Ingezonden persbericht


** PERSBERICHT **

Archand/Reggeborgh verkrijgt substantieel belang in Between Zorginnovaties

Vrijdag 29 april 2005

Een investeringsconsortium onder leiding van Archand/Reggeborgh heeft een substantieel minderheidsbelang verkregen in Between Investeringsgroep BV. Kobus Dijkhorst, directeur en grootaandeelhouder van Between Investeringsgroep BV is van hier uit initiatiefnemer van onder meer het gezondheidsportaal dokterdokter.nl en de franchiseformule Symphony Gezondheidscentra.

Dokterdokter.nl is reeds sinds enkele jaren het best bezochte gezondheidsportaal voor consumenten in Nederland. Voor de uitrol in overige Europese landen worden op dit moment strategische partners aangetrokken.
Symphony Gezondheidscentra is een multidisciplinair 1e-lijns franchiseconcept, waarbij de deelnemende (para-) medici eigen ondernemer blijven en zich vrijwel volledig op hun patiënten kunnen richten. De deuren van de eerste locatie in Utrecht (stadion Galgenwaard) worden binnenkort geopend en Dijkhorst is voornemens gedurende 2005 en 2006 minimaal 20 centra te openen.

Onderdeel van de minderheidsparticipatie is tevens de strategische samenwerking met VolkerWessels, dat zich meer en meer richt op publiekprivate samenwerking in de zorg. Eén van de reeds gestarte projecten betreft een initiatief van wetenschappers, onderzoekers en vooraanstaande professionals op het gebied van laagdrempelige preventie en vroegtijdige interventie.

Drs. J. (Kobus) Dijkhorst (1965) is arts en entrepreneur op het snijvlak van zorg, sociale zekerheid en ICT. Reeds tijdens zijn studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht richtte hij diverse ICT-bedrijven op. Na zijn studie in 1993 verbond hij zich aan Rug AdviesCentra, een toen nog kleine onderneming in de pioniersfase.
Als commercieel-strategisch directeur van Rug AdviesCentra heeft hij ervoor gezorgd dat de organisatie in korte tijd kon uitgroeien tot een landelijk opererend bedrijf met in alle opzichten zeer gunstige resultaten. Rug AdviesCentra, later bekend onder de naam Winnock, richtte zich op verzuim en hanteerde hierbij een vernieuwende gedragsmatige, multidisciplinaire aanpak. In 1999 was Dijkhorst een van de initiatiefnemers voor de oprichting van Borea, de brancheorganisatie voor reïntegratiebedrijven. Als bestuurslid van Borea had hij de verzuiminterventiebranche in zijn portefeuille en voerde in die hoedanigheid gesprekken met het ministerie Sociale Zaken, de sociale partners, verzekeraars en UWV.
In 2000 is Rug AdviesCentra verkocht aan Achmea. Er waren destijds 250 medewerkers in dienst, had een omzet van 21,6 mln en een nettowinst van 3,6 mln.
Naast zijn werkzaamheden voor Rug AdviesCentra participeerde hij vanuit zijn Between Investeringsgroep BV middels investeringen in diverse ondernemingen. Vanuit Between legt hij zich vooral toe op het (mee-) bepalen van strategieën van ondernemingen en het initiëren en operationaliseren van innovatieve concepten op het snijvlak van zorg, sociale zekerheid en ICT. Organisaties waar Dijkhorst zich thans op focust, zijn: dokterdokter.nl en Symphony Gezondheidscentra.
Begrijpelijkerwijs heeft Dijkhorst tijdens al zijn activiteiten een breed netwerk opgebouwd. Zijn succes heeft hij mede te danken aan zijn uitzonderlijk inzicht in strategisch en creatief ondernemen en zijn innemende persoonlijkheid.

Dokterdokter.nl B.V.

Beschrijving
In 2002 hadden mensen gemiddeld 6,6 keer contact met de huisartsenpraktijk. De ontwikkelingen in de sector staan onder druk: de zorgkosten nemen toe, de capaciteit blijft achter ten opzichte van de vraag, een huisartsentekort dreigt en in sommige streken al manifest. Dokterdokter.nl richt zich in samenwerking met zorgverleners en zorgverzekeraars op verbetering van de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg in de 1ste lijn. Dokterdokter.nl is een gezondheidssite die op betrouwbare angstreducerende wijze, algemene en/of op de specifieke bezoeker toegesneden, informatie geeft. Zowel voor als na het bezoek aan de huisarts speelt dokterdokter.nl een steeds belangrijker rol. De zorgverzekeraars die op dit moment gecontracteerd zijn vertegenwoordigen al ruim 4.000.000 verzekerden.

Als best bezochte en meest gebruikte gezondheidsportaal heeft dokterdokter.nl in Nederland de trend gezet.

Uitgangspunten business case
De geprognosticeerde resultaten van Dokterdokter.nl zijn gebaseerd op verwachte, deels uit ervaringsonderzoek gebleken, bezoekfrequenties van verzekerden van de reeds gecontracteerde zorgverzekeraars. Uitgaande van reeds lopende onderhandelingen wordt overigens verwacht dat het aantal gecontracteerde zorgverzekeraars zal worden uitgebreid, daarnaast zullen naar verwachting ook contracten met arbodiensten afgesloten worden.
In de business case wordt rekening gehouden met een stijgend percentage van de gecontracteerde verzekerden dat daadwerkelijk diensten zal afnemen van Dokterdokter.nl (15% in 2005 tot 44% in 2009). Deze diensten bestaan uit digitale folders, digitale zelfzorgconsulten (triage), e-mailconsulten (specifiek consult van huisarts), internet verwijsbriefjes van de huisarts en een geneesmiddelen module.

Dokterdokter.nl heeft de intentie om de komende tijd haar diensten uit te breiden met onder andere health-management programma's en haar markt te internationaliseren. Met deze plannen is geen rekening gehouden in de business case.

Symphony Gezondheidscentra B.V.

Beschrijving
De 1e-lijnszorgverlening in Nederland zal zich in de nabije toekomst kenmerken door een tekort aan veel 1e- lijns medici (met name huisartsen), waarbij de betaalbaarheid van de medische dienstverlening een groeiend probleem is. De medische professional besteedt als zelfstandig ondernemer aan niet-medische werkzaamheden relatief veel tijd; tijd die gezien de problemen in de sector effectiever en efficiënter ingezet kan worden.

Symphony Gezondheidscentra B.V. heeft een franchiseconcept ontwikkeld voor 1e-lijns (para-)medici, waarbij zij ondersteunende diensten levert op het terrein van administratie, ICT, inkoop, financiën en HRM. De (para-)medici kunnen door tijdwinst meer omzet genereren, terwijl door standaardisatie en schaalgrootte kostenbesparingen worden gerealiseerd. Symphony Gezondheidscentra zal in samenwerking met strategische partners een groot aantal 1e-lijns gezondheidscentra in Nederland opzetten en ontwikkelen, waarbij het franchiseconcept wordt aangeboden aan diverse, onder één dak gevestigde, complementaire medische disciplines (huisarts, apotheker, fysiotherapeut, etc).

Uitgangspunten businessmodel
Symphony Gezondheidscentra verwacht ultimo 2009 circa 170 centra verspreid over heel Nederland opgezet te hebben. In deze centra zullen circa 500 huisartsen werkzaam zijn (totaal aantal huisartsen: circa 8.000); in één op de drie centra zal een apotheker gevestigd zijn. Ook medische beroepsbeoefenaren die niet in een Symphony Gezondheidscentrum zijn gevestigd, kunnen onder bepaalde voorwaarden franchisenemer worden.
In de beoogde structuur zullen de gezondheidscentra als stichtingen opgezet worden. De stichtingen gezondsheidscentra, waarin de (maatschappen) van de medici zitting hebben, zullen optreden als franchisenemer. Om de verschillende medische disciplines optimaal te kunnen bedienen wordt een aantal separate franchiseformules ontwikkeld.



Ingezonden persbericht