Stadsdeel Amsterdam-Noord

Handtekeningen voor vernieuwing Amsterdam-Noord

Op 28 april hebben de gemeente, CZAN en ING Real Estate de Kaderovereenkomst Centrum Amsterdam Noord ondertekend. In deze overeenkomst leggen de partijen afspraken vast voor de realisatie van dit gebied. Centrum Amsterdam Noord geeft Amsterdam Noord eindelijk het centrum dat het verdient, met circa 3.300 nieuwe woningen, uitbreiding van het winkelcentrum, een bioscoop en een nieuwe bibliotheek, kunstuitleen, muziekschool en theater. De drie partijen samen investeren de komende jaren zo'n 1,5 tot 2 miljard euro in het gebied.

De kaderovereenkomst markeert het einde van jaren plannen maken en het begin van de uitvoering van die plannen. In de overeenkomst zijn onder andere afspraken gemaakt over het te realiseren programma: in Centrum Amsterdam Noord worden in totaal ruim 3300 woningen gerealiseerd, 35.000 m2 detailhandel, diensten en horeca, een ROC, een cultuurcluster, scholen, een kerk, sportvoorzieningen en de bijbehorende parkeerplaatsen en in een latere fase 180.000 m2 kantoorruimte. Dit alles gelegen rondom het toekomstige startpunt van de Noord-Zuidlijn, halte Buikslotermeerplein.

Overigens is het planproces nog niet afgelopen: in de kaderovereenkomst is afgesproken dat de verantwoordelijke ontwikkelaar per deelgebied uitwerkingsplannen maakt. Daarmee wordt het door bureau Soeters Van Eldonk Ponec gemaakte stedenbouwkundig plan in fasen verder uitgewerkt.

Werk in uitvoering

Begin 2005 is gestart met de eerste voorbereidende werkzaamheden op het voormalige volkstuinencomplex Buikslotermeer, aan de westkant van het plangebied. De bebouwing van dit deelgebied - waar zo'n 650 woningen komen - is inmiddels gesloopt, eind augustus start de aanleg van een bouwweg en het ophogen van het terrein. In 2006 begint aan de andere kant van het plangebied de vernieuwing van het winkelcentrum met de sloop van het voormalig stadsdeelkantoor, waarvoor een parkeergarage, nieuwe winkels en woningen in de plaats komen. Een groot deel van Centrum Amsterdam Noord is gerealiseerd als in 2011 de Noord-Zuidlijn rijdt vanaf halte Buikslotermeerplein.

Partijen

Aan Centrum Amsterdam Noord werken samen: de Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Amsterdam Noord (verenigd in projectbureau Noordwaarts), ING Real Estate en het consortium Centrale Zone Amsterdam Noord (CZAN), bestaande uit AM Wonen, Blauwhoed/Eurowoningen, Woningcorporatie Het Oosten en Vesteda.