb je niet, voorrang krijg je!

Voorrang is geen recht. Het is dus van groot belang geen voorrang te némen als je op gelijkwaardige kruisingen van rechts komt, maar eerst goed op te letten of je voorrang kríjgt. Oogcontact met medeweggebruikers kan daar een belangrijke rol bij spelen. Wees er altijd op bedacht dat bestuurders misschien geen voorrang verlenen. Neem bij twijfel geen risico en laat de ander gewoon voorgaan. Zorg bovendien voor een goede verlichting en reflectie op de (brom)fiets.

Wees duidelijk! Zeker bij kinderen. Laat duidelijk merken dat u voorrang gaat geven. Dus: tijdig afremmen.

Hoe vertel ik de voorrangssituatie aan mijn kind? Kinderen redeneren vanuit hun eigen standpunt. Ze kunnen zich niet verplaatsen in degene die van links komt, en de fietser van rechts (uw kind dus) voorrang moet geven. De onderstaande instructie is dus omgewerkt naar het perspectief van het kind.

* Als je op de fiets bij kruispunt komt, dan goed uitkijken of er voorrangsborden staan. Staan er geen voorrangsborden, dan zijn de volgende twee voorrangsafspraken belangrijk:
1 Als er iemand van rechts komt rijden, dan moet je voorrang geven.

2 Als er iemand van links komt rijden, dan hoor je voorrang te krijgen.

* Kijk goed naar links en rechts

* Als er van rechts iemand komt aanrijden, dan geldt afspraak 1: je moet voorrang geven, dus afremmen en stoppen.
* Als er van links iemand komt aanrijden, dan mag je voorgaan. Maar pas op! Het is lang niet altijd zeker dat je ook echt voorrang krijgt. Kijk of die auto wel voor jou stopt!

Ga eens oefen met uw kinderen. In Helmond zijn 2 permanente oefenroutes aanwezig. Wanneer u de route rijdt komt u allerlei verkeerssituaties tegen. Ook zijn er enkele gelijkwaardige kruisingen opgenomen in de route zodat u bovenstaande theorie in de praktijk kunt brengen.

Archief verkeerstips:

* verkeerstip april 2005: tips voor halen en brengen bij scholen

Indien u ook een verkeerstip heeft kunt u die mailen naar: platformverkeersveiligheid@helmond.nl. De beste tips zullen op deze site gepubliceerd worden.