Time : 11:36:29 AM
Date : Tuesday, May 03, 2005
Sender Name: SETCa-BBTK

Waarom de bedienden van de sector Metaal de Alcatel-zetel in Antwerpen belegeren

Het federaal beroepscomité van de BBTK, sector Metaal, heeft op 28 april onderstreept dat de bedienden prioritair willen streven naar een goed sectorakkoord. Belangrijkste punten daarin moeten zijn: verhoging van de koopkracht en, in het kader van de einde-loopbaan, verlenging van de sectorakkoorden over het brugpensioen. Inzake het tijdskrediet moet er eigenlijk niet meer onderhandeld worden, want de sectorafspraken op dat punt zijn destijds in een CAO van onbepaalde duur gegoten, waarbij rekening werd gehouden met de specifieke noden van de sector.
De eisenbundel van het gemeenschappelijk vakbondsfront bevat ook een kwalitatief luik dat punten behandeld als werkzekerheid, opleidingen, vervoerskosten, een hogere syndicale premie en syndicale vertegenwoordiging in KMO's.
De werkgeversfederatie Agoria blijft elke salarisverhoging afwijzen. De pogingen van de vakbonden om tot een verzoening te komen zijn op niets uitgedraaid, waarna het vakbondsfront een stakings- en actie-aanzegging heeft ingediend.

Al sinds 22 april maakte het personeel van verschillende metaalbedrijven in Charleroi, Luik, Brabant en Brussel via grote en kleine acties hun ongenoegen kenbaar. Telkens hebben arbeiders en bedienden elkaar daarin gesteund.

Het onbegrip van Agoria wordt nu door de bediendevakbonden BBTK/SETCa, LBC-NVK, en CNE-GNC en het ACLVB verder beantwoord door gerichte acties te organiseren waarbij telkens één belangrijk bij Agoria aangesloten bedrijf per gewest (Vlaanderen, Wallonië, Brussel) geviseerd wordt.

Vandaag, 3 mei, is het de beurt aan Alcatel, in het zuiden van Antwerpen-stad. De vele deelnemers aan de actie komen uit heel het land en zijn gemobiliseerd in het kader van de hoger vermelde stakingsaanzegging.

De actie begon vanmorgen vóór 6 uur en duurt minstens tot deze middag.

In de andere gewesten wordt telkens op dinsdag een actie gepland: op 10 mei in Brussel en op 17 mei in Wallonië, tenzij er tijdens de nieuwe verzoeningspoging van het PC 209 (op 9 mei) eindelijk een toenadering komt.