Arabische Europese Liga

LONSDALE /TIME

Mevrouw Hirshi Ali (VVD): De VVD-fractie is in het geheel niet verrast door het verschijnsel van de Lonsdale-jongeren. Wij hebben sinds de jaren negentig gewaarschuwd voor het gevaar van wat wij nu zien, namelijk dat de samenleving wel eens gegijzeld zou kunnen worden door twee extremen: aan de ene kant de radicale moslims en aan de andere kant de rechts-extremisten. Wij zijn opgelucht dat de andere fracties dezelfde urgentie voelen die wij altijd hebben verkondigd. Eén van de manieren om de zaak op te lossen, is deze uit de etnische sfeer te trekken. De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft gezegd dat er een onderzoek komt naar de discriminatie van allochtonen. Zouden wij dat onderzoek niet moeten verbreden en allerlei vormen van discriminatie in de samenleving inventariseren en aanpakken? Ik denk dan aan de discriminatie van allochtone jongeren in de Randstad door autochtonen en discriminatie van vrouwen en homoseksuelen.
Dit was de inbreng van Mevrouw A. Hirshi Ali in het debat naar aanleiding van extreem-rechts geweld. Wat een scherp maatschappelijk inzicht heeft deze vrouw. Bravo!Bravo!30 duizend voorkeursstemmen heeft ze gekregen. En terecht! Rechts Nederland had een personificering van de "zelf-kritiek-allochtoon"nodig. School in brand, maar vrouwen worden onderdrukt door moslims. Moskee in brand, maar moslims bedreigen de rechtstaat. Ik heb grote bewondering voor deze mevrouw die in haar eentje, weliswaar met de hulp van Leon de Winter, Jessica Durlacher en vele anderen, moslims trotseert. Zij is een ware kampioen van de vrijheid van meningsuiting. Alleen moslims willen haar nog niet begrijpen. Met een bekeringsdrang die vergelijkbaar is met dat van een jehova getuige probeert ze moslims te bekeren tot verlichting. Ik kan niet wachten totdat Shortcut to Enlightment wordt aangeboden aan moslims zoals dat bij De Wachttoren (jehova magazine) gebeurt. Shortcut, want het moet vooral snel gebeuren!!
Als idool van deze Sheba-queen heb ik toch wel een aantal kanttekeningen. De VVD was bij monde van mevrouw Hirshi Ali niet verrast door het verschijnsel van Lonsdale-jongeren. Dit heeft me toch enigszins verbaasd. Ik heb haar de afgelopen jaren alleen horen praten en zien schrijven over het gevaar van moslim-extremisme. Ze vervolgt met dat de twee extremen weleens de samenleving gegijzeld zouden kunnen houden. Mevrouw Hirshi Ali stelde toch altijd dat moslims in het algemeen een aantal beginselen moesten afzweren. Ze sprak structureel over de moslims zonder nuance. Als ware alle moslims een reële bedreiging. Dit moeten we haar vergeven. Door haar enthousiaste bekeringsdrang vergat ze weleens de nuance. Dat enthousiasme deed haar ook bij de ontelbare interviews vergeten te vermelden dat vrouwenbesnijdenis een tribale traditie in Afrika is dat stamt uit pre-islamitische tijden. Dat huiselijk geweld met name sociaal-economisch te verklaren is of dat onderdrukking van het individu wat anders is dan lid zijn van een gemeenschap. Maar wat hadden we dan moeten verwachten van deze Somalische krijgsvrouw in het post-9/11 tijdperk?Collateral damage is een aanvaardbaar bijverschijnsel.
,,Eén van de manieren om de zaak op te lossen, is deze uit de etnische sfeer te trekken" vervolgt mevrouw Hirshi Ali. Nu heb ik altijd van deze mevrouw begrepen dat problemen juist wel aan etniciteit gekoppeld moesten worden. Eerwraak bij moslims, crime passionel bij niet moslims. Hoe zwaar ik ook mijn best doe, ik volg deze analyse niet. Ik troost me met de gedachte dat de VVD geen anti-islam partij is. In tegenstelling tot mevrouw Verdonk , die bij voorbaat aangeeft geen voorbeelden van discriminatie op de arbeidsmarkt te kennen, geeft Mevrouw Hirsi Ali in het NRC Handelsblad van 9 april jl. aan dat discriminatie wel bestaat. Alleen ligt het niet aan het midden -en kleinbedrijf, maar aan die Marokkanen. Ze wacht het onderzoek niet af. Waarom zou ze? Het past in de traditie om juist wel problemen en oplossingen te koppelen aan etniciteit. De logica is ver te zoeken in mijn hersenkronkels. Maar ik ben ook niet zo bijzonder om uitgenodigd te worden door Time.

Abdoulmouthalib El Oujdi