GroenLinks

Beloning politieke commissies lager én openbaar

3 mei 2005

GroenLinks vindt al langer dat er te vaak politieke commissies worden ingesteld. Vandaag bleek uit berichtgeving dat de rijchtlijnen, die de vergoeding regelen voor leden van die commissies, uitgaan van een te vorstelijke beloning. GroenLinks dringt er in kamervragen op aan dat de vergoedingen verlaagd én openbaar gemaakt worden.

Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Duyvendak (beiden GroenLinks) aan de ministers van Sociale Zaken en Binnenlandse zaken over de beloning voor lidmaatschap van Rijkscommissies, d.d. 3 mei 2005.


1. Is het juist dat de Voorzitter van de Commissie PaVEM een vaste vergoeding van 1360 euro exclusief BTW per dag krijgt, met een maximum van 70.720 euro per jaar, conform de richtlijn van het Ministerie van Sociale Zaken voor de honorering van rijkscommissies? *


2. Geldt deze richtlijn alleen voor commissies die onder verantwoordelijkheid van de minister van SZW werken of is er sprake van een rijksbrede richtlijn, die onder verantwoordelijkheid van het ministerie van BZK is opgesteld?


3. Is het juist dat het ministerie van BZK ook de regel hanteert dat de beloning die één persoon voor (meerdere van) dergelijke publieke werkzaamheden ontvangt in totaal nooit meer mag zijn dan het salaris van de minister-president?


4. Geldt dit alleen voor commissies die onder verantwoordelijkheid van de ministers van BZK vallen of voor alle rijkscommissies?


5. Bent u bereid de kamer te informeren over alle richtlijnen die er momenteel bestaan voor vergoedingen aan leden van rijkscommissies?


6. Bent u tevens bereid openbaar te maken wat de beloning is van alle leden van die Rijkscommissies, die momenteel werk verrichten voor de overheid?


7. Is het niet gewenst dat voortaan bij de installatie van een commissie, direct de vergoeding voor de voorzitter en leden van de commissie publiek wordt gemaakt?


8. Acht u het, gelet op de discussies rond beloning aan de top, wel verantwoord dat de huidige richtlijnen dergelijke vorstelijke vergoedingen bevatten?


9. Bent u bereid de hoogte van deze vergoedingen te heroverwegen?


10. Herinnert U zich dat u - in reactie op de GroenLinks nota over de zogenaamde Schaduwmacht aan de Kamer heeft toegezegd bij alle bewindslieden er op aan te dringen minder vaak rijkscommissies in te stellen? Bent u bereid de kamer te informeren over concrete resultaten die u op basis van uw pogingen heeft bereikt?


* Telegraaf, 3 mei 2005